Мирослав Коротя: "2018-ий - нелегкий рік, а плани на новий маємо амбітні"

Про досягнення, здобутки, проблеми, новини та плани на 2019-ий рік говоримо з головою правління ПАТ “Волиньгаз” Мирославом Івановичем Коротею.

Мирослав Іванович Коротя - майже 15 років очолює ПАТ «Волиньгаз» - компанію, яка займається розподілом природного газу через газопроводи на території Волинської області. Підприємство працює вже 55 років. Трудовий колектив - близько 1 200 працівників. Щороку компанія транспортує приблизно 0,5 мільярдів кубометрів природного газу до споживачів Волині. Природний газ потрапляє до споживачів краю через розподільчі мережі ПАТ «Волиньгаз». Загальна довжина газопроводів в області становить більше 8 тис.км. Для порівняння: довжина автомобільних доріг в області лише 6,2 тис. кілометрів. Газотранспортна компанія “Волиньгаз” відповідальна за те, щоб “блакитний” вогник надходив до осель понад 245 тисяч споживачів безаварійно та безперебійно. Природний газ отримують і майже 2400 підприємств, установ і організацій області.

- Мирославе Івановичу, почнемо, певне, з найнеприємнішого питання. З 1 грудня НАК “Нафтогаз України” отримав виняткове право ініціювати та надавати доручення на відключення підприємств комунальної теплоенергетики від газопостачання при наявності у них заборгованості. Що це означатиме для волинян та “Волиньгазу” ?

- Дійсно,“Нафтогаз” призначений єдиним постачальником газу для підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за спецціною. Тепер він вирішує кому виділяти з теплопостачальних компаній номінації, а кому ні. А з 1 грудня НАК “Нафтогаз України” отримав таке право ініціювати та надавати доручення на відключення підприємств теплокомуненергетики від газопостачання, якщо в них є борги. Відключення котелень в морози може стати причиною техногенної катастрофи та мільйонних збитків. Право відключати тепло на вимогу Нафтогазу передбачено Кодексом газотранспортної системи.

ПАТ "Волиньгаз" транспортує природний газ 11 тепловим підприємствам Волині та 564  ОСББ, які подають тепло понад 245 тис. споживачам, а також соціальним закладам (школам, дитячим садкам та лікарням). Рішення про припинення розподілу газу на їхні котельні змусить мерзнути сотні тисяч споживачів області у власних оселях, а збитки від таких дій державного монополіста-постачальника можуть у рази перевищувати саму суму заборгованості. Внаслідок припинення газопостачання підприємствам ТКЕ у морози, можуть бути пошкоджені внутрішні і зовнішні мережі теплопостачання, зокрема, і в оселях споживачів. Щоб не допустити техногенної катастрофи, після отримання доручення від НАК «Нафтогаз України» на відключення тепловика, газорозподільна компанія буде негайно інформувати про отримання такого листа місцеві та обласні органи влади, НКРЕКП та вказаний в дорученні на відключення об’єкт.

На жаль, державний регулятор НКРЕКП не підтримала пропозицію Операторів ГРМ не здійснювати припинення газопостачання тепловикам за дорученням Нафтогазу в опалювальний період на час виконання ним спеціальних обов’язків щодо постачання газу. Це означає, що згідно з Кодексом ГРМ, якщо протягом двох наступних днів з дня отримання нами доручення на відключення, теплопостачальне підприємство не врегулює всі проблемні питання з НАК «Нафтогаз України», ми будемо змушені розпочати заходи з припинення газопостачання. В цій ситуації  «Волиньгаз» є лише інструментом, який використовуватиме НАК «Нафтогаз України» для вирішення своїх проблем із тепловиками. Тому з питань своєчасного виділення номінацій (обсягів газу) тепловим підприємствам Волинської області необхідно звертатись до постачальника – НАК "Нафтогаз України".

- З 1 грудня 2018 року ринок природного газу переходить на добове балансування. Що зміниться для волинян?

- Група компаній РГК, до якої входить ПАТ “Волиньгаз”, з травня 2018 року першою в Україні перейшла на щодобове балансування газорозподільних систем. А наприкінці жовтня Європейське енергетичне співтовариство визнало, що анбандлінг операторів ГРМ в Україні повністю відповідає вимогам Третього енергопакету. Тобто, структурне та технологічне  розділення двох бізнесів – із транспотування (розподілу) газу та його продажу ( постачання). Мета – обмежити вплив природної монополії (роподіл) на конкурентний сегмент (продаж). Добове балансування газотранспортної системи сприяє зменшенню ціни на газ в силу скорочення видатків на фінансові гарантії та стимулює конкуренцію. Майже рік тому, 27 грудня 2017 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення про впровадження добового балансування на ринку природного газу та процедури розробки, подання і затвердження Плану розвитку газотранспортної системи на наступні 10 років. Потім перенесла початок переходу ринку природного газу на добове балансування на 1 травня 2018 року. Важливо, що починаючи з 1 грудня 2018 року номінації повинні надаватися постачальниками природного газу для потреб споживачів (у тому числі бюджетні організації та виробники теплової енергії) на кожну добу, а не на місяць. Подання номінації постачальником після початку періоду споживання положеннями чинних нормативно-правових документів не передбачено.

