1 Вересня 2022
Новини

ДБР надіслало документи на екстрадицію одного з фігурантів так званого батальйону Монако

ДБР надіслало документи на екстрадицію одного з фігурантів так званого батальйону Монако
Колаж УП

ДБР скерувало документи на екстрадицію одного з фігурантів журналістського розслідування про виїзд до Монако під час воєнного стану заможних українців.

Про це інформує пресслужба ДБР.

"Працівники ДБР підтвердили місце знаходження одного з героїв цього журналістського розслідування. Він є підозрюваним у кримінальному провадженні Бюро щодо незаконної розтрати коштів. На даний час вживаються заходи щодо його затримання та екстрадиції до України. Документи, що наблизять його зустріч зі слідчими, вже направлені у відповідні країни ЄС", - йдеться в повідомленні.

*Як відомо, бізнесмен Костянтин Жеваго є фігурантом справи про розтрату коштів АТ Банк "Фінанси та Кредит" на суму понад 2,5 млрд грн. Журналісти УП ідентифікували його у серпні на власній яхті "Z" у бухті Монако.

Крім цього, вказано що стосовно іншої персони, яка згадувалась у журналістському розслідуванні, ДБР розслідує кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків групою компаній, що належить фігуранту.

Встановлено, що під прикриттям податківців група компаній маніпулювала з фінансовою звітністю, проводила фіктивні господарські операції для зменшення сум, які необхідно було сплачувати до бюджету.

Також у ході розслідування виявлено, що ці компанії після анексії АР Крим продовжували здійснювати господарську діяльність на півострові.

За матеріалами ДБР накладено арешт на майно "бійця батальйону Монако", який відпочиває на лазурному узбережжі, поки його компанії фактично обкрадають українців, йдеться в повідомленні бюро.

Нагадаємо, «Українська правда» 17 серпня опублікувала розслідування про те, що низка заможних українців, зокрема бізнесменів і політиків, виїхали за кордон після початку воєнного стану та відпочивають у Монако та Ніцці (Франція).

Після публікації матеріалу ДБР почало розслідування щодо виїзду за кордон військовозобов'язаних українців. У межах розслідування вивчаються обставини перетину державного кордону та роль і місце в цьому процесу посадовців у правоохоронних органах.

А вже 19 серпня журналісти отримали список із понад 80 фігурантами розслідування, поміж них народні депутати, бізнесмени та члени їхніх родин: олігарх Ігор Суркіс, народні депутати від забороненої ОПЗЖ Вадим Столар, Ігор Абрамович та інші.

Нагадаємо, указ президента забороняє чоловікам 18-60 років під час воєнного стану виїжджати за кордон, проте є певні винятки. Найвищий захід покарання за незаконний перетин кордону — кримінальна відповідальність: від трьох до п'яти років ув'язнення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, дбр
В тему