23 Лютого 2021
Новини

Як правильно оформити ФОПа та захистити свій бізнес — поради юристки Вікторії Доманської

Як правильно оформити ФОПа та захистити свій бізнес — поради юристки Вікторії Доманської
Вікторія Доманська

Розпочинати власний бізнес справа нелегка та складна. Особливо якщо ви не підковані в юридичній сфері та не знаєте, як правильно зареєструватися, щоб не стати "жертвою" податківців, нечесних конкурентів або шахраїв.

Юристка Вікторія Доманська рекомендує не розпочинати бізнес без консультацій з експертами в галузі податкового законодавства, інакше ви ризикуєте отримати штрафи за: 

  1. Діяльність без державної реєстрації, як ФОП або провадження незалежної професійної діяльності без взяття на податковий облік - у розмірі 340 грн.;
  2. Провадження господарської діяльності без державної реєстрації, як суб'єкта господарювання, від 1 тис. до 2 тис НМДГ (від 17 000 грн. до 34 000 грн)  з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і отриманих грошей.

З чого ж почати офіційний бізнес

Вікторія Доманська радить в першу чергу зареєструвати ФОП та обрати систему оподаткування. Приміром, інстаграм-магазини обирають спрощену систему, ІІ-гу чи ІІІ-тю групу єдиного податку. Група ФОПу залежить від планового річного заробітку та виду вашої діяльності.

І ГРУПА

Єдиний податок - 227 грн (1 002 000 грн. грн. 167 розмірів МЗП). Виключно продаж товарів з торгівельних місць на ринках та надання побутових послуг населенню.

ІІ ГРУПА 

Єдиний податок - 1200 гривень (5 004 000 грн. 834 розміри мінімальної заробітньої плати)

ІІІ ГРУПА

Єдиний податок - 5% і 3% (якщо з ПДВ) (7 002 000 грн. 1167 розмірів МЗП)

Важливо! Не можна забувати про єдиний соціальний внесок, який нині складає 22% від  розміру мінімальної заробітньої плати, яка у січні 2021 року становить 6000 грн.

Зверніть увагу, що вже через рік стане обов'язковою норма щодо обов'язкового використання РРО якщо ваш дохід — понад 1,32 млн грн.

Зокрема, застосування РРО є обов'язковим, якщо ви здійснюєте:

  • Розрахунок онлайн через ситеми LiqPay, Portmone, WayForPay
  • Переказ з карти на карту
  • Доставка через кур’єрську службу

Захистіть свій бізнес і свої ідеї!

Щоб шахраї не поцупили концепцію вашого магазину або виробництва – вам варто подбати про захист своїх  прав, аби вашою ідеєю ніхто не міг скористатися.

До прикладу, якщо ви займаєтесь виготовленням крафтового шоколаду, або цукерок – ви можете запатентувати свій рецепт. Однак лише у тому випадку, якщо донині ніхто інший цього не зробив у такій же формі, - пояснює Вікторія Доманська.

Припустимо, що ви виготовляєте цікавий і оригінальний шоколад з соленою карамеллю та мармеладом, якого досі ніхто не куштував. Новинкою є не лише склад, а й співвідношення інгредієнтів і технологія приготування, що в результаті надає вашій продукції унікального смаку. Саме це і є - рецептурою, яку ви маєте повне право зберігати в таємниці.

Однак, чи може українське законодавство гарантувати вам те, що ніхто цим не скористається та не почне виготовляти аналогічну продукцію. Так! В Україні є відповідне законодавство, яке захищає ваші права на таку діяльність.

Комерційна таємниця

Виключне право на секрет виробництва діє доти, доки зберігається конфіденційність відомостей, які складають його зміст. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру.

Опублікування кулінарного рецепту означає автоматичне припинення режиму комерційної таємниці, якщо такий був встановлений правовласником.

Авторське право

Рецептура та власне технологія приготування є результатом інтелектуальної діяльності, то ж ви можете посилатись на інтелектуальну власність, а відповідно – на авторське право. Теоретично, сам рецепт можна вважати твором.

Якщо буде написано власний опис того, як зробити кулінарну страву, то це можна сприймати, як літературний твір, який може бути об’єктом авторського права.

Об'єкти промислової власності

Це питання стосується великих виробників, як от компанія «Coca-Cola», або ж відома кондитерська фабрика, яка запантентувала і рецепт, і технологічні умови приготування всім відомого торту «Київський».

Адже в такому випадку рецепт приготування є у вільному доступі, однак використовувати його категорично заборонено.

Торгова марка

Це головний елемент іміджу компанії. Можна зареєструвати:

  • назву, слова, і навіть імена;
  • літери, сполучення літер;
  • числа, цифрові символи;
  • малюнки, графічні зображення;
  • колір, або сполучення кольорів. Термін реєстрації – від 14 до 24 міс. ТМ реєструється на 10 років з можливістю продовження.

Патент

Отримавши патент – іншим суб'єктам право на використання запатентованої технології або складу продукту (рецепт).

Однак, вам доведеться розкрити рецепт (спосіб, метод) шляхом подання його на реєстрацію.  Термін дії -10-20  років.  Обов'язкова умова патентування – новизна технології.

Таким чином, враховуючи індивідуальні особливості ведення бізнесу, необхідно визначитися з найбільш придатною моделлю. Тому обов'язково перед тим порадьтесь з юристом, який допоможе вам знайти оптимальний варіант захисту ваших прав, гарантуваних законодавством.,

Для початку процедури підготовки реєстраційної заявки в «Укрпатент» необхідно надати:

  • Реквізити майбутнього власника бренду для юридичноїособи (паспортні дані для фізичної особи).
  • Якісне зображення логотипу в електронному форматі, або написання слова чи словосполучення.
  • Ретельний перелік товарів/послуг, для яких буде використовуватися зареєстрована ТМ і назва.

____________________________________________

За юридичною консультацією з питань реєстрації бізнесу звертайтеся за номером:  +38 066 988 75 71

Також рекомендуємо підписатися на сторінку в Facebook та Instagram, щоб не прогавити нові поради від Вікторії:

Підписатися на Вікторію Доманську в Facebook

Підписатися на Вікторію Доманську в Instagram

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, Україна, Юридичні послуги
В тему