- Яким чином будете повідомляти про від’єднання від газопостачання?

- Повідомлення про припинення газопостачання споживачам наше товариство може надавати нашим у будь-який день місяця, включаючи вихідні та святкові дні, з метою своєчасного вжиття необхідних заходів з боку споживачів у встановленому законодавством порядку. В разі відсутності бюджетних організацій та виробників теплової енергії в Реєстрі споживачів постачальника впродовж розрахункового періоду, відбір природного газу з газорозподільної системи ПАТ “Волиньгаз” буде вважатися несанкціонованим, що відповідно до ст. 59 Закону України “Про ринок природного газу” кваліфікується як порушення на ринку природного газу.

- Яка ситуація зі сплатою та рівнем заборгованості споживачів за газ? Якою є сума заборгованості? Якими методами боретесь із боржниками?

-За 10 місяців цього року населення спожило понад 180 млн.м.куб. природного газу. Газовики нарахували побутовим споживачам до оплати майже 622 млн. грн. За спожитий у жовтні газ люди розрахувались на 84%. На сьогодні борг цієї категорії побутових споживачів становить близько 340 млн грн. Найперше, що робить постачальник - ТОВ “Волиньгаз збут”, відповідно до Закону - попереджає споживачів про борг відповідним письмовим повідомленням і надсилає на пошту. У 2018 році працівники ТОВ “Волиньгаз збут” надіслали близько 48 тис. таких “листів-щастя” злісним боржникам. Половині з них подано доручення на відключення. Від газопостачання за 10 місяців цього року довелось відключити 2 300 абонентів. Відновлюють газопостачання тим, хто повністю сплачує за борг або ж частково оплачує та укладає договір реструктуризації з компанією-постачальником. В такий спосіб поступово свої борги за газ погашає 60% волинян. Для відновлення газопостачання необхідно погасити не лише борг, а й відшкодувати витрати за відновлення газопостачання. Саме побутові споживачі є основним боржником. Майже на 30% зросла сума боргу за газ порівняно з минулим роком. Причина - ціна на газ, яку, нагадаю, встановлює держава в особі Кабміну, висока для населення, що має низькі соціальні виплати. Юридичні особи згідно з укладеними договорами боргів за газопостачання та розподіл природного газу не мають - вчасно здійснюють розрахунки.

- На прес-конференції для місцевих ЗМІ Ви повідомляли, що від початку року з “Волиньгазу” звільнилось 116 працівників, а за останні півтора року - майже 400 фахівців, що становить 25% колективу. Як вдається вирішувати кадрові проблеми?

- Газовики звільняються через низькі зарплати, бо тариф на розподіл газу держрегулятор НКРЕКП майже два роки, на жаль, не підвищувала, а він пов’язаний із розміром зарплати. Аналогічна ситуація із відтоком кадрів по всій Україні, в усіх обласних газових підприємствах. Цього року в облгазах звільнилось уже більше 5 400 висококваліфікованих спеціалістів, фактично понад 10% всіх працюючих. Профспілка провела акцію протесту в жовтні під стінами НКРЕКП. Але поки нас не почули!  Майже 20 тисяч працівників газорозподільних компаній в країні підписали спільну заяву до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана стосовно загибелі галузі та мізерних зарплат. Голова профспілки газових господарств України Сергій Копанічук зареєстрував електронну петицію на сайті офіційного представництва Президента України. Треба зібрати 20 тис голосів. Працівники газорозподільних підприємств звертаються до Гаранта Конституції, найвищої посадової особи держави, з проханням особисто втрутитись в ситуацію, що склалася та вжити невідкладних заходів щодо розблокування друку в газеті «Урядовий Кур‘єр» Постанови НКРЕКП 389 «Про затвердження Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу» з метою надання можливості НКРЕКП приступити до процедури перегляду тарифів, що дасть не допустити збільшення багатомільйонних збитків для газорозподільних компаній, зупинити масові звільнення працівників та загальний занепад газових господарств держави. На сьогодні середній рівень заробітної плати в ПАТ "Волиньгаз" на 27% менший від середньої в промисловому комплексі області. До прикладу, середньомісячна зарплата працівників компанії становить 6 800 грн. (в середньому - 5 400 грн “на руки”), в той час середня оплата праці в промисловості області - 8 641 грн. Для порівняння, середньомісячна зарплата в промисловості з 2016 року до липня 2018 року  зросла на 82% з 5 003 грн до 9 130 грн. Фактично робітник “Волиньгазу” отримує майже на дві тисячі гривень менше, ніж його колега в промисловій сфері області.

-Яка ситуація з встановленням індивідуальних лічильників споживачам області, які використовують природний газ для приготування їжі? Скільки їх встановлено на кінець року? Чи встановлює компанія загальнобудинкові лічильники  газу, адже пам’ятаєте були скандали навколо цього питання?

-“Волиньгаз” виконує вимоги Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» і встановлює індивідуальні  лічильники газу  в квартирах будинків,  у яких не передбачено встановлення загальнобудинкових вузлів обліку газу (ВОГ). Цьогоріч уже встановлено близько 3 000 шт. індивідуальних лічильників газу на Волині в містах Луцьку, Володимирі-Волинському, Нововолинську та Ковелі. До кінця 2018-го силами ПАТ «Волиньгаз» заплановано забезпечити ще близько 1 500 приладами обліку газу. Ці роботи будемо виконувати до 1 січня 2021 року.  Відповідно до вимог  Кодексу газорозподільних мереж,  Постанови НКРЕКП України, на виконання Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» у Плані розвитку газорозподільної системи ПАТ «Волиньгаз» на 2016-2025 рр. затвердженому   НКРЕКП  України,  за рахунок коштів з тарифу на розподіл природного газу було передбачено встановлення 459 загальнобудинкових вузлів обліку газу (ВОГ). Станом на 1 листопада наші фахівці встановили 437 таких ВОГів. Крім того, на 15 багатоповерхових будинків  отримано  погодження НКРЕКП щодо можливості співфінансування встановлення індивідуальних лічильників природного газу за рахунок мешканців  будинків  і коштів ПАТ «Волиньгаз» (згідно з розрахунком), що були заплановані на забезпечення будинкового обліку (ВОГ). На сьогодні у 8 будинках встановлені індивідуальні лічильники газу на умовах співфінансування.     

Загалом, на початок листопада у Волинській  області із загальної  кількості  газифікованих квартир понад 245 тис.  індивідуальними лічильниками  газу оснащено майже 207 тис. помешкань, що становить 84,24 %. Крім того, більше 28 тис. квартир покривають будинкові вузли обліку газу. Таким чином,  в цілому покрито обліком 234 тис., що становить 95,7% від їх загальної кількості. Додатково в Плані розвитку компанії на 2018 рік (інвестпрограмі) передбачено товариством та погоджено держрегулятором заміну 7 225 шт. побутових лічильників газу для населення на загальну суму майже 12 млн грн.

-Які дистанційні сервіси найпопулярніші серед споживачів природного газу?

-“Волиньгаз” впевнено йде на шляху розвитку клієнтоорієнтованої компанії. Без черг і штовханини можна заплатити за газ не виходячи з дому. Для того, щоб заплатити за газ не потрібно годинами стояти в черзі до каси, витрачати дорогоцінний час та псувати нерви. Сьогодні кожен споживач газу має можливість провести оплату за допомогою платіжних онлайн-систем. Заплатити за послуги газопостачання в режимі онлайн за допомогою різних сервісів створених Регіональною газовою компанією. В осінньо-зимовий період менеджери ПАТ «Волиньгаз» фіксують найбільше користувачів, які реєструються в “Особистому кабінеті" на сайті 104.ua. На початок вересня цим сервісом користується більше 45 тис клієнтів.За допомогою «Особистого кабінету» волинські споживачі газу цілодобово можуть дізнатися свій баланс, роздрукувати рахунок за газ, внести оплату, а також поставити фахівцям компанії запитання в режимі онлайн. Розбудовуємо наші альтернативні канали обслуговування клієнтів, такі як Контакт-центр, СМС-сервіси та онлайн-сервіс Особистий кабінет. Цього року активніше почали реєструватися на сайті 104.ua в Особистому кабінеті клієнти в районах і містах обласного підпорядкування - Нововолинську, Горохові, Володимирі-Волинському та Ковелі. Клієнтам «Волиньгазу» доступна функція зворотнього дзвінка від оператора контакт-центру. Його можна замовити, натиснувши кнопку «Зателефонуйте мені» у нижній частині інтерфейсу «Особистого кабінету». Також споживачі можуть швидко перевірити поточний баланс за особовим рахунком через СМС за допомогою короткого номера 7104. Також клієнти «Волиньгазу» можуть надіслати показання свого лічильника газу через  СМС на номер 7104 або через мобільний додаток 104 mobile або контакт-центр.

- У Ковелі відкрили Центр обслуговування клієнтів наприкінці листопада. Для міста залізничників - це велика подія. Які плани маєте щодо розвитку сервісу в області?

- «ПАТ «Волиньгаз» обслуговує  245 тис побутових споживачів газу в області. Після Луцька, Ковель – друге місто, де обслуговують найбільше клієнтів – фізичних осіб. 64% природного газу на Волині використовує найбільша категорія споживачів – населення. Наші плани досить амбітні. Зараз вже є ринок газу для промислових споживачів і кожен може вільно обирати постачальника газу. Незабаром, через рік, можливо, вже почне діяти ринок газу для побутових споживачів. І кожен наш клієнт зможе вільно обирати для себе постачальника газу. ПАТ "Волиньгаз" входить до групи компаній РГК і також готується, щоб увійти в цей ринок, завоювати і надавати якісні послуги оперативно своїм споживачам. Для споживачів газу Волині в Ковелі відкрився другий сучасний центр обслуговування.Близько 40 тис. споживачів газу міста залізничників і прилеглих районів Ковельського, Рожищенського і Турійського можуть отримати якісні консультації та сервісне обслуговування у новому форматі. Відвідувачів нового офісу - фізичних і юридичних осіб консультуватиме 6 комунікабельних менеджерів. Ковельське відділення ПАТ “Волиньгаз” стало другим у мережі Центрів обслуговування "Волиньгазу", які працюють у форматі "відкритого простору". Це своєрідна міні-версія великих фронт-офісів. До цього сучасний Центр обслуговування клієнтів відкрили в м.Луцьку - у найбільшому Луцькому відділенні газової компанії. На сьогодні, разом з Луцьким Центром обслуговування, новим сервісом охоплено майже 80 тис. населення або 43 % газифікованих домогосподарств Волині. В найближчих планах "Волиньгазу" до кінця року, за рахунок переобладнання приміщень у м.Камені-Каширському та смт.Ратне досягти покриття 55 %. І так, крок за кроком, ми прагнемо реалізувати стратегію розбудови високого рівня обслуговування клієнтів по всій області. Дбаючи не тільки про забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання жителів, але і про їх комфорт та налагодження тісної взаємодії та взаємоповаги. Відкриття уже другого центру обслуговування клієнтів на Волині – подія, важлива і для нас, газовиків, і для споживачів. Адже десятки років ми прагнули удосконали клієнтський сервіс, привести його у відповідність до світових стандартів та вимог.

- Поділіться планами на наступний рік, на що спрямовуватимете зусилля.

- Ми послідовно будуємо якісний клієнтський сервіс. Раніше нашу газорозподільну компанію називали облгазом. Дійсно, це була газова контора з радянським родоводом і без натяку на сервіс. Тепер аналітики кажуть, що сервіси РГК є найзручнішими та найкомфортнішими порівняно з іншими постачальниками комунальних послуг. За останній рік фахівці близько 40 ЦОКів в Україні здійснили  50 млн контактів з клієнтами. Результати опитувань споживачів, які проводить незалежна компанія, показують, що протягом останніх двох років позитивне сприйняття газорозподільних компаній зростає. Тому під час процесу реформування газового ринку та його інтеграції в Європу ми орієнтуємося на нашого клієнта. Найцінніший актив тут - не газопроводи, а клієнти. Щоб завершити нашу дорогу до Європи, керівництво Регіональної газової компанії планує зробити чотири послідовні кроки в реформуванні ринку газу.

По-перше, потрібен незалежний оператор ринку, рівновіддалений від усіх його учасників і непідконтрольний державі. Зараз функції такого оператора виконує компанія, яка знаходиться в підпорядкуванні найбільшого державного трейдера і імпортера газу.

По-друге, слід дати всім учасникам ринку доступ до закупівель українського газу. Зараз це майже 15 млрд куб. м, які доступні лише одному гравцеві на ринку.

По-третє, потрібна монетизація субсидій на газ. Завдяки монетизації будь-який споживач отримає можливість самостійно вибирати постачальника газу. Послідовне виконання цих трьох кроків зведе нанівець можливості окремих учасників ринку в своїх інтересах спотворювати ринкову кон'юнктуру, маніпулювати попитом і пропозицією. Тільки після цих трьох кроків стане можливим четвертий: скасування державного регулювання ціни на газ. Тоді формувати об'єктивну ціну зможе вже сам ринок.

Щодо технічних питань, то зараз проводимо тендерні процедури в рамках інвестпрограми 2019 року, після проведення яких значні суми коштів буде спрямовано  на капремонт і реконструкцію  газових  мереж, заміну і встановлення відключаючих пристроїв, реконструкцію обладнання газорегуляторних пунктів,  заміну шкафних регулятоних пунктів і регуляторного обладнання,  капітальний ремонт засобів електрохімзахисту, заміну індивідуальних лічильників для населення і придбання приладів діагностики.

Сподіваємось, що увага до деталей, далекоглядне бачення та командна робота допоможуть досягнути відповідного результату.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ірина Белоцька

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю