24 Травня 2021
Новини

У Мінську за наказом Лукашенка посадили пасажирський літак, щоб затримати опозиційного блогера

У Мінську за наказом Лукашенка посадили пасажирський літак, щоб затримати опозиційного блогера

У Мінську затримали опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича, колишнього редактора головного опозиційного телеграм-каналу Білорусі NEXTA, а нині редактора телеграм-каналу "Білорусь головного мозку".

Це сталось після того, як влада Білорусі екстрено посадила літак Ryanair, яким він летів з Афін до Вільнюса. 

Літак після перевірок і затримань прибув до Вільнюса із запізненням на шість годин.

Влада Литви офіційно заявила про "викрадення журналіста", адже не всі пасажири змогли полетіти з Мінська до Вільнюса після обшуків літака.

Білоруська опозиція каже про щонайменше кількох громадян Росії та Білорусі, які не змогли полетіти далі.

Протасевич – активний учасник акцій проти Лукашенка. Пів року тому режим оголосив журналіста у міжнародний розшук. Його звинувачують в екстремізмі та тероризмі, максимальне покарання за таке в Білорусі - це смертна кара. Протасевич неодноразово заявляв, що за ним стежать. Нині, щоб затримати опозиціонера, білоруська влада пішла на безпрецедентні кроки: цивільний рейс посадили примусово за допомогою винищувача. Разом з блогером Протасевичем затримали його дівчину Софію Сапегу.

Офіційною причиною посадки літака в Мінську назвали загрозу мінування літака. "Після того як командир екіпажу ухвалив рішення, ми посадили літак на резервному аеродромі Мінська. Для супроводу був піднятий МіГ-29", - каже командувач ВРС Білорусі Андрій Гурцевич. 

Литва звернулась до країн ЄС з пропозицією заборонити польоти над Білоруссю та позбавити її членства в Міжнародній організації цивільної авіації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, арешт, блогери
В тему