28 Грудня 2020
Новини

Як на Волині готували чорний борщ

Як на Волині готували чорний борщ

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про волинську кухню. Нижче мова піде про таку страву, як чорний борщ. Якщо ви чули про неї і знаєте про особливості приготування у вашому населеному пункті, то долучайтесь до обговорення в коментарях.

Недавно в мережі фейсбук, на сторінці Громадської організації «Центр дослідження і відродження Волині» розпочався своєрідний флешмоб із пошуку волинських рецептів чорного борща на Волині.

Організатори так написали про цю давню волинську страву: «Певно, чули про ЧОРНИЙ БОРЩ? А як ви гадаєте, це пісний борщ на Святвечір із квашеної капусти і білих грибів чи з в’яленими грушами і квашеним бурячком??? А може, з копченими сливами на качиному бульйоні чи зі свіжої капусти із свининою??? Виявляється, всі з перелічених варіантів вище і називаються «чорним борщем». Тільки в кожному краї – він різний. Ох, ці старовинні страви!!! В яку хату не заглянь – всюди здивують!!!».

Приємно, що читачі активно відгукнулись і почали ділитись в коментарях своїми рецептами страви волинських страв. Ми зібрали найцікавіші і ділимось ними із вами.

Людмила Держанович: «Моя бабуся робила «гопники»: варену товчену картоплю мішала з сирою натертою, додавала сіль, перець, яйце часом і з тіста формувала пиріжки на зразок зразів, начиняючи солоним сиром (колись солили сир на зиму). Спочатку сформовані гопники або варили у воді, як вареники, а потім смажили на маслі на сковорідці, або (це смачніше) пекли на бляшці в печі. Це дуже смачно. З такого ж тіста варили у воді кльоцки, приправляли шкварками. А з крові, коли свіжина, печуть млинці. Теж смачно. Багато хороших рецептів є».

Тетяна Олімпіюк: «Коли я писала курсову роботу по стравах поліського краю, то у с. Сошично Камінь-Каширського району, чорним борщем називали страву приготовану з салом щойно зарізаної свині. Сало мало бути з того місця, де був здійснений удар ножем. Для досягнення результату інколи додавали ще і трохи крові».

Оля Шеремет: «Чорним борщем у нас називали юшку на свіжину. Вариться із свіжої крові, грудинки, картоплі. В деяких селах добавляли квашений столовий буряк».

Катерина Соботюк: «Моя мати з бабусею варили в печі "бабку." Рецепт простий. Береться картопля, треться на терку дуже мілку, виливається у чугунок, додається туди три свіжих яйця, сіль, молоко, домашнє масло, ретельно перемішується і ставлять у піч на жаринки, (коли погоріли дрова), накрити кришкою. Одночасно в другий чугунок наливається свіже молоко і ставиться у піч на жаринки. Молоко томиться в печі і робиться топленим з великою жирною плівкою зверху, яку дуже любила, бо смачна. Тобто чугунок не накривається кришкою. Коли піч  тепла, рогачем виймають два чугунка. В чисту тарілку кладуть порізані кубиками гарячу бабку і заливають гарячим парним молоком. Нічого смачнішого, ніж ця бабка я не їла. Забути цей смак не можливо. А запах бабки і парного молока! Завжди просила добавки».

Валентина Куран: «З дитинства пам'ятаю, як приходили до бабусі Уляни в гості, то їли мандрики (з солоного сиру зроблені і висушені на печі) у вигляді пиріжка маленького... або бабуся Марія завжди готувала кутю в печі (молочна перлова каша з бобом(квасолею тичковою). Це все рецепти з Камінь-Каширщини, звідки я родом».

Галина Круцюк: «У нас на Поліссі, де традиційно ростуть білі та інші гриби, їх сушать у печі на соломі цілими. З них варять суп, попередньо замочивши у воді на кілька годин. НІЧОГО У СВІТІ НЕМАЄ СМАЧНІШОГО за той суп! Але, хто ніколи його не їв, може злякатися. Юшка ЧОРНА! Ще одну страву у нас готували смачну - сушений сир. Відтоплювали в печі збиране кисле молоко, відкидали у сирний мішок. І, як тільки стече, солили, та клали під гніт. А потім - на полотні сушили на гарячій грубі, чи печі. Це була заготовка у далеку дорогу. Такий сир був твердий, але неймовірно смачний і зберігався довго».

Окрім того на сторінці організації також збирають рецепти приготування таких волинських наїдків, як: хамула, токмачі, волок, драглі  (як м’ясна страва), холодець (як солодке желе), лазанки, крученики, крижалки, підкалатка, клекуцьоха, нúґлі, харамáґа, угоричі, татарка, підпалок, комп, каленик, голубці з картоплею, пироги з бобом, огірочник, волок…

Бабуся біля печі
Бабуся біля печі

В печі готується обід
В печі готується обід

Родина за столом, Ковельщина, поч. ХХ ст.
Родина за столом, Ковельщина, поч. ХХ ст.

Джерело фото: www.facebook.com/volyncentre

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, їжа, історія
В тему