21 Листопада 2022
Новини

На Кінбурнській косі Миколаївщини триває військова операція: найголовніші новини 21 листопада

На Кінбурнській косі Миколаївщини триває військова операція: найголовніші новини 21 листопада

Триває 271 день боротьби українського народу проти російського широкомасштабного вторгнення.

  • За минулу добу наші воїни успішно відбили атаки окупантів в районах 10 населених пунктів – Бахмут, Білогорівка, Курдюмівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Первомайське, Підгородне, Спірне, Стельмахівка та Яковлівка Донецької області.

Як повідомили в Міноборони, найгарячіша точка зараз на фронті – це Донецька область. Наразі окупантам заважає ще й погода, проте кількість обстрілів не зменшилася: по всьому східному фронту майже 400 обстрілів за день.

Фактично противник зосередив свої зусилля на двох напрямках – Бахмутському на Авдіївському, на всіх інших ділянках фронту загарбники перейшли в оборону.

Росіяни не полишають мрії вийти на адміністративні кордони Донеччини, але ЗСУ дуже потужно відбивають усі атаки.

  • У Луганській області Сили оборони України просуваються вперед на напрямку Сватове-Кремінна, водночас поблизу Білогорівки захисники ведуть оборонні бої.

Як повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдая, наші захисники крок за кроком звільняють території.

  • ОК «Південь» повідомляє, що на Кінбурнській косі Миколаївської області триває військова операція. Щойно буде результат, про нього прозвітують. Наразі це усе відбувається в режимі тиші.

Контроль над косою дозволить убезпечити зерновий коридор із Миколаївського порту.

  • Українська авіація протягом поточної доби завдала удару по району зосередження противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони, в свою чергу, уразили пункт управління, склад паливно-мастильних матеріалів та район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

 

Станом на ранок 21 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 84600 (+390) осіб,
  • танків - 2892 (+6),
  • бойових броньованих машин - 5822 (+5),
  • артилерійських систем – 1870 (+2),
  • РСЗВ – 393,
  • засобів ППО - 209,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 537,
  • крилатих ракет - 480,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4378 (+7),
  • спеціальної техніки - 161.

 

  • Експерти проекту Oryx, який рахує втрати технікою виключно за фото- й відеодоказами, стверджують, що від початку повномасштабної війни росія втратила щонайменше 8 044 одиниць військової техніки.

Наразі підтверджені фото- і відеоматеріалами знищення 4 927 одиниць техніки, пошкодження – 198, покинуто – 300, захоплено – 2 619.

Аналітики уточнюють, що втрати рф склали:

  • 1504 танки (862 з них були знищені, 522 захоплені);
  • 718 бойових броньованих машин (439 знищені, 245 захоплені);
  • 1748 бойових машин піхоти (1078 знищені, 553 захоплені);
  • 154 реактивних системи залпового вогню;
  • 80 зенітних ракетних комплексів.
  • ЗСУ будуть готові до війни взимку «набагато краще», ніж російська армія. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Під час виступу він повторив, що США продовжуватимуть підтримувати Україну «стільки, скільки потрібно».

  • На думку британської розвідки, ділянка в районі Сватового, ймовірно, стала більш вразливим оперативним флангом російських військ.

Протягом останніх семи днів навколо Сватівського району Луганської області тривають інтенсивні артилерійські бої.

Оскільки Сватове є важливим населеним пунктом Луганської області, російські лідери, швидше за все, вважатимуть утримання контролю над ним своїм політичним пріоритетом.

«Командири, ймовірно, намагаються впоратися з військовими реаліями утримання надійної оборони, одночасно намагаючись забезпечити ресурсами наступальні операції далі на південь у Донецькій області. Як оборонні, так і наступальні можливості росії продовжують обмежуватися гострою нестачею боєприпасів та кваліфікованого персоналу».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Гідності та Свободи, наголосивши, що українці можуть залишитися без світла та гарячої води, але ніколи не залишаться без волі.

«Усі побачили, який у нас народ. Готові віддати останнє. Готові стояти до останнього. Не втратили гідність, мужність, віри в себе. І об’єднались, щоб не втратити волю. Не втратити незалежність. Не втратити Україну. Можемо залишитися без грошей, без бензину, без гарячої води, без світла, але не без волі – і це залишається незмінним».

