9 Листопада 2022
Новини

Україна почала будівництво другого літака Ан-225 «Мрія»: найголовніші новини 8 листопада 2022

Україна почала будівництво другого літака Ан-225 «Мрія»: найголовніші новини 8 листопада 2022

Триває 258 день боротьби українського народу проти повномасштабного вторгнення рашистів на нашу землю.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, за минулу добу наші захисники відбили атаки окупантів в районах 10 населених пунктів – Красногорівка, Бахмут, Іванград, Опитне, Кліщіївка, Мар’їнка, Павлівка, Водяне і Майорськ Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

  • Авіація Сил оборони України протягом доби завдала по ворогу 16 ударів. Під ураження потрапили 4 пункти управління, 8 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 4 позиції засобів протиповітряної оборони противника.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника.
  • Як повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, ЗСУ внаслідок артилерійського удару 140-го окремого розвідбатальйону морської піхоти ЗСУ вдалося підірвати склад із пальним окупантів у селі Діброва, що на Луганщині.

 

Станом на ранок 8 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 77 170 (+710) осіб,
  • танків - 2786 (+15),
  • бойових броньованих машин ? 5654 (+24),
  • артилерійських систем – 1791 (+9),
  • РСЗВ – 391,
  • засоби ППО - 203 (+1),
  • літаків – 278 (+1),
  • гелікоптерів – 260,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1476 (+4),
  • крилаті ракети - 399,
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4216 (+17),
  • спеціальна техніка - 159 (+2).

Найбільших втрат ворог зазнав на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

 

  • Українська розвідка спростовує заяви Ірану про те, що нібито вони передали росіянам невелику частину дронів-камікадзе до повномасштабної війни.

У ГУР кажуть, що деякі деталі збитих іранських дронів виготовили після 24 лютого.

На одному з дронів не знайшли жодних російських елементів: камера з Японії, лазерний дальномір – китайський, авіаційна бомба іранського виробництва.

Зараз українські фахівці вивчають шляхи постачання іноземних комплектуючих до іранських БПЛА. Крім того, серійні номери й дані про виробників окремих деталей були передані країнам-партнерам.

  • Українська держава не залишає своїх громадян ніде й ніколи. Саме тому триває копітка робота над поверненням навіть тіл наших полеглих героїв.

Сьогодні вдалося повернути тіла 38 загиблих українських захисників. Усі вони будуть поховані з дотриманням відповідних військових почестей.

Загалом від початку роботи вдалося повернути тіла 663 загиблих.

  • Розвідка повідомляє, що з метою розслідування значних втрат особового складу підрозділів 155-ї окремої бригади морської піхоти збройних сил рф на територію України в місто Донецьк направлено групу представників слідчого комітету росії.

Публічно рф не визнає серйозні втрати у війні, однак родичі та близькі загиблих почали масово публікувати в соцмережах звернення до російської влади й заклики про допомогу в пошуку людей, які «не виходять на зв’язок».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський надішле премію, яка супроводжує медаль Свободи, на допомогу українським ветеранам.

«Це велика честь – бути відзначеним медаллю Свободи, яку під час свого візиту у Київ передали мені сенатори Кріс Кунс і Роб Портман. Ця нагорода справді відображає, як і за що бореться український народ».

Глава держави подякував за підтримку президенту США Джо Байдену, обом партіям Конгресу і кожному американцю.

«Знайте, що ви підтримуєте не просто державу чи лідера, а мільйони людей, які так само, як і ви, цінують свободу».

  • Президент Володимир Зеленський візьме участь у саміті лідерів G20, який відбудеться на Балі в Індонезії, але найімовірніше в онлайн-форматі.

Участь у цьому заході глави нашої держави свідчить про ту значну увагу, яку весь світ сьогодні приділяє Україні. Водночас це є підтвердженням надзвичайно важливої ролі нашої Батьківщини у глобальних процесах.

  • Уряд розширить виділення субсидій українцям, коштів на фінансування цих виплат вистачає.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, наразі в Україні отримують субсидії майже 2,5 млн домогосподарств. Зараз люди продовжують звертатися по допомогу від держави.

«Середній розмір субсидії прогнозовано складе близько 1800 грн на місяць. У бюджеті як на цей, так і на наступний рік достатньо коштів, аби підтримати найбільш вразливі верстви населення та надати необхідний обсяг допомоги у вигляді субсидій».

Прем’єр також поінформував, що станом на сьогодні Україна має в запасах 14,6 млрд кубічних метрів газу, з них 98% - це український газ.

  • Опалювальний сезон розпочався, попри обстріли, диверсії та кібератаки, які вчиняє росія.

Наразі майже 60% усіх об’єктів по країні вже підключені до тепла. Південні регіони підключають повільніше, але цей процес там теж розпочато. У п’яти областях рівень підключення до тепла становить більш ніж 85%, а ще у двох регіонах він уже сягнув 100%.

Крім того, закуповується резервне обладнання, готуються додаткові пункти обігріву, активно ведуться перемовини з міжнародними партнерами про доставку в Україну необхідного обладнання й техніки, аби швидко відремонтувати пошкодження.

  • Кабмін звільнив від сплати ПДВ та в’їзного мита важливі для проходження опалювального сезону товари.

Йдеться про газогенератори, електричні двигуни, електрогенератори, установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі, обігрівачі.

  • Українські аграрії завершують сівбу озимих зернових культур у всіх областях: станом на перший тиждень листопада засіяно 4,3 млн га, або 90% до прогнозу.

За даними профільного міністерства, посіяно 3,6 млн га пшениці (91%), 568 тис. га ячменю (84%) та 79 тис. га жита (92%).

Завершили сівбу озимих зернових у Вінницькій, Волинській, Київській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Близькі до завершення - Житомирщина, Полтавщина, Хмельниччина та Чернігівщина.

  • Держпідприємство «Антонов» повідомило, що Україна почала будівництво другого літака Ан-225 «Мрія» замість того, що був знищений росіянами під час бойових дій у Гостомелі.

Роботи ведуться в секретному місці. Другий Ан-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами зі знищеного літака.

Вартість будівництва оцінюється в 500 млн євро. Зібрати гроші допоможе міжнародний аеропорт Лейпциг/Галле, де тимчасово базується авіакомпанія «Антонова» і куди часто літав Ан-225.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Туреччина знову «встромила ножа у спину росії»: турецька авіаційна влада з 1 листопада заборонила проліт через повітряний простір країни для літаків з подвійною реєстрацією.

Фактично йдеться про лайнери, які росія вкрала й відмовилася повертати власникам з інших країн.

Через необхідність облітати Туреччину зросте тривалість рейсів російських авіакомпаній. 

  • Через санкції та небажання європейських компаній працювати з рф постачання з Європи впали майже вдвічі. При цьому експорт із Китаю не здатний компенсувати втрату європейського.

Експерти Кільського інституту світової економіки проаналізували експортні потоки з 57 країн до росії. Як виявилося, у червні-серпні 2022 р. середньомісячне падіння поставок склало 24% порівняно з літом 2021 р. У грошах це близько $4,5 млрд на місяць.

  • Експерти зазначають, що після атаки на Севастополь росія різко знизила активність своїх кораблів у Чорному морі.

На вході в кримські бухти встановили бонові загородження, заховавши за ними свої бойові судна. Водночас підводні човни були відправлені на базу в Новоросійську.

росія де-факто більше не має військових активів у Чорному морі, каже дослідник Близькосхідного інституту в Стамбулі Йорюк Ішик.

Якщо на початку війни певні сили контролювали захід чорноморського басейну, то тепер немає нічого, констатує він:

«Командири Чорноморського флоту звільнені. Вони не можуть вивести свої кораблі».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії з питань економіки Валдіс Домбровскіс повідомив, що Європейська Комісія в середу, 9 листопада, озвучить свої пропозиції щодо надання Україні у 2023 році макрофінансової допомоги на загальну суму 18 млрд євро.

Передбачається, що перший транш наша держава отримає вже в січні наступного року.

  • Reuters повідомляє, що італійський уряд готує новий пакет озброєнь для України, включаючи системи протиповітряної оборони.

Зокрема йдеться про те, що Рим готовий надати Україні різні системи протиповітряної оборони, включаючи франко-італійські ЗРК середньої дальності SAMP/T і італійські Aspide, а також переносні ракети Stinger.

Наразі невідомо, скільки систем зможе запропонувати Італія та коли така партія може бути доставлена.

  • В Україну прийшла перша партія із 13 генераторів, на які зібрали гроші у Литві. Друга партія готується до відправлення.

Пристрої були куплені за гроші, зібрані у рамках кампанії AŠ ESU UKRAINA.

Раніше міська рада Риги ухвалила рішення про виділення 200 тисяч євро для забезпечення електро- і теплопостачання цивільного населення України – це переважно забезпечення обігрівачами і дизель-генераторами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, авіація, володимир зеленський, збройні сили україни, слуга народу
В тему

Останні матеріали