Відео

«Дуже близько була вибухівка»: інтерв'ю з заручницею терориста в Луцьку

«Дуже близько була вибухівка»: інтерв'ю з заручницею терориста в Луцьку

Лучанка Руслана зі своїм 15-річним сином на автобус "Берестечко-Краснилівка" сіла останньою.

Одна з 13-ти заручників у автобусі, який 21 липня у Луцьку захопив Максим Кривош (називався Максимом Плохим), розповіла Суспільному, як пережила майже 13 годин погроз, стрільби та вибухів.

За словами Руслани, після перших пострілів у людей в автобусі почалася паніка, але в цей момент вона зрозуміла, що з нападником можна спробувати поговорити. Так вона домовилась помінятись місцями із сином, який сидів біля сумки з вибухівкою, хоч і розуміла, що це не врятує.

"Ми з сином вирішили поїхати в село. Дитина моя не хотіла, я її, можна сказати, змусила. Ми не встигали на автостанцію, почали бігти через міст на зупинку, і я кажу сину: "Все, не встигли". Але розвертаємось, дивимося: якийсь автобус.

Ми сідаємо і я розумію, що у мене немає маски, починаю її шукати, вдягати. І тут виходить чоловіку ззаду, іде наперед до дверей, і я побачила в нього автомат", — розповідає Руслана і додає, що одразу не зрозуміла, що це захоплення заручників.

"Він розвертається і каже: у сумці в мене є вибуховий пристрій, гранати, у мене є багато зброї, автомат, пістолет. І він сказав, що якщо ми будемо поводитися добре, то все буде добре. Розвернувся до шофера і сказав: повертай, їдь наліво, станеш так, щоб вид автобуса був на готель "Україна", - розповідає жінка.

За її словами, Кривош наказав водію їхати на Театральний майдан обласного центру. Усіх заручників розсадив по одному під вікнами. Перші постріли пролунали о 09:20. Жінка розповіла, що нападник поводився стримано, але вважав, що його наміри не сприймають: "Він почав дзвонити до поліції, казав: я серйозно це говорю, можете перевірити, повторював, що в нього є зброя і сказав, що в нього в другому кінці міста теж є вибухівка.

Тоді вже почала під'їжджати поліція. 2 машини. Це те, що ми бачили, бо вікна були зашторені. Коли вони почали під'їжджати, він почав стріляти по вікнах, щоб показати серйозність намірів. А потім кинув гранату, але нам сказав, що вона не вибухне".

Коли Кривош почав стріляти, у деяких людей почалася паніка, вони почали плакати. Руслана в ту хвилину зрозуміла, що сподіватись немає на кого і треба починати з хоч якусь розмову з нападником, аби розрядити ситуацію: "І коли я його спитала, чи можна ми з сином поміняємось місцями, бо він ближче до сумки з вибухівкою, і він сказав "можна". Я зрозуміла, що з ним можна контактувати".

"Я одразу сину сказала: тільки щось не так, ти на коліна нахиляйся і я тебе закриваю, і буде все добре. Я знала, що зверху або знизу я його обов’язково захищу. Розуміла, що це навряд чи нас врятує. Дуже близько була вибухівка", - каже Руслана.

Кривош пив заспокійливі таблетки й Барбовал, він сидів біля чоловіка вагітної на 4 місяці жінки. Біля них були гранати. У якийсь момент він дозволив Руслані зв’язатися зі старшим сином і скинути йому вимоги, щоб той розповсюдив їх у ЗМІ. Жінка розповідає, що було жарко та сильно боліла голова, але вона намагалась говорити з нападником і "сказати те, що він хотів чути".

"Був такий переломний момент і йому сказали, що його вимоги неможливо виконати. Ми чули, що йому це сказали. І він каже: я ж прошу небагато, хоча б почати з президента. І я знов почала з ним говорити, нам було тяжко це сприйняти. Здавалось, що ніхто нічого не робить", - розповідає жінка.

Після того, як вимоги почали виконувати, Кривош звільнив перших трьох заручників. Руслана пригадує, що в автобусі весь час хтось плакав, було спекотно, одній з пасажирок стало зле: "Коли він відпустив цю жінку, мого сина та вагітну, він мене посадив біля гранат. Почав передивлятися, складати усе. Я його запитала, що ці гранати, які біля мене лежать, вони бойові? Казав одна – муляж, інша – ні".

Під час розмови з Зеленським Кривош сказав, що відпустить усіх за 30 хвилин. За деякий час закурив сигарету і вийшов сам.

Нагадаємо, 21 липня поліція повідомила, що в обласному центрі Волині невідомий чоловік захопив автобус з людьми. Повідомляли про постріли. Місце події оточила поліція та військові. Згодом цю надзвичайну подію прокоментував Президент України Володимир Зеленський. Терорист через Твіттер озвучив доволі дивні вимоги. Крім того він телефонував до відомого журналіста Юрія Бутусова.

До слова, юрист-кримінолог Анна Маляр вважає, що захоплення заручників у Луцьку є нетиповим, як і сам злочинець, та може бути постановкою. Також цю подію прокоментував під час візиту міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Ввечері терорист звільнив трьох заручників:  бабусю, вагітну жінку і дитину.

Пізніше його затримали правоохороці, а 13 заручників звільнили.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, Надзвичайні події, тероризм
В тему