Президент наголосив, що до загартованих бійців приєднуються музиканти, актори, олімпійські чемпіони, айтівці, науковці, бізнесмени – сотні тисяч українців, які «не сіли в літак, а стали в чергу до військкомату».

«Усі побачили, на що здатні наші цивільні. Усі побачили, які в нас громадяни, як можна ставати живою стіною на шляху військових колон окупанта, голіруч розвертати ворожі танки і БТРи. Попри обстріли та шумові гранати виходити на мітинги в окупації. Берегти український прапор і дочекатись ЗСУ… І всі побачили, які в нас лікарі, пожежники, рятувальники, залізничники, енергетики і фермери».

Володимир Зеленський запевнив, що в День Гідності та Свободи українці зберуться на Майдані Незалежності, де завжди захищали гідність та свободу, і відзначать там День Перемоги України:

«У мирному Києві, у мирній Україні я скажу про важливе. Про головне – те, що залишилось незмінним. І залишиться незмінним. Слава Україні».

  • У Херсон прибули 13 вантажівок гуманітарної допомоги від ООН.

Для жителів визволеного міста привезли продуктові набори, засоби гігієни, питну воду. Також прибула вантажівка з ліками, які вже почали доставляти до медичних закладів Херсона.

Крім цього, від ООН привезуть пункти обігріву, велику кількість генераторів і Старлінків, які зможуть забезпечити життєдіяльність громади.

  • Державна міграційна служба поступово відновлює роботу на звільнених територіях Херсонської області – громадяни можуть звертатися за послугами до трьох секторів.

У Міністерстві реінтеграції зазначили, що громадяни, які втратили документи або строк дії яких закінчився, уже можуть звертатися окремі відділення ДМС.

Крім цього, у Херсонській області працює мінібус із двома мобільними робочими станціями, а найближчими днями відновить роботу електронна черга.

  • Укрпошта відновила з 21 листопада відправлення посилок до та з Херсона, зокрема – замовлення з інтернет-магазинів та аптек.

У компанії додали, що також до Херсона вже надіслано передплачені журнали й газети, а також друковану продукцію для роздрібного продажу.  

У Херсоні наразі працює шість відділень Укрпошти.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання Bloomberg пише, що до набуття чинності ембарго ЄС (5 грудня) залишилося всього два тижні, а росія вже втратила більше 90% свого ринку нафти в північних країнах блоку, які раніше були основою поставок з балтійських і арктичних терміналів.

За даними агентства, за 4 тижні до 18 листопада рф відвантажувала всього 95 тис барелів на день у Роттердам. Це єдиний європейський напрямок морських перевезень, що залишився, за межами Середземноморсько-Чорноморського басейну.

Водночас до вторгнення рф в Україну - у порти регіону відвантажувались більш ніж 1,2 млн барелів на день.

При цьому такі держави, як Литва, Франція та Німеччина, припинили імпорт кілька місяців тому, а Польща наслідувала їхній приклад у вересні.

  • Російська влада остаточно заплуталася у своїй брехні. Як сьогодні заявив Дмитрій Пєсков, зміна влади в Україні не є ціллю так званої «спецоперації». При цьому як пропагандисти, так і чиновники рф на всіх телеканалах закликають фактично до знищення української влади, українського народу й Української держави загалом.

Зрозуміло, що всі ці меседжі йдуть із Кремля й погоджуються тільки там.

Спочатку Москва намагалася переконати всіх, що в Україні процвітає нацизм, але, схоже, цю тезу не сприйняли навіть найбільш зазомбовані росіяни, у «денацифікацію» ніхто не повірив. Зараз рф дещо змінила риторику й намагається всіма правдами й неправдами затягнути нашу державу за стіл переговорів.

Усі ці факти наразі вкладаються в єдину логіку: навіть керівництво росії бачить майбутню перемогу України, і зараз путінський режим просто намагається мінімізувати свої глобальні втрати від війни.

  • Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував дії путіна стосовно військових блогерів, яких він нібито захищає і підтримує «незалежність публікацій».

На основі зібраних даних інститут зазначає, що російські військові блогери не просто підтримують війну – вони стають групою з окремим голосом всередині росії. Однак вони не є повністю відокремленими від російської влади.

путін підвищив деяких відомих блогерів з великою кількістю підписників, щоб охопити націоналістичну аудиторію, до якої вони звертаються, і, що найважливіше, не допустити, щоб ця група відвернулася від путінізму.

