1 Вересня 2021
Новини

Чим відрізняються вакцини Pfizer, Moderna, AstraZeneca і CoronaVac

Чим відрізняються вакцини Pfizer, Moderna, AstraZeneca і CoronaVac

У світі вакцини від COVID розрізняють за трьома типами – мРНК, векторні й інактивовані, які мають найменшу кількість побічних ефектів.

Як розповіла заслужена лікарка Ольга Голубовська, до перших належать препарати Pfizer і Moderna, до наступних – AstraZeneca та CoronaVac відповідно, - пишк obozrevatel.

Голубовська зазначила, що технологія мРНК-вакцини розроблялася задовго до пандемії, але зараз вперше масово почали використовувати препарати, які зробили за цією методикою. Це вакцини від Pfizer&BioNTech та Moderna.

"Поглинаючись клітинами, вона "навчає" їх виробляти Spike-білок (S-білок) вірусу, а імунна система далі розпізнає його і в кінці реагує утворенням антитіл", – каже лікарка.

Векторні вакцини ( Oxford/AstraZeneca й Johnson&Johnson) робили, використовуючи ослаблені, нерепліковані в організмі людини аденовіруси. Останні виконують роль так званого вектора чи носія "навчального" гена S-білка.

Інактивовані акцини є традиційними в медицині (наприклад, застосовуються проти поліомієліту). Нині до них належить CoronaVac. 

"За наявними даними, саме інактивовані вакцини сьогодні мають найменшу кількість побічних ефектів. Ще однією важливою перевагою цього типу є формування імунітету до всіх компонентів вірусу, а не тільки до S-білку, де зосереджені всі основні мутації вірусу", – наголосила Голубовська.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Світ, вакцинація, Надзвичайні події
В тему

Останні матеріали