Відео

Як проходить опитування Зеленського? Не всюди, незрозуміло як і з багатьма порушеннями

Як проходить опитування Зеленського? Не всюди, незрозуміло як і з багатьма порушеннями
Паралельно з голосуванням на місцевих виборах 25 жовтня українці можуть узяти участь у так званому опитуванні, ініційованому президентом Володимиром Зеленським.
Волонтери, які його проводять, різняться у свідченнях: одні отримують за це гроші, інші — ні. А деякі взагалі не проти, аби одна людина проголосувала кілька разів.

Бланк для голосування на опитуванні Зеленського має ось такий вигляд. Як можна побачити, на ньому немає жодних захисних знаків на підтвердження, що його заповнювали без порушень.

Урни, в які вкидають анкети, так само не мають жодного захисту. На дільницях, де вже побували спостерігачі руху «ЧЕСНО», облік опитаних волонтери не ведуть.

Один із волонтерів президентського опитування у Львові розповів руху «ЧЕСНО», що опитування проводить соціологічна служба. Опитувачка в Запоріжжі сказала, що уклала з нею договір.

Обоє заявили, що працюють безкоштовно. А от у Харкові волонтери «опитування» Зеленського сказали, що отримують 1000 гривень за день.

Опитувач зі Львова сказав, що не пов’язаний із партією «Слуга Народу», викликався поволонтерити сам. Опитування пропонує лише тим, хто підійде до нього.

У Києві на виборчій дільниці у школі №93 волонтер опитування представитися чи показати документи спостерігачам руху «ЧЕСНО» відмовився.

А в Херсоні учасники «опитування» Зеленського, передає «ЧЕСНО», видають всім охочим скільки завгодно опитувальників та дозволяють їх забирати «на пам’ять». Кажуть, що працюють за невеликі гроші, тому «не напружуються».

Такий випадок не поодинокий: у Facebook з’явилося відео, де чоловік голосує в «опитуванні» Зеленського сім разів. Волонтер говорить, що так йому «зроблять статистику».

А на одній із дільниць у Києві помітили, що опитування проводять неповнолітні дівчата. Ті сказали, що побачили цю пропозицію в Instagram.

Що це за опитування?

Нещодавно Зеленський закликав українців проголосувати на місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня, і анонсував проведення всенародного опитування в цей день. Українцям запропонують дати відповідь на п'ять запитань:

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності? 

В Офісі президента пояснили, що йдеться не про референдум і що жодних юридичних наслідків опитування не матиме.

Опитування пройде у вигляді голосування своєрідними «бюлетенями» біля виборчих дільниць. Участь у ньому буде добровільною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, вибори
В тему