Поради

Як навести лад у домі після святкового застілля

Як навести лад у домі після святкового застілля

 

 

Після свята настрій часто йде на спад. Не дивно, адже найприємніше — позаду: гості пішли, подарунки подаровані, веселощі стихли, а в оселі панує хаос. Тепер лишається чекати наступного свята і наводити лад. Спробуємо допомогти вам корисними порадами.

 

Підлогу та килим треба ретельно пропилососити. Не забудуть перевірити, чи не забилися крихти від страв у щілини паркету. Якщо на паркеті — сліди від каблуків або жирні плями, не варто намагатися відтерти їх «народними засобами» на зразок спирту чи бензину — краще розщедритися на спеціальні засоби: вони не зіпсують покриття — і підлога виглядатиме як нова. Килим найкраще винести на вулицю і як слід вибити. Ще непоганий варіант — натерти його крупною сіллю і підмести мокрим віником.

Іноді наслідки веселого свята позначаються і на стелі. Наприклад, якщо хтось із гостей не надто вміло відкоркував пляшку з шампанським... Такі «веселі» сліди видалити досить просто: треба пропрасувати їх гарячою праскою через паперову серветку.

Посуд, як правило, страждає найбільше. В ідеалі не після, а ще під час застілля хоча би деякі брудні тарілки потрібно не лінуватися мити або, якщо вам пощастило мати посудомийну машину, ховати в неї. Тоді не накопичиться ціла гора брудних тарілок, виделок і склянок.

Кришталеві келихи, які так чудово прикрашають святковий стіл, на жаль, мають звичай тьмяніти. Секрет у тому, що гаряча вода, якою нерідко їх намагаються відмити, шкідлива для кришталю: вона позбавляє його блиску. Використовуйте теплу воду, а після цього келихи можна обполоснути розчином оцту.

Деко та каструлі після кулінарних експериментів виглядають страхітливо. Але у якийсь момент їх усе-таки доведеться мити. Чим раніше заллєте їх теплою водою зі спеціальним засобом для миття або зі звичайною харчовою содою, тим легше вони відмиються. В особливо запущених випадках використовуйте жорстку губку та м'який абразивний засіб для миття.

Скатертина після особливо вдалих застіль частенько розквітає яскравими винними плямами. Крім плямовивідників можна скористатися все тією ж звичайною сіллю. Досить засипати плями на деякий час, а потім відмити теплою водою.

Свята — саме час розібрати завали. Перед святкуванням вам, швидше за все, було не до цього. Пересилюючи втому після роботи, ви гарячково намагалися відмити квартиру хоча б у найпомітніших місцях, а ще купували подарунки, бігали за продуктами, чаклували на кухні. А між тим, шухляди комодів, усілякі горизонтальні поверхні, далекі кути, антресолі та комори накопичили стільки цікавих речей, що там необхідно провести невелику ревізію. По-перше, ви можете натрапити на те, що давно і безрезультатно шукали. По-друге, вас може охопити жах від того, скільки простору у вашій оселі займають непотрібні речі. Пам'ятайте: те, що вам насправді треба, обов'язково так чи інакше у вашому будинку з'явиться.

Головна порада: не бійтеся позбавлятися зайвого. Саме старий одяг, безглузді сувеніри та дрібнички, які збирають пил, порожні флакончики з-під парфумів, зім'яті стопки «доісторичних» документів і чеків створюють у будинку відчуття безладу, з яким так важко боротися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему