15 фактів про чай, які ви не знали

15 грудня відзначають Міжнародний день чаю. Ми підібрали для вас 15 фактів про чай, які ви ймовірно не знаєте.

  • Чорний та зелений чай роблять з рослини Camellia Sinensis.
  • Це сьогодні всі знають, що робити з чайними листками. А коли чай завезли в Європу, і про нього нічого не було відомо, на одному з офіційних королівських прийомів з привезених чайного листя приготували салат.
  • Чай не варто зберігати більше року, адже він втратить свій смак та аромат. Листя слід тримати у металевих чи скляних баночках у сухому темному місці.
  • В чашці чаю вдвічі менше кофеїну, ніж в каві. Якщо хочете насолодитися смаком чаю і не завантажувати організм кофеїном, то залийте чай кип’ятком на 30 секунд і злийте заварку. Так кофеїну стане менше на 80%. Після цього залийте листя свіжою порцією окропу і залиште на 5 хвилин.
  • Деякі сорти чаю проходять додаткову обробітку. Наприклад, до листків додають олію неїстівного цитрусового фрукта бергамоту.
  • Слово «чай» англійською звучить як «tea» і схоже на китайське «Amoy-Te», яке вимовляють як Тей. На іншому діалекті листя для заварювання називають «Cha», яке схоже на наше «чай». Дослідники вважають, що слово «чай» чи «tea» у різних країнах виникло залежно від того, з якої частини Азії у Європу привозили листя.
  • Деякі джерела свідчать, що першим фанатом чаю був імператор Шен Нунг, який жив майже 5 тисяч років тому. Він зрозумів, що заварене чайне листя не лише смакує, а і додає енергії. За легендою, можновладець сидів під деревом, коли його слуга подавав йому гарячу воду. Кілька листочків з дерева впали в горнятко і зафарбували кип’яток. Імператор вирішив спробувати напій. Випивши води, він здивувався незвичайному аромату і смаку. Дерево під яким сталася ця пригода було дикою рослиною, відомою як камелія китайська.

  • Вчені вважають, що чай почали пити багато століть назад в Східній Азії. Його використовували в медичних цілях, додаючи м'яту, апельсин та імбир. А заварювати чай почали у період династії Мінг (14-17 століття), тобто 700 років тому.
  • Охолоджений чай з льодом пили в Америці ще на початку 19 століття. Проте, представили його публіці лише в 1904 році на виставці в Саїнт-Луїсі. Варто зазначити, що сьогодні 80% чаю в Штатах продається у вигляді охолодженого напою.
  • Чай – найпопулярніший напій у світі. На другому місці за популярністю стоїть пиво. Єдині країни, де пінний напій популярніший за чай – Англія і Ірландія.
  • Постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван у 1904 році почав продавати чай в паперових пакетах, бо доставка листя в металевих банках обходилася дорожче. А один із його клієнтів, випадково впустивши пакетик у кип’яток, зрозумів, що можна не витрачати час на заварювання. Проте тоді цінителі чаю вважали, що в такий спосіб напій втрачає свої смакові властивості.
  • До 18 століття вірили, що зелений і чорний чай робляться з різних рослин. Довгий час китайські виробники приховували секрет виготування. Проте у 19 столітті чайні рослини почали поставлятися з Китаю в Європу, разом з рецептами виробництва чаю. Пізніше англійці дізналися про індійський чай Camellia sinensis. З цієї рослини отримують як чорний, так і зелений чай.
  • Цікаво, що зелений чай перед окисленням обробляється паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють колір на чорний і додають терпкого смаку. 75% чайного листа перетворюються в чорний чай, а решту 25% – в зелений.
  • Країни батьківщини чаю: Китай (майже 80% зеленого чаю), Індія (в основному чорний чай), Шрі-Ланка (також відомий як Цейлонський чай, звідти привозять весь чай Ліптон), Японія (екзотичні чаї) і Тайвань (сорти зеленого чаю).
  • Чай багатий на антиоксиданти, які при помірному споживанні покращують імунну систему, допомагають в профілактиці раку і серцево-судинних захворювань.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я