Життя

Заміж за шейха – в сукні з українського села

Заміж за шейха – в сукні з українського села

Селяни, які шиють розкішне весільне вбрання, мешкають у власних палацах! Чого в цьому селі тільки немає!

Красується тут найбільша в Україні дерев’яна церква, яку всередині 19 століття спорудили у формі Ноєвого ковчега і при цьому не використали жодного цвяха. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Є тут і олімпійський Мішка з п’ятьма кільцями на поясі, який стоїть обабіч дороги й нагадує: саме нею колись несли олімпійський вогонь із Греції до Москви.

На подвір’ї сільської школи встановлене погруддя королю Румунії – як згадка про історичну приналежність тутешніх земель.

І навіть збереглася історична пам’ятка трипільської культури – городище, вік якого вимірюється тисячами років.

Утім навіть якщо ви не великий поціновувач історії, то вас точно вразить сусідство старовинних хатин під стріхою та розкішних, майже царських палаців – із колонами, фонтанами, «лондонськими» газонами та купою прислуги, яка доглядає за всією цією розкішшю.

Що ж то за село таке? Знайомтеся – столиця весільних суконь, село Волока Чернівецької області.

До США їдуть скромні плаття, до Еміратів – розкішні

Як розповідають тутешні люди, виготовленням весільних атрибутів вони зайнялися ще у 80-х роках минулого століття.

Спочатку майстрині опанували виготовлення весільних свічок – гарних, оригінальних і недорогих. Згодом до свічок додалися весільні квітки, віночки, фати. А потім місцеві кравчині навчилися шити весільні сукні.

Попервах свій крам жителі Волоки реалізовували на ринку в Чернівцях. Здобули неабияку популярність не лише в Україні, а й за кордоном. Тож тепер не вони їздять, а до них приїжджають покупці з усіх-усюд.

А, щоб оцінити, приміряти і придбати товар, у селі працюють сім неймовірної краси весільних салонів (щоправда, журналістів усередину не впускають – мовляв, якщо заходите, то тільки без камери).

Відтак обмежимося лише найбільш вражаючими деталями в описі весільних суконь. Так, для пошиття цих виробів тканина замовляється з Британії, Франції, Австрії, Тайваню, Китаю, Туреччини. Фурнітура використовується теж лише найвищої якості. Найдорожчим елементом оздоби вважаються камінці Сваровські.

На тканині вони переливаються, наче діаманти, тому майстри не шкодують платити за жменю такої краси по 150 доларів. І це при тому, що на одну сукню, буває, витрачають не одну жменю цих камінців.

– Але все залежить від замовниці і традицій країни, де проживає наречена, – зауважують швачки. – Так, у Сполучених Штатах чи, наприклад, Британії люблять вишуканість, стриманість і мінімум шику. А от наречена шейха має сяяти розкішшю. Тому в Емірати, як правило, замовляють сукні, розшиті золотом і великою кількістю каміння.

Вартість платтів з Волоки різна. Найпростіші моделі можуть коштувати 100 доларів (це в межах трьох тисяч гривень). А бувають клієнти, які замовляють ексклюзивну модель за 3000 доларів, тобто майже 90 тисяч гривень.

– Раніше відсотків 70 усього товару прямували на Росію. Навіть у найдорожчих весільних салонах Москви виставляли наші сукні. Щоправда, їм приписували походження світових брендів. А від того ціна за таке плаття теж, відповідно, зростала в чотири-шість разів.

Але ми тим тільки тішилися. Бо це означало, що рівень нашого товару відповідає найвищим запитам, – розповідають тутешні майстри (свої імена називати не хочуть). – Коли Росія почала війну з Україною, ми швидко переорієнтувалися на західний ринок. А оскільки інтернет відчиняє двері в будь-яку країну світу, то наші сукні тепер носять у Європі, Північній Америці, Новій Зеландії, Об’єднаних Арабських Еміратах і Південно-Африканській Республіці.

Тож, виходячи заміж за шейха, наречена без проблем може купити весільну сукню саме в українському селі!

У бюджет громади – 30 мільйонів гривень!

Аби Волока здобула й роками утримувала статус «столиці весільних суконь», у селі трудяться геть усі його працездатні жителі. Коли власних рук не вистачає, запрошуються жителів сусідніх сіл та навіть районів.

Над пошиттям суконь тут працюють цілими сім’ями, в тому числі чоловіки. Аби не відволікалися від високооплачуваної роботи,  працівникам привозять обіди прямо на робоче місце. Та й їм, професійним майстрам, вигідно весь вільний час шити сукні, а для ведення домашнього господарства наймати працівників.

Отримуючи чималі доходи, селяни не забувають дбати про рідну Волоку. Так, найбільшу в Україні дерев’яну церкву вони реставрували власним коштом.

Підтримують належний вигляд старовинних будинків, які стали музейними експонатами. Так само скинулися грішми, аби прокласти до села хорошу асфальтовану дорогу. Жителі Волоки та сусідніх населених пунктів, які входять до об’єднаної територіальної громади, сплачують до бюджету ОТГ близько 30 мільйонів гривень на рік!

А це дозволяє фінансово підтримувати дитячу футбольну команду, церковний хор, музичні колективи. Крім того, місцева громада опікується самотніми, хворими, малозабезпеченими жителями Волоки. Бо, вважають вони, якщо Бог дав тобі здоров’я стати заможним, то й ти маєш віддячити добрими справами.

А ще – місцевий люд свято береже традиції своїх предків. І доказ цього – весільний обряд, за яким на другий день наречені мають одягнутися в народні костюми, а мама повинна передати нареченій намисто – золоті монети, нанизані на червоній нитці.

– Колись іще існувала традиція під час будівництва хати закладати золоті монети по її кутках, аби в разі настання важких часів золото обміняти на хліб, – розповідають селяни.

І цей звичай, мабуть, є своєрідним нагадуванням, що життя – штука непередбачувана: сьогодні ти багатій, а завтра можеш лишитися без шматка хліба. Тож варто цінувати те, що маєш, дякувати за те, що тобі дарував Господь, і віддячувати Йому милосердям до тих, хто потребує підтримки.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Весілля, чернівці
В тему

Останні матеріали