Поради

Які іноземні мови вивчати, щоб влаштуватися на хорошу роботу

Які іноземні мови вивчати, щоб влаштуватися на хорошу роботу

У тому, що іноземна мова необхідна для успішного працевлаштування, ніхто не сумнівається. Якщо ви знаєте їх дві або навіть кілька, це в рази підвищує шанси потрапити на роботу в міжнародну компанію в Україні.

Експерти розповіли: фахівці зі знанням мов в найближчому майбутньому будуть користуватися у вітчизняних роботодавців незмінним попитом – пише business.vesti-ukr.com.

Тенденції і прогнози

Англійська зараз must have для будь-якої людини, яка хоче виконувати кваліфіковану роботу в українських компаніях, а в міжнародних ця вимога стосується всіх, навіть обслуговуючого персоналу. Це підтверджує Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру: «На цій мові говорять всі бізнес-партнери України, тому для ділового співробітництва дуже важливо вільно спілкуватися і сприймати на слух англомовну мова».

Але якісне знання інших мов на серйозному рівні буде завжди додатковим бонусом для здобувача. Виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук вважає, що це викликано залежністю України від експорту. «Торговельні відносини з іншими країнами зобов'язують до індивідуального спілкування з представниками іноземних фірм. А налагодити позитивні відносини з ними допоможе рідна мова партнера », - вважає експерт.

«Крім того, в світі зараз залишилося дуже мало країн, які бідніші, ніж Україна, тому володіння мовами держав з більш сильною економікою на порядок підвищить вашу цінність на ринку праці і шанси працевлаштуватися», - каже Дмитро Боярчук.

Втім, експерти застерігають, що, вивчивши другу іноземну мову, не варто розраховувати на значне підвищення окладу. «За те, що ви знаєте другу іноземну мову, роботодавець не запропонує сьогодні вам зарплату вищу. Справа в тому, що відсоток запитів на співробітників зі знанням двох іноземних мов серед загального числа вакансій мінімальний, - каже Надія Петрученко, директор рекрутингової компанії «Глорія». - І доплачувати за те, що ви поліглот, ніхто не буде».

Разом з тим експерт зазначає, що є ряд підприємств, такі як IT-support, або виробничі компанії, які працюють на західну аудиторію, де резюме без знання другої іноземної мови, наприклад німецької або французької, взагалі не розглядаються. Хоча якщо ваша посада не передбачає володіння додатковою іноземною мовою, це дасть вам перевагу серед конкурентів, а значить, розширить коло компаній, куди ви можете влаштуватися на роботу.

Польська мова, 2,5 місяці - 2400 грн

Сьогодні на українському ринку досить активно присутній польський ритейл. Найбільш часто можна побачити польські торгові марки в категорії одягу, взуття та дитячих товарів. Крім того, Польща - наш сусід, тому перспективність налагодження взаємного співробітництва очевидна.

В цьому році, за словами глави польського МЗС Вітольда Ващиковського, Польща планує видати близько 900 тисяч робочих віз для українців, що на 250 тисяч більше, ніж в 2017 році. Так, в Польщі шукають таких професіоналів з України, як інженери, технологи, IT-фахівці, а також архітектори та майстри в сфері будівництва.

Варто зазначити, що трудова міграція українців до Польщі привела до того, що багато претендентів, повертаючись в Україну і займаючись пошуком роботи, вказують в своєму резюме вільне володіння польською мовою.

В результаті роботодавці хочуть бачити і інших своїх співробітників з аналогічними знаннями. Тому, підбираючи кандидата на посаду, вони віддають перевагу тим, хто може спілкуватися і вести ділову переписку польською мовою.

Німецька мова, 2 місяці - 2600 грн

Після англійської ця мова є другою за популярністю за запитами роботодавців. Це викликано тим, що сьогодні в Україні відкривається багато німецьких підприємств, особливо на території Західної України. Причин кілька, наприклад, там багато порожніх приміщень і дешева робоча сила. За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, німецькі підприємства створили в Україні за 2017 рік дві тисячі нових робочих місць, і кількість запитів на кандидатів зі знанням німецької зросла в рази.

Для працевлаштування на ці підприємства в якості некваліфікованих робітників німецьку мову не потрібно, але тим, хто хоче в майбутньому отримати підвищення або претендує на топові посади, знання німецької в кар'єрі дуже допоможе. Також на території України розміщена маса підприємств, які надають технічну підтримку користувачам програмного забезпечення, а так як величезна кількість софта розробляється саме в Німеччині, на роботу запрошують IT-фахівців, що володіють німецькою досконало.

Знання німецької мови є обов'язковим для тих, хто хоче здобувати освіту в Німеччині, тому що під час вступу потрібно сертифікат Test DaF не нижче 3-го рівня.

Китайська мова, 1 місяць - 700 грн

У зв'язку з глобалізацією світової економіки і нарощуванням темпів зростання виробництва Китаю, буде логічним висновок про те, що незабаром китайська стане однією з мов міжнародного спілкування. Сьогодні такі фахівці дуже потрібні на інтернет-майданчиках, які займаються постачанням китайської продукції в Україну. А беручи до уваги ініціативу «Один пояс - один шлях» - створення нового торгового шляху між Піднебесною і Європою - і географічне положення України, можна говорити про можливість проходження його саме через нашу країну.

Також Китай входить в десятку найбільших торгових партнерів України. Тому фахівці, які вільно володіють китайським, будуть необхідні в цій сфері, а саме для замовлення різних товарів, а також для заповнення необхідних документів на отримання та повернення. Варто відзначити, що в Україні таких фахівців дуже мало, тому як ієрогліфічного написання трохи побоюються носії латиниці і кирилиці.

Турецька мова, 3 місяці - 3300 грн

Туреччина - один з ключових зовнішньоторговельних партнерів України. Основна сфера відносин - агропромисловий сектор, а саме експорт пшениці. За даними Союзу експортерів, за минулий рік на експорт до Туреччини Україна відправила продукції на $ 2,8 млрд, а завезла звідти - на $ 0,8 млрд.

Крім того, підписання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною, яке планується навесні цього року, дасть можливість залучити турецькі компанії на територію України, а у наших фахівців з'явиться шанс активно налагоджувати торговельні відносини з турецькими берегами. Знання цієї мови дасть переваги фахівцям, які претендують на зайняття посад, які передбачають активну комунікацію з цією країною.

Французька мова, 3 місяці - 3500 грн

Популярність цієї мови буде набирати обертів. Причина криється в рішенні Великобританії вийти з ЄС. За оцінками експертів, головна роль буде закріплена за Францією, яка є єдиним членом ЄС з ядерною зброєю і правом вето в Раді безпеки.

Незважаючи на те що процес виходу Великобританії з ЄС може розтягнутися на 10 років, Париж буде всіма можливими силами популяризувати французьку мову. Можна припустити, що вона стане обов'язковою для знання на території ЄС, і, можливо, відбудеться зміна мовної політики з загальноприйнятої англійської на французьку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, робота
В тему