Відео

«Бізнес на «гуманітарці»: в Києві викрили шахрая, який привласнив гуманітарну допомогу

«Бізнес на «гуманітарці»: в Києві викрили шахрая, який привласнив гуманітарну допомогу

В Києві столичні оперативники викрили шахрая, який привласнив гуманітарну допомогу на пів мільйона гривень.

Крім цього, зловмисник надавав послуги нібито з перевезень амуніції. Правоохоронці довели причетність фігуранта до восьми епізодів та повідомили йому про підозру. За скоєне фігуранту загрожує до восьми років за ґратами.

Чоловік у телеграм-каналі розмістив оголошення про надання послуг з перевезення гуманітарних вантажів. У результаті під час виконання замовлення чоловік привласнив 40 бронежилетів, 15 рацій, дитячі товари та ліки, які волонтери закупили для військовослужбовців Збройних Сил України.

Крім того, отримавши замовлення, фігурант неодноразово просив перераховувати додатково гроші, адже отриманих йому начебто не вистачало для виконання доставки. Після того, як передплата від замовників надходила на рахунки, чоловік припиняв з ними зв'язок. Таким чином правопорушник ошукав чотирьох громадян на загальну суму пів мільйона гривень.

У квартирі затриманого слідчі провели санкціонований обшук, у ході якого вилучили мобільні телефони, банківські картки, військове спорядження, дитяче харчування, підгузки та медикаменти.

Понад 70 кримінальних проваджень за бізнес на "гуманітарці" зареєстрували в Офісі Генпрокурора.

Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

"Бізнес на "гуманітарці" – злочин. Невмирущий принцип "кому війна, а кому мати рідна" – привід для правоохоронців бути напоготові 24/7. Страшні часи мобілізують благородних – весь світ передає нам допомогу, люди збирають кошти на армію і для постраждалих, дехто віддає останнє, щоб протягнути руку ближньому. Ми не маємо дозволяти покидькам користуватися добром і заробляти на горі.

Трохи більше місяця діє нова законодавча норма про кримінальну відповідальність за торгівлю гуманітарною допомогою. Наразі маємо 74 зареєстрованих кримінальних правопорушення за ст. 201-2 КК України", - йдеться в повідомленні.

Найбільше таких фактів правоохоронні органи виявили в Києві – 13, Львівській – 9, Волинській, Харківській та Чернівецькій – по 5, Житомирській, Київській, Одеській, Полтавській областях – по 4.

Водночас Нацполіція розслідує ще 3 десятки справ щодо неправомірних дій з такими вантажами, розпочатими за іншою кваліфікацією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, шахрайство, війна з Росією
В тему

Останні матеріали