Поради

Як очистити воду в домашніх умовах

Як очистити воду в домашніх умовах

Як очистити воду в домашніх умовах - відповідь на це питання має знати кожна сучасна людина.

Ви звикли пити звичайну водопровідну воду? Напевно, ви навіть не здогадуєтесь, який «багатий» склад вона має і наскільки небезпечна вона для здоров'я. Ніхто не говорить, що потрібно постійно проводити аналіз питної рідини і очищати її за допомогою цілого набору фільтрів - але заходи вжити слід. Тим більше що органолептичні властивості (мова про смакові якості) у водопровідної води низькі. Вміст солей, важких металів та інших шкідливих домішок перевищує допустимі норми в десятки разів - і це при тому, що самі норми стають з кожним роком тільки лояльнішими. Тому, щоб вода була життям або хоча б просто корисним продуктом, а не отрутою сповільненої дії, очищайте її перед вживанням в їжу.

Сьогодні вирішити питання очистки води можна досить просто, адже є доставка питної води в Києві чи іншому місті України. Воду привозять в бутлях Вам прямо в квартиру, але це дорогий спосіб і не самий ефективний, оскільки часто зустрічаються недобросовісні постачальники, які в погоні за прибутками не дуже якісно очищають воду.

Пити чисту рідину (в тому числі без фільтрів) - просто і недорого, але не всі знають про основні способи очищення води. І дуже даремно - адже використовувати їх в домашніх умовах легко, а користь для організму буде неоціненною.

Кип'ятіння: користь і шкода

Перше, що спадає на думку в пошуках відповіді на питання: як очистити воду з-під крана - це кип'ятіння. Дійсно, кип'ятіння є простим і звичним способом очищення води. Під впливом високих температур вона стерилізується - тобто очищається від хвороботворних мікроорганізмів. Чи є підступ? Так, максимальних результатів очищення можна досягти тільки в тому випадку, якщо кип'ятіння здійснюється мінімум протягом 15 хвилин і при відкритій кришці. Інакше всі шкідливі речовини, які виділяються з води у вигляді пари, потім назад осідають в неї.

Інші підводні камені, про які потрібно знати при виборі даного способу очищення:

  • Термообробка не видаляє хлорні сполуки - вони не тільки залишаються, але і в процесі кип'ятіння перетворюються на канцерогенні елементи.
  • Частинки солей залишаються на стінках чайника - в результаті ми отримуємо воду з більш високим рівнем вмісту важких металів, ніж в тій, яка йде з крана.
  • Кип'ячена рідина є мертвою - вона просто не несе ніякої користі для здоров'я.

Ось основні моменти, про які потрібно знати, вибираючи для очищення води такий метод як кип'ятіння. Так, він має право на існування, але ідеальним не є навіть з великою натяжкою.

Відстоювання: що осідає, а що ні?

Як очистити воду шляхом її відстоювання? Дуже просто - наливаєте рідину в призначену для цього посудину і даєте їй відстоятися протягом 8 годин. За цей проміжок часу летючий хлор разом з іншими шкідливими домішками випаровується. Процеси випаровування будуть відбуватися активніше, якщо рідину під час відстоювання помішувати. При цьому солі важких металів залишаються на місці - ближче до дна посудини, і використовувати слід тільки дві третини відстояної води.

Як очистити воду із застосуванням солі

Деякі вважають, що добре очищає питну воду звичайна кухонна сіль. Наводиться такий рецепт: заповніть ємність водопровідною водою і розчиніть в ній кухонну сіль - з розрахунку столова ложка на два літри рідини. Через 20-30 хвилин воду можна буде пити. Мінус соляної очистки - таку рідину щодня вживати не можна. Для пом'якшення води застосовують спеціальні реагенти для іонообмінного пом'якшення - в просторіччі це називають сіль для очищення води.

Переваги талої води

Наступний спосіб очищення води в домашніх умовах - це заморозка. Він простий, ефективний і не вимагає багато часу. У ємність наливається вода, при цьому ємність заповнюється не повністю (це місце потрібно для розширення рідини - природного процесу при замерзанні). Прісна чиста вода замерзає швидше тієї, яка містить велику кількість солей. Коли рідина замерзне приблизно на половину, не замерзлу частину потрібно буде вилити, а замерзлу розтопити. Тала частина підходить для приготування їжі і пиття.

Головна перевага методу - отримується в результаті його застосування тала вода є цілющою. Але корисні властивості зберігаються недовго - пити розморожену воду слід відразу, як тільки вона розтанула.

Очищення камінням: кремній і шунгіт

Очищення водопровідної води здійснюється також із застосуванням кремнію і шунгіта:

Купуєте в аптеці невеликий шматочок кремнію, промиваєте його під проточною водою і кладете в банку. Банка заповнюється водою, накривається зверху марлею і ставиться в темне місце. Час очищення - 2-3 дня. Одного камінчика кремнію вистачає на кілька літрів води. До дна виливати банку не варто - на останніх 3-5 см накопичується осад з високим вмістом шкідливих домішок.

Шунгіти бажано брати великі, оскільки вони не потребують частої заміни (досить буде очищати шунгіт один раз в кожні 6 місяців за допомогою наждаку, щітки або губки). Щоб очистити літр рідини, візьміть камінь масою 100 г. Довше трьох днів відстоювати воду не можна, вживати осад з дна в їжу також не рекомендується.

Чи є протипоказання у даних способів очищення? Шунгітову воду не можна пити людям з підвищеною кислотністю шлунка, хронічними захворюваннями на стадіях їх загострення, онкологією, при схильності до тромбоутворень.

Активоване вугілля - дешева альтернатива фільтру

Хороші фільтри для води коштують дорого і припускають чималі експлуатаційні витрати. Що робити? Або готуватися до постійних витрат, або замінити магазинний фільтр активованим вугіллям. Він підходить для очищення водопровідної води від хлору, вбирає в себе різні шкідливі речовини і ефективно усуває неприємні запахи. Використовувати вугілля просто - таблетки завертайте в марлю або бинт і опускайте в воду. 1 літр рідини - одна таблетка. Час очищення становить 8 годин.

Срібло: ефективний засіб від вірусів, мікробів, паразитів

Срібло - дорогоцінний метал, який ефективно очищує воду від мікробів і паразитів. Вам буде потрібна срібна ложечка або монетка. Помістіть виріб в заповнену водою ємність на ніч - і вранці чиста вода буде готова. Переваг у очищення водопровідної рідини сріблом багато (висока ефективність, збереження корисних властивостей протягом тривалого часу, виражена антибактеріальна дія), а недоліків немає взагалі.

Народні методи очищення води

До народних методів очистки води відносять такі:

  • Відстоювання води на гроні горобини - якість очищення висока, також це швидко (2-3 години - і воду можна пити).
  • Очищення із застосуванням листя черемхи, цибулиння, гілочок ялівцю або вербової кори - дані методи ефективні, але вимагають більше часу (середній час очищення становить 12 годин).
  • Додавання йоду, вина або оцту - беріть чайну ложку оцту, кілька крапель йоду або 300 г вина на один літр води (вино краще брати сухе біле). Час очищення - від 2 до 6 годин. Головний мінус даного способу - і хлор, і багато шкідливих мікробів все одно залишаються.

Дистильована вода - суцільна шкода

Дистильовану воду отримують шляхом випаровування. Процес її приготування досить складний (конструкція дистильованого апарату нагадує собою конструкцію самогонної установки), вода в результаті виходить неприємна на смак і на 100% очищена - тобто настільки, що в ній зовсім не залишається корисних мінералів. Постійне вживання дистильованої рідини призводить до розчинення корисних солей в клітинах і вимивання з організму корисних речовин.

Магніти: правда і міфи

Багато сьогодні говорять про диво-магніти і їх очисні властивості. Гірше від застосування магніту точно не буде, але і краще особливо теж. Наукових випробувань методу немає, але можна припустити, що магніти непогано притягують залізо. А ось хлорки і мікробів скільки було, стільки й залишиться після такої очистки.

Обробка озоном

Озонування води - процедура корисна. Всього 20 хвилин - і рідина не тільки очищається від шкідливих домішок, але і набуває цілющих властивостей. Головний мінус - необхідність покупки недешевого озонатора. Озонування, фільтрація або сріблення? Оптимальний спосіб очищення потрібно здійснювати з урахуванням первісної якості питної води та бажаного результату. Передові методики зручні і недешеві, але народні методи теж можуть бути ефективними.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вода, дім, Здоров'я
В тему