При цій хворобі навіть «банальна висипка» може призвести до інвалідності

За останні 30 років кількість жертв атопічного дерматиту зросла на 300%. І це ще не межа!

Чому ця хвороба так стрімко поширюється та в яких випадках недуга може спровокувати інвалідність? Про це й не тільки – у розмові з дерматовенерологом ВОДТМО Лесею Охримович.

Лесю Анатоліївно, чому атопічний дерматит настільки стрімко поширюється навіть у заможних країнах Заходу?

– Одна з причин – негативний вплив довкілля та активне використання побутової хімії вдома, на роботі, в громадських закладах харчування (це якщо говорити про зовнішній чинник). Але основний фактор – спадковість. За 25 років роботи дерматовенерологом я переконалася: якщо в батьків – атопія (бронхіальна астма, алергійний риніт чи атопічний дерматит), то з гарантією 80% ця недуга з?явиться й у їхньої дитини.

І цьому ніяк не можна протидіяти?

– Можна принаймні спробувати. Приміром, коли жінка вагітна, вона повинна мінімізувати контакт із «синтетичними» мильними засобами. Прати одяг ліпше порошком для дітей, бо в ньому менше агресивних елементів; не використовувати ополіскувачів та підкрохмалювачів. Харчі варто споживати виключно натуральні. Уникати приміщень зі шкідливими випарами, цигарковим димом. Адже через повітря, яке вдихає вагітна, через її шкіру та їжу в організм іще не народженої дитини потрапляють як корисні, так і шкідливі речовини. А останні негативно впливають на внутрішні органи малюка, провокують інтоксикацію маленького організму, а потім це стає одним із факторів появи у дитини атопічного дерматиту.

Як і коли ця хвороба починає проявлятися?

– У 80% атопічний дерматит (колись його називали екземою, діатезом) з?являється протягом перших двох років життя, починаючи з двомісячного віку. У решті 20% недуга може проявитися в дитячому (10 – 12 років) та підлітковому (до 18 років) віці. Її типовими ознаками є висипка на щічках малюків, на лобі, кінцівках. З віком висипання трансформується у плями від рожевого до яскравого червоного кольору, поширюється на згини рук та ніг, в частині випадків шкіра у проблемних ділянках стає сухою, лущиться і тріскає, покривається гнійничками. Фактично завжди проблемні ділянки сверблять, особливо вночі. Дитина стає дратівливою, погано спить та їсть.

Чи може дерматит зникнути сам?

– Чимало батьків, які приводять дитину на прийом, перед тим сподівалися: «Ай, переросте». Це велика помилка. По-перше, щоразу, коли хвороба переходить у гостру форму і проявляється у вигляді висипань та плям, дитині дуже некомфортно. По-друге, якщо зволікати з лікуванням та відповідним доглядом за шкірою, висипання охоплюватиме все більші ділянки тіла і здебільшого ті, які на видноті: руки, ноги, обличчя (особливо навколо рота й очей). Через це дитина соромиться контактувати з ровесниками, у хворого виробляються комплекси, він не хоче навіть на вулицю виходити. По-третє, дерматит, якого не лікувати, провокує появу бронхіальної астми, алергічних риніту і кон?юнктивіту. А потім – навіть призвести до інвалідності!

Щоб такого не сталося, як треба діяти?

– Звісно, що при перших шкірних проблемах у дитини необхідно прийти до дерматолога, щоб він визначив, чи це простий дерматит, чи висипання через продукти харчування (в маленьких дітей таке часто трапляється), чи дійсно атопічний дерматит. А після огляду, залежно від стану хворого, підбирається лікування. Це не тільки медпрепарати, а й креми, дієта, інші не шкідливі для здоров?я методи. Буває, що таблетками від алергії ми забираємо в дитини свербіж, мазями – запалення шкіри (тобто знімаємо гостру форму недуги), а в подальшому достатньо буде підібрати дитині лікувальні мило, шампунь, зволожувальний крем. Буває, що проявів атопічного дерматиту можна уникнути, виключивши з раціону дитини яйця, молоко, шоколад чи яскраві овочі та фрукти, усунути вплив побутових алергенів (домашній пил, синтетичний та вовняний одяг), не тримати домашніх тварин.

Але основним є правильний і постійний догляд за шкірою. Необхідно підібрати спеціальні неагресивні засоби для купання та креми-емульгенти, що відновлюють та зволожують шкіру.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю