Нові тисячні купюри термінали можуть не сприймати

26 Червня 2019

Вводити банкноту 1000 гривень Національний банк повинен був мінімум ще рік тому.

Адже для обслуговування великих вкладників і бізнесу фінансистам не вистачало більших номіналів, пише ubr.ua

«Це визнають в найбільших банках країни: Україні вже рік як потрібні дві нові купюри - 2000 і 5000 гривень. У таких структурах сконцентровані великі вкладники, у яких депозити обчислюються мільйонами гривень (не обмежуються 200 тис. грн., гарантованими державою), і це не дуже багато в перекладі на долари.

Це можуть бути гроші від проданих квартир або від бізнесу - неважливо. Під час виплати вкладів люди вимагають готівку і їм носять їх брикетами. Добре, якщо в наявності є банкноти 500 гривень. Часто доводиться видавати і грошима дрібнішими, мішками. Багато банків жаліються на те, що Нацбанк не забезпечує ринок п'ятисотками в потрібних обсягах», - розповів фінансовий експерт Василь Невмержицький.

Як позначиться на людях

Після введення в обіг 1000 гривень повинні схуднути гаманці українців. Можна буде носити менше купюр в гаманцях, що має стати зручнішим для людей з грошима. Ті, у кого їх мало, продовжать оперувати більш скромними сумами і більш низькими номіналами - для них нічого не зміниться.

На початковому етапі у населення виникнуть проблеми з внесенням нових купюр в депозитні банкомати для поповнення рахунків та здійснення грошових переказів, а також в платіжні термінали. Техніка не буде розпізнавати нові гроші.

Це може тривати від 3 до 4 тижнів - спрогнозував керівник компанії I.B.S Ігор Крючков.

«Не дивлячись на те, що ми виробники професійної техніки, ми отримуємо від Нацбанку України нові банкноти в той день, коли вони надходять в комерційні банки і видаються людям. Європейський Центробанк і американський ФРС видає профучасникам нові номінали і все вступні за півроку, а наш НБУ - день в день з введенням в обіг», - пояснив він проблему.

Людям залишається сподівається, що автомат, не розпізнавши купюру, просто її виплюне, і не вилучить.

«Якщо людина відразу тикне  нову банкноту або монету в термінал або автомат, то, в кращому випадку, вона буде відбракована», - сказав Крючков.

У той же час фінансисти розраховують, що українці стануть активніше користуватися безготівковими платіжками і переказами, і вирішувати свої проблеми за допомогою банківських карт.

«Населення активно переходить на безконтактні платежі і особливої ??революції в культурі розрахунків нова купюра не викличе», - запевнила скарбник Forward Bank Наталя Шишацька.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, банки, банкноти, нбу