«Чи залишаться блогери лояльними до путіна і військових зусиль, якщо російські військові продовжуватимуть боротися і зазнаватимуть невдач? Як відреагує путін, якщо вони цього не зроблять? Ці питання можуть стати важливими в міру того, як путін збільшує свої вимоги до населення, яке не бажає забезпечувати гарматне м'ясо для війни».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламентська асамблея НАТО визнала росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання російських злочинців.

Трибунал дасть змогу засудити не тільки безпосередніх виконавців воєнних злочинів, але й вище керівництво рф.

Крім того, резолюція ПА НАТО містить такі пункти:

  • збільшення постачання зброї для України;
  • розробку кроків щодо вступу України до Альянсу;
  • створення механізму стягнення репарацій з РФ за завдані Україні збитки;
  • закріплення рішення про те, що НАТО підтримуватиме Україну скільки буде потрібно.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що лише збільшення військової допомоги Україні від НАТО допоможе досягти прийнятого політичного рішення для завершення російської агресивної війни проти України, яке б було прийнятним для України та для НАТО.

«Ми всі хочемо, щоб ця війна завершилася. Але при цьому важливо пам’ятати, що ця війна – це війна агресії. Одна країна вдерлася до свого сусіда, до України. Ми маємо зрозуміти, що ця війна завершиться, на певному етапі, за столом переговорів, але це має значення, як будуть проводитися такі переговори. Їх результати залежатимуть від сили на полі бою. Якщо ми хочемо досягти результату, який є прийнятним для України, і який дозволить їй встояти як суверенній та незалежній країні, - кращим шляхом для цього є надання військової допомоги для України. Тож, якщо ми хочемо прийнятного політичного рішення – ми маємо надати більше військової допомоги для України».

За словами Столтенберга, путін зробив дві великі стратегічні помилки, коли вторгся в Україну в лютому: недооцінив хоробрість і волю українців до боротьби, а також рішучість союзників і партнерів по НАТО підтримати Україну.

«Він думав, що зможе перемогти Україну за лічені дні. Дев'ять місяців потому росія продовжує зазнавати невдачі за невдачею. А українці продовжують звільняти свою територію від окупації».  

  • Люксембург розглядає можливість надати Україні артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, дрони і бронемашини.

Також повідомляється, що держава співпрацює з українськими колегами в Брюсселі й постійно обговорює найнагальніші потреби ЗСУ.

  • Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум підписав угоду про надання Україні фінансування у розмірі 2 млрд норвезьких крон ($182 млн) для закупівлі природного газу протягом наступної зими.

Норвезьке фінансування буде надано через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

  • Програма розвитку ООН та ЄС виділять додаткові 35 мільйонів євро на реалізацію програми щодо підвищення стійкості та відновлення України.

Кошти підтримають ініціативи, спрямовані на зміцнення стійкості та раннього відновлення громад у вибраних цільових регіонах України, шляхом розширення доступу до якісних державних послуг: у закладах охорони здоров’я, покращення безпеки громад і суспільної безпеки, зміцнення соціальних зв’язків на місцевому рівні.

Крім цього нові цільові кошти буде використано для розширення програм і громадських ініціатив, що сприяють подальшій інтеграції ВПО, допомозі ветеранам тощо.

  • Нова Зеландія запровадила нові санкції щодо 22 російських та білоруських громадян і низки російських підприємств нафтогазового та сталеливарного сектора.

Під економічні обмеження потрапили доньки Путіна – Марія Воронцова та Катерина Тихонова, дружина та діти Дмитрія Пєскова (сам він уже під санкціями), голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна, а також дружина та син президента Білорусі Олександра Лукашенка (він уже під санкціями).

«Також під санкції потрапили чотири юридичні особи, які мають економічне або стратегічне значення для росії в нафтогазовій, сталеливарній та транспортній галузях, а також у системах радіолокаційного та електронного обладнання».

  • Уряд Італії звернеться до парламенту із закликом схвалити новий декрет про військові та цивільні поставки в Україну протягом 2023 року.

Як заявив міністр оборони Італі Гвідо Крозетто, уряд щоразу може направляти допомогу Україні, не запитуючи дозволу парламенту, на підставі декрету.

Прем’єр зазначив, що Італія продовжить постачати зброю ЗСУ, як і раніше, «у той час і тими способами, які ми узгодимо з нашими атлантичними союзниками і з Києвом».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, миколаїв, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали