Відео

Волинь перетворюється на великий смітник: на околицях сіл виникли 500 звалищ (відео)

Волинь перетворюється на великий смітник: на околицях сіл виникли 500 звалищ (відео)

Екологи нарахували на околицях волинських сіл півтисячі стихійних смітників. Звалища утворилися за кількасот метрів від будинків селян. А навести лад, скаржаться місцеві, – нікому.

Про це повідомляє 5 канал.

Валерій Мокич мешкає у селищі Бірки все життя. Каже, за останні кілька місяців на місті сінокосу з'явилися гори сміття.

«Сусід один-другий-третій-п'ятий — то ж сюди, будь як, привозять сміття півсела людей. Не доведеш, авжеж, ніяк… З нього люди в Європі давним-давно роблять гроші. Будь ласка, от скло, от є пластик. Розумні люди, європейці, на цьому мають мільйони», – бідкається інший мешканець села Ігор Шворак.

Староста села Світлана Костючик – розводить руками. Виправдовується, що люди вивозять сміття потайки: «Не можна вслідкувати за людьми – це просто людський фактор. Де їдуть, там скидають».

У селищній раді кажуть: така проблема зі сміттям по всій території об'єднаної громади. Нині думають над тим, як притягнути порушників до відповідальності.

«Щоб посилити контроль за викиданням сміття, плануємо надати право чи зобов'язати виконуючих обов'язки старост аналогічно складати протоколи на порушення правил благоустрою», – розмірковує секретар Любешівської селищної ради Володимир Сергійчук.

Нині на Волині 11 полігонів для сміття, три з яких – уже вичерпали свій ресурс. Саме через це у регіоні виникли майже півтисячі стихійних сміттєзвалищ, запевняють екологи.

«З них тільки 102 сміттєзвалища має паспорти і 42 мають державні акти на відведення земельної ділянки, або договори оренди. Усі інші – не паспортизовані. Протягом 2018 року, якщо брати статистику, було ліквідовано близько 1,1 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ», – розповідає начальник відділу управління екології Волинської ОДА Ольга Грицай.

На сайті Мінприроди діє інтерактивна мапа, з її допомогою можна залишити повідомлення про стихійні сміттєзвалища. Після опрацювання цієї інформації екологи зобов'язуються їх ліквідувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не купив сміттєвий бак - плати штраф: муніципали Луцька контролюють приватних домовласників

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, НП
В тему

Останні матеріали