1 Серпня 2022
Новини

«Референдум» росіян на Херсонщині: розсекретили плани

«Референдум» росіян на Херсонщині: розсекретили плани
Плани росії щодо псевдореферендуму на тимчасово захопленій території Херсонщини викрила Служба безпеки України.

Про це повідомляє пресслужба органу. Вони перехопили російські документи.

За даними спецслужби, російські окупанти розробили концепцію підготовки до «референдуму» та визначили основні напрями роботи та встановили дати, до яких ці роботи необхідно виконати. Наприклад, до 15 липня на окупованій території мали провести «технічний опис приміщень, у яких будуть розміщені виборчі комісії». Однак фінальної дати голосування ще немає.

За наявною інформацією, основну роль в організації та проведенні псевдореферендуму планують віддати прокремлівській організації «волонтери zа росію». Під кураторством спецслужб росії учасники організації мають роз'їхатись по регіону та імітувати підтримку окупантів місцевими жителями, а також допомагати у зйомках пропагандистських сюжетів для російських каналів.

Загалом, як кажуть в СБУ, «волонтери» планують організувати понад 140 одночасних проросійських пікетів, із них понад 30 — у Херсоні. Пропагандистські медіа та блогери мають висвітлювати ці агітаційні зібрання.

Також представники окупаційної адміністрації мали до 1 серпня затвердити склад «виборчих комісій» під керівництвом місцевих колаборантів. Для посилення електоральної підтримки окупанти планують роздавати продуктові набори й стартові пакети російських операторів. Однак, згідно з перехопленнями, колаборанти доповідають російським кураторам, що херсонці не підтримують ідею приєднання до росії та чинять активний супротив.

В СБУ також заявили, що вже ідентифікували та встановили місце перебування усіх колаборантів та їх кураторів із рф, причетних до організації псевдореферендуму. Наразі триває розслідування щодо посягання на територіальну цілісність України.

Нагадаємо, українські правоохоронці також встановили 26 колаборантів, які вступили до «ГУ МВД Херсонской области». Поміж них є 14 колишніх поліцейських.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, херсон
В тему