23 Вересня 2020
Новини

Як світова спільнота відреагувала на таємну інавгурацію Лукашенка

Як світова спільнота відреагувала на таємну інавгурацію Лукашенка

Більшісь країн Європе вважає результати виборів в Білