27 Липня 2022
Новини

«Нафтогаз» повідомив про дефолт

«Нафтогаз» повідомив про дефолт

«Нафтогаз України» не виплатив борги власникам єврооблігацій, а тому оголосив про дефолт.

Про це повідомляє офіційний сайт компанії у вівторок, 26 липня.

У компанії зазначили, що минулого тижня Кабмін зобов'язав НАК робити якісь дії щодо єврооблігацій лише після окремого погодження з урядом. Керівництво наперед звернулося за погодженням виплат за єврооблігаціями, оскільки на рахунках було достатньо коштів. Однак не отримало дозволу провести їх.

«Таким чином, уряд пішов на дефолт щодо єврооблігацій НАК «Нафтогаз України». Оскільки невиконання зобов'язань щодо єврооблігацій практично позбавило Нафтогаз доступу до міжнародного ринку капіталу, КМУ своєю забороною на їхню виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023», - повідомили у компанії.

Нагадаємо, ЗМІ писали про те, що Кабмін не надав «Нафтогазу» дозвіл на погашення заборгованості з єврооблігацій на суму $335 млн, виплати за якими мали б здійснитися 26 липня, доручивши керівництву компанії невідкладно розпочати другий раунд переговорів з інвесторами щодо реструктуризації боргу.

Раніше «Нафтогаз» попросив усіх міжнародних кредиторів про дворічне відтермінування з виплати відсотків та погашення єврооблігацій.

За словами Юрія Вітренко, це пов'язано з рішенням уряду накопичити до опалювального сезону 19 млрд кубів газу та необхідністю знайти кошти на ці цілі.

Крім того, зі ЗМІ стало відомо, що Нафтогаз просить 150 млрд. гривень прямого бюджетного фінансування на закупівлю газу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, економіка
В тему