Люди

У шість років змайстрував першу сопілку, а в 65-ть допоміг співачці Руслані виграти Євробачення

У шість років змайстрував першу сопілку, а в 65-ть допоміг співачці Руслані виграти Євробачення

Цимбали, трембіта, скрипка, сопілка, дуда, ліра, телинка, флояри, долобанка – весь цей оркестр зібрав у себе вдома житель села Буковець Михайло Тафійчук. І не просто зібрав – змайстрував! А щоб перевірити якість виконаної роботи, пан Михайло бере до рук кожен із інструментів і награє улюблені мотиви.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Першу сопілку я зробив у шість років: скрутив у трубочку вербову кору, проробив дірки і грав, – згадує 82-річний умілець із Франківщини. – Але та сопілка не збереглася: розпалася через декілька днів.

Нині ж, беручи до рук цей інструмент, Михайло Михайлович каже: із сопілкою не розлучається фактично ніколи. Бо то зручно: йдеш собі горами, дістав і виграєш, чого душа бажає.

Але й такий складний інструмент, як скрипка, піддався майстрові, ще коли пан Михайло мав усього сім років:

– Скрипку мені купила мама. Спочатку вона не хотіла, щоб я був музикою. Казала, з таких людей не вийдуть хороші господарі. Але дід на те перечив: мовляв, дитина не краде, в блуд не йде, тож її підтримати треба, а не сварити. То мама й послухала… – згадує чоловік. – Тоді музичних шкіл не було. Вчителів, які б мені щось підказали, не мав. То я брав скрипку, йшов подалі від людей, щоб не слухали мого «рипіння», і так займався. Бувало, вже ляжу спати і вві сні далі граю – розучую. А на ранок прокинуся і знову біжу до скрипки перевірити, що я за ніч навчився.

Опанувавши цей струнний інструмент, Михайло Тафійчук із 12 років Михайло став самостійно виготовляти сопілки: щось підглядав у майстрів, ось сам додумував. І хоча не зразу і не все виходило, втім нині скрипка та сопілка – то улюблені інструменти майстра.

Виготовляє цимбали, які мають 140 струн!

Але не музикою єдиною живе Михайло Тафійчук. Із 14 років він захопився ковальством. Щоб не кидати улюбленої справи, навіть відмовився вступати до Івано-Франківська. І кує чоловік аж дотепер. Щоправда, не на власній кузні та з травмованими пальцями.

– Як у село до нас гості з Німеччини приїжджали, то дуже дивувалися, як мені вдається і важку роботу коваля виконувати, і в той же час виготовляти делікатні деталі музичних інструментів, – продовжує пан Михайло.

Бо то справді непросто – адже  треба вміти працювати і з деревиною, і з металом, і зі шкірою. На виготовлення сопілки майстер витрачає декілька годин. А от щоб змайструвати складніші музичні інструменти, треба попітніти місяць, а то й більше. Адже деревину спочатку необхідно виварити, потім вистояти, далі висушити. Коли йдеться про цимбали, які мають цілих 140 струн, то пан Михайло працює не менше ніж 40 днів. А такий інструмент, як дуда, яку називають карпатською волинкою, в Україні виготовляє єдиний майстер – і це, як ви вже здогадалися, Михайло Тафійчук.

– Є у мене й ліра. Її вперше виготовив у 62 роки, – провадить чоловік. – Колись побачив, як бездомний під церквою грав. Дай, думаю, собі таку виготовлю. І зробив. Тепер не тільки граю, а й співаю псалми.

«Не люблю їздити, бо не хочу кидати свою роботу»

Талант пана Михайла перейняли і його троє синів. Старший, Юрій, опанував гру на саксофоні, сопілці, тараготі. А на цимбалах особливо любить вигравати молодший із синів, Микола.

– Він цимбали виготовляє вже краще за мене! – не без гордості каже Михайло Михайлович. – Бо я робив прості, а він – концертні.

Свій хист до музики Тафійчуки демонструють, виступаючи у складі сімейного ансамблю. У Польщі вийшло два компакт-диски з композиціями у виконанні пана Михайла, його дружини та дітей. А щоб особисто познайомитися з талановитою родиною, багато людей приїздять до Буковця, заходять до Тафійчуків побачити, почути і нерідко – й купити інструмент ручної роботи.

– Були в мене гості з Європи, Америки, Австралії. Багато хто спочатку по інтернету побачив і почув, а лиш після того приїхав познайомитися особисто, – розповідає пан Михайло. – Мене теж багато куди кликали. Але я лише зрідка погоджувався. От до Америки полетів, щоб показати людям трембіту (найдовший у світі музичний інструмент) і дати їм послухати, як співають наші Карпати. Був також у Німеччині, декілька разів їздив до Польщі. А от до Бельгії не схотів, хоча мене дуже просили. Бо їхати – то треба роботу кидати, а я її дуже люблю.

А ще карпатський майстер долучився до перемоги України на пісенному конкурсі Євробачення-2004. Адже під час виступу співачки Руслани зі сцени лунало вісім трембіт, виготовлених саме Михайлом Тафійчуком.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: музика, Люди
В тему