27 Листопада 2021
Новини

Що треба знати про новий штам коронавірусу «Омікрон»

Що треба знати про новий штам коронавірусу «Омікрон»
Всесвітня організація охорони здоров'я кваліфікувала новий штам коронавірусу «Омікрон» таким, що викликає занепокоєння. 

Це вже п'ятий варіант, що непокоїть ВООЗ, - інформують в організації.

Загрозливість нового штаму B.1.1.529 оцінювала технічна консультативна група з еволюції коронавірусу. Вперше про «Омікрон» ВООЗ повідомили 24 листопада.

Він почав поширюватися у Південній Африці, раніше вважалося, що там переважає штам «Дельта». Однак останніми тижнями у країні зросла кількість інфекцій, що збігається з виявленням нового варіанта. Наразі поширення «Омікрону» фіксують у всіх провінціях Південної Африки.

Перша підтверджена інфекція «Омікроном» була зі зразка, зібраного 9 листопада. У ВООЗ кажуть, що цей варіант має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження людини, яка вже перехворіла на COVID-19.

Наразі тривають дослідження нового штаму. Поки немає інформація, що «Омікрон» більш заразний та викликає тяжкий перебіг захворювання.

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проникає в клітини та розмножується. Науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19. Оскільки частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь.

Щоб зрозуміти, чи дійсно через новий штам зменшується ефективність препаратів, експертам потрібен час. Компанія BioNTech, яка разом із Pfizer розробила одну з вакцин, заявила, що дізнається, чи захищає препарат від нового штаму через 2 тижні.

За словами її представників, адаптувати вакцину до нового штаму можна упродовж 6 тижнів, а упродовж 100 днів країни зможуть отримати партії препаратів, які краще захищають від нового варіанта.

Спершу «Омікрон» виявили у Ботсвані, Південній Африці та Гонконзі — в мандрівника з Південної Африки. Як пише BBC, у Південній Африці повністю вакциновано лише 24% населення, що може спровокувати швидке поширення нового штаму у країні та за кордоном.

Так, один випадок уже підтвердили в Ізраїлі у мандрівника з Малаві, ще у двох людей підозрюється новий штам. А 26 листопада штам зафіксували у Бельгії у мандрівника, який був у Єгипті та Туреччині. Це перший випадок нового штаму в Європі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Світ
В тему