Поради

Чому дитина потіє уві сні: причини та хвороби

Чому дитина потіє уві сні: причини та хвороби

Дитина потіє вночі і прокидається вранці у вологій піжамі та з мокрим волоссям? Нічна пітливість – поширене явище, яке зазвичай не становить загрозу життя малюка, але може бути симптомом конкретного захворювання.

Якщо малюк потіє у вісні, але при цьому не відчуває дискомфорту, хвилюватися не варто. Натомість, якщо дитина потіючи погано спить і вередує, – це перший тривожний симптом.

Отже, які основні та найпоширеніші причини потовиділення у дітей вночі?

Клімат в кімнаті

Піжама не по сезону, тепла ковдра, висока температура у кімнаті (а часто сукупність цих чинників), – можуть стати причиною того, що дитина потіє вночі. Перш ніж вишукувати у здорової дитини симптоми страшних захворювань, спробуйте одягнути малюка на ніч у легшу піжаму, накрити його тоншою ковдрою чи знизити температуру повітря у кімнаті.

Лікарі вважають, що температура повітря у спальні не повинна заповзати за позначку у 20-22°C. Не менш важливий для якісного сну та відмінного самопочуття рівень вологості. Оптимальний показник 50-70%.

Якщо повітря сухе користуйтеся зволожувачем. Восени та взимку провітрюйте кімнату 15-20 хвилин. А влітку не перегрійте малюка: одягайте легку піжаму та накривайте тоненьким одіялом.

Якщо у кімнаті баня, тіло виробляє велику кількість тепла, тому в організмі виникає необхідність охолодитися. Охолоджується організм через легені та шкіру. В процесі малюк втрачає воду і солі, запас яких вельми незначний. У місцях, де вийшов піт часто з’являється попрілість.

Надмірне потовиділення може спричинити і болі у животику. Через брак води, шлунковий сік стає густішим і не здатний перетравлювати їжу. На язиці з’являється білі сліди, – дитяча молочниця. Не справляються зі своїм завданням і слизові, дитині важко дихати носиком, а через це не хоче смоктати.

Важливо: Більшість лікарів впевнені, що для здоров’я як дитини, так і дорослої людини, краще спати у прохолодному приміщені, а ніж у кімнаті, де нічим дихати.

Читайте також:

Якісні матеріали

Також не економте на якості дитячого одягу та постільної білизни. Віддавайте перевагу піжамі та постільній білизні з натуральних матеріалів, які пропускають повітря і не перешкоджати теплообміну.

Ситна вечеря

Серед інших причин надмірного потіння вночі, може бути переїдання. В такому випадку організму потрібно багато енергії, щоб переварити їжу.

Убережіть психіку від збуджень

Дитина потіє підчас сну і через надмірну активність напередодні. Якщо увечері малюк був занадто неспокійним, рухливим чи грайливим, то навіть після того як карапуза зморить сон, його нервова система залишається на піку збудження. Краще відмовтесь у вечірній час від активних ігор та неспокійних забавок, які можуть нашкодити психіці яскравими враженнями і сильними емоціями.

Перед тим як укласти крихітку в ліжко, краще годину почитати йому, заспокойте неактивною грою, малюванням або ліпленням. Можна подивитися телевізор або вивчити вірш.

Малюкам, які легко збуджуються варто робити перед сном ванночки з додаванням морської солі, відвару перцевої м’яти або валеріани. Допомагають боротися з потіння ромашка та череда. Ще один варіант: після емоційного дня напоїть малюка трав’яним чаєм. Але обираючи такий чай проконсультуйтеся з лікарем.

Простуда

Дитина потіє при температурі, при застуді, грипі чи інших інфекціях. При вірусних захворюваннях підвищується температура тіла і кидає в піт. Потовиділенням тіло бореться з температурою, не даючи їй піднятися вище. Також піт виводить токсини з організму.

Пітливість зникне відразу після того, як малюк одужає.

Читайте також:

Захворювання нервової системи

При захворюванні нервової системи піт матиме неприємний запах та в’язку консистенцію. Потіти можуть окремі частини тіла, наприклад лоб, долоні, голова, шия.

Рахіт

Потовиділення – це ознака рахіту. Рахіт – це хвороба маленьких дітей, пов’язана з порушенням обміну речовин і недоліком вітаміну D. Найбільше вона впливає на кісткову і нервову системи.

Серед основних ознак того, що у малюка розвивається рахіт:

  • У дитини потіє голова під час сну і піт має кислуватий запах;
  • Піт подразнює шкіру і з’являється свербіж. Мокра голівка треться об подушку і утворюється лисина. Зазвичай волоссячко зникає на потилиці;
  • Карапуз неспокійний та часто плаче;
  • Неміцний сон;
  • Дитина здригається, боїться яскравого світла;
  • На шкірі з’являються червоні плями;
  • Часті запори (потіє коли тужитися).

Рахіт досить просто лікується, але важливо діагностувати захворювання на першій стадії. Найкращою профілактикою рахіту є прогулянки на свіжому повітрі, сонячні ванни, правильне харчування, рухливі ігри.

Лімфатичний діатез

Якщо запитати у лікаря, чому потіє дитина 3-5 років, він імовірніше вкаже на лімфатичний діатез. Це захворювання розвивається на тлі недостатності лімфатичної системи і в результаті зниження функції надниркової залози. Захворювання вважають спадковим. Найчастіше від цієї недуги страждають діти дошкільного віку. Цей стан призводить до порушення роботи вегетативної нервової системи та неправильного обміну речовин.

Зокрема, серед видимих ознак лімфатичного діатезу:

  • Млявість;
  • Потовиділення;
  • Відставання в розвитку;
  • Блідий колір шкіри;
  • Збільшення шийних, пахових, пахвових лімфатичних вузлів;
  • Збільшення зобної залози;
  • Характерні висипання на шкірі;
  • Часті респіраторні захворювання;
  • Непропорційна статура.

Лімфатичний діатез не серйозне захворювання захворюванням і не потребує особливого лікування. Операційне втручання не потрібне. Достатньо правильного режиму сну, харчування (зокрема обмежити солодощі та давати дитині замість рідини більше овочів або фруктів), профілактичного масажу, загартовування та курсу вітаміні, – загалом всього того, що сприяє поліпшенню стану малюка.

Читайте також:

Порушені функції щитовидної залози

У дітей від 2 до 12 років спостерігається надмірне потовиділення, якщо є порушення в процесі роботи щитовидної залози. Крім потовиділення про проблеми з щитовидною можуть сигналізувати такі симптоми:

  • Різка втрата ваги;
  • Безпричинна дратівливість і нервозність;
  • Швидка стомлюваність;
  • Сіпання в кінцівках.

При яскравих вираженнях цих симптомів варто проконсультуватися з лікарем-ендокринологом. Спеціаліст призначають аналізи для визначення рівня гормонів, УЗД діагностику самої залози, рентгенографію, термографію і ряд інших обстежень.

Залежно від результату призначається лікування. Зазвичай це гормональна терапія. Нічні потіння при порушенні функції щитовидної залози зникнуть як тільки дефіцит гормону буде усунутий.

Спадковий фактор

Генетичне відхилення, при якому дитина сильно потіє, може передатися від одного з батьків. При цьому потовиділення може у кожного малюка відбуватися у різний час доби.

У такому випадку батькам важливо не провокувати виділення поту. Варто купувати одяг з натуральних матеріалів, одягати малюка по-погоді та залежно до клімату у кімнаті. Не менш важливо стежити за гігієною, купати, не перегодовувати, пити багато води.

У випадку спадкового фактору, так і для загального зміцнення здорової дитини, практикуйте гімнастику та масаж для посилення імунітету.

Візьміть до уваги: не варто надмірно кутати малюка ні вночі, ні на прогулянці. Це перешкоджає загартуванню організму і формуванню міцного імунітету.

Серед інших можливих причин потовиділення у дітей:

  • У новонародженого шуми в серці або інші серцево-судинні захворювання;
  • Серцева недостатність;
  • Пітливість через дистонію, що виникла внаслідок церебрастенічний синдром у дітей;
  • Побічний ефект від прийняття ліків;
  • Нічне потовиділення може бути результатом недавніх травм, важко перенесених хвороб, операції;
  • Розлад сну також може стати причиною нічної пітливості. Дітки потіють, коли їм сняться нічні кошмари;
  • Вторинний гіпергідроз – хвороба яка також викликає нічну пітливість у дошкільнят. Основні причини гіпергідрозу – ендокринні захворювання, патології нервової системи, хвороби нирок, пухлинні захворювання;
  • Сильно потіють у вісні діти з туберкульозом, діабетом, захворюваннями легенів, автоімунними захворюваннями;
  • Потовиділення у дітей може виявитися патологією, пов’язаною з деякими дитячими хворобами: соматичного, неврологічного або ендокринного характеру.

Читайте також:

Вікові особливості

Знайти причину підвищеної пітливості дитини, можна посилаючись на її вік.

Піт виділяється в організмі за рахунок роботи вегетативної нервової системи. Але крім виведення солі з тіла, він регулює ще й кровообіг, дихання, травлення їжі і температуру організму. Всі ці процеси тісно пов'язані між собою.

Аби точніше самостійно визначити діагноз, варто знати коли діти починають потіти. Так, уже в одномісячних малюків запрацьовують залози, що активують процес потовиділення.

Залози, що відповідають за потіння, починають нормально функціонувати тільки у віці 3-4 років. Остаточно формуються вони до 5 років. У маленьких дітей цей процес тільки на стадії розвитку і іноді піт може виділятися дуже інтенсивно.

А ж до шести років дітям властиво сильно потіти чи переохолоджуватися, що є ознакою недосконалої системи терморегуляції в організмі. З шести років цей процес поступово налагоджується.

Якщо ж підліток сильно потіє підчас сну, то це ймовірніше всього пов’язано з гормональними змінами.

В будь-якому разі, краще зверніться до педіатра, який проведе всі необхідні аналізи для виявлення справжньої причини потовиділення у дитини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, Здоров'я, діти, здоров'я, лікування
В тему