19 Травня 2022
Новини

Як пенсіонер з Харківщини влаштовував диверсії у тилу рашистів

Як пенсіонер з Харківщини влаштовував диверсії у тилу рашистів

63-річний Василь Йосипович із дружиною 74 дні провів в окупації на дачі у передмісті Харкова, звідки росіяни били по місту, у тому числі по їхньому будинку на Північній Салтівці. Колишній десантник та чорнобильець не зміг просто спостерігати за тим, що відбувається, і ночами влаштовував диверсії у тилу окупантів.

Якось чоловік виявив ворожу вантажівку «Урал» із запалами до боєприпасів.

«Я витяг їх із машини, 48 штук. Коли занурив усе у мішок, навіть не зміг його підняти. Поклав на солдатський спальник, потягнув тягарем і сховав їх у дворовому туалеті. З цієї ж машини вкрав валізу з документацією. Щоночі боявся, щоб не знайшли заховані зброю та документи», - розповів Newsroom Василь Йосипович.

Також чоловік вивів з ладу ворожий бензовоз, який заправляв танки на Харків.

«Я спочатку знищив шланг, з якого вони заправлялися, але розумів, що вони знайдуть вихід, встановлять новий шланг. Тоді я витяг звідти акумулятор та замкнув систему в авто. Цей бензовоз ніхто не зміг зрушити, і лише через тиждень його потягли на танку», — розповів Василь Йосипович.

Росіяни думали, що у селі діє цілий партизанський загін.

«Запитували в мене, чи я не бачив когось підозрілого. Я відповів, що нікого не бачив. Мені, звичайно, було приємно, що в одному моєму обличчі вони побачили цілий загін партизанів», – поділився Василь Йосипович.

Коли село звільнили від росіян, чоловік показав українським військовим, де знаходяться мінні поля, розповів, де стоїть ворожа техніка та де сховав зброю та документи.

Гуляючи зі своєю собакою Мальвою, Василь Йосипович виявив загиблих українських воїнів. Він хотів поховати їх, проте тіла виявилися замінованими. Пенсіонер не розглянув цього та підірвався на одній із мін, внаслідок чого чоловікові відірвало ногу. Собака встиг відскочити і залишився неушкодженим. Мальва почала штовхати господаря у бік будинку, але чоловік дав їй команду тікати додому самій. Побачивши на ґанку собаку в крові, дружина Василя зрозуміла, що він у біді. Тим часом чоловік перетяг ногу собачим повідцем і поповз через поле й міни до траси. Там його підібрали українські військові та відвезли до Харкова. Незабаром дружину Василя з Мальвою під обстрілами також евакуювали до Харкова.

Нині родина перебуває у Львові. Василя Йосиповича готові прийняти на реабілітацію в Німеччині, проте харківські медики, які організовують поїздку, відмовили у тому, щоб із чоловіком їхав супроводжуючий (дружина). Сім'я дуже переживає через це і публічно просить, щоб дружина харківського героя дозволила супроводжувати його за кордоном.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, харків
В тему