Авокадо: шкода чи користь?

5 Травня 2019

До цих пір ви вважали авокадо виключно корисним? – ми змусимо вас засумніватися.

Авокадо – найпопулярніший фрукт блогерів-кулінарів, веганів та адептів правильного харчування, – пише Intvua.

Поживний, смачний і до того ж ідеально підходить до яєць, які так люблять всі прихильники фітнесу. Вважається, що найкорисніший сніданок – це тост з авокадо та яйцем. Однак, поки дехто не може уявити свого життя без зеленого фрукту, модні кафе Великобританії почали видаляти його зі своїх меню. Чому?

Річ у тім, що після величезного попиту на фрукт ліси в Центральній та Південній Америці почали вирубувати та засаджувати деревами авокадо. Але проблема у тому, що основна вимога для росту цих дерев – хороший дренаж. Авокадо не витримує надмірної вологості грунту, тому землю штучно осушують. Окрім того, дерево не повинно рости занадто високим, інакше нові гілки перестають виростати і з'являється менше плодів, тому, щоб дерева не виросли вище 4-5 метрів, їх обробляють сильними хімікатами.

Є ще один мінус: транспортування авокадо до Європи з Центральної та Південної Америки займає багато часу і ресурсів.

Популярне фермерське кафе у селищі Грейт-Міссенден у Великобританії опублікувало на своєму сайті об'яву: «Ми більше не будемо продавати страви з авокадо. І це не жарт».

Коментуючи своє рішення, власники кафе заявили, що у зв'язку зі змінами клімату нелогічно перевозити авокадо на літаках за тисячу кілометрів, коли можна готувати з локальних продуктів. «Одержимість західного світу цих фруктом привела до небувалого попиту на нього та підняла ціни до такої степені, що мексиканські наркокартелі почали контролювати експорт авокадо, – заявили власники у своєму Instagram. – Ліси у Південній Африці стали вирубувати. Інтенсивне землеробство у таких масштабах сприяє пагубному для планети парниковому ефекту та зневодненню грунту».

Трохи раніше інше кафе у Бристолі також оголосило про припинення використання авокадо: «Ми любимо авокадо, але етичні проблеми завжди були для нас важливішими, – сказав співзасновник кафе Адам Уайт, – продавати цей фрукт, знаючи, яку величезну соціально-економічну шкоду наносить його вирощування людям у Мексиці та Каліфорнії, просто неправильно».

До речі, ще у 2016 році Грінпіс Мексики попереджав про небезпеку, яку несе зростаючий попит на улюблений фрукт всіх прихильників ЗСЖ.

«Окрім вирубування лісів під плантації та осушення грунту, є й інші фактори, які негативно впливають на навколишнє середовище та життя мешканців регіону, - широке використання сільськогосподарських хімікатів та пластику, необхідного для пакування і транспортування фрукту», – заявили у природоохоронній організації.

Схоже, скоро на нас чекає мода на відмову від авокадо. Адже захист природи та екології – головний і, напевне, найкорисніший для людства тренд нашого часу.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, авокадо, здоров'я, прості поради