Поради

ТОП-10 замків в Польщі

ТОП-10 замків в Польщі

Поціновувачам архітектури просто необхідно відвідати Польщу хоча б для того, щоб побачити її численні замки. На території країни знаходяться найдавніші споруди, яким сотні років, при цьому вони чудово збереглися.

Пропонуємо огляд замків Польщі, щоб ви змогли обрати, де хотілося б побувати в першу чергу.

Вавель

Це справжня королівська резиденція, що збереглася до наших днів. Замок настільки вражаючих розмірів, що його огляд може зайняти цілий день – 7040 кв. метрів. Споруда розташована на Вавельському пагорбі, висота якого 228 метрів над рівнем моря. Пейзаж з вікон замку просто приголомшливий. Всередині створено музей, в який входить 71 виставковий зал. Там представлені експонати з тематики побуту польських королів. Туристам і самим полякам цікаво наблизитися до життя державних правителів того часу, та ще й в такій атмосфері. Враження будуть просто незабутні.

Вавель фото замку

Мальборк

Це пам'ятка, яка збирає тисячі туристів з усіх країн світу, адже замок визнаний найбільшим у Європі з будівель Середньовіччя. Його відмінною рисою є безліч архітектурних ансамблів, основний стиль – готичний.

Замок був збудований ще в 13 столітті, його засновниками стали тевтонські лицарі. Після зведення, через 100 років, в 14 столітті це місце стало столицею Тевтонського ордена.

Мальборк фото

Ксенж

Архітектурний пам'ятник досить древній і піддавався безлічі нападів, особливо руйнівним для нього став період Другої світової війни, після цього там навіть працювали деякі урядові контори. Через поганий технічний стан споруди, для туристів відкриті тільки деякі її приміщення. Держава веде реставраційні роботи.

Ксенж фото замку

Мошненський замок

Замок був зведений в 17 столітті, з 1866 до 1945 року належав роду Теле-Винклерів. Цікавий факт, що зараз там розташовується центр лікування нервових захворювань. Можливо, це пов'язано з особливою атмосферою спокою і давнини в замку, це розслабляє і віддаляє від руху та проблем сучасного галасливого світу.

Мошненський замок фото

Замок Любомирських у Ланьцуті

Ці стіни пам'ятають бали, прийоми знаті, прекрасних дами у пишних сукнях. Тут проходили кращі моменти епохи Середньовіччя, тому що це одна з наймасштабніших аристократичних резиденцій в Європі. Інтер'єр замку вражає розкішшю і продуманістю, пам'ятник архітектури чудово зберігся, на території маєтку досі залишається велика колекція карет. Замок оточений парком, у якому можна гуляти і уявляти, як по цим же стежкам ходили величні аристократи.

Фото замку Любомирських у Ланьцуті
Фото замку Любомирських у Ланьцуті

Чоха

Цей замок відрізняється своєю архітектурою, так як у нього інша схема розташування приміщень, ходів-виходів, не властива тому часу. Справа в тому, що це сторожовий замок, розташований на прикордонній території. Він призначався для того, щоб звідти спостерігати, що відбувається на кордоні і у разі чого оборонятися. Споруда розташована на Гнейсових скелях. Тим, хто цікавиться архітектурою, буде дуже цікаво там побувати.

Замок Чоха фото

Пєскова скеля

Цей замок є одним з елементів оборонних «Орлиних гнізд», відомих у Польщі. Середньовічні згадки про нього датуються 14 століттям! Його звели за розпорядженням короля Польщі Владислава Локетека. Спочатку замок мав дві частини, але верхня не збереглася і тепер є можливість побачити тільки нижню.

Королівський замок у Варшаві

Цей пам'ятник архітектури зберігся дуже добре, якщо порівнювати з іншими спорудами. Здавна він був резиденцією польського уряду: спочатку це були мазовецкие князі, а з 16 століття – правителі Речі Посполитої, у цих стінах королем і сеймом вирішувалася доля не однієї країни, що відбилося на історії.

Зараз польська столиця вирішила зробити там музей Національної спадщини Польщі, іноді там проводять прийоми державного значення. Загальний потік туристів, які відвідують це місце, за рік становить близько 500 тисяч осіб.

Королівський замок у Варшаві фото

Замок Огродзенец

Замок розташований в прекрасному місці – на верхній точці вишини Краківсько-Ченстоховської, це 515,5 м над рівнем моря. Це ще одне з «Орлиних гнізд». Споруда неодноразово перебудовувалася, на сьогоднішній день збереглися тільки руїни, що датуються 14 століттям.

Замок Огродзенец фото

Квідзин

Архітектура неймовірно велична, властива часам хрестоносців. Відмінними елементами замку стали оборонна вежа Гданіско, а також велика арка. Спорудження чудово збереглося, місце дуже популярне серед туристів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: туризм, польща, Замки
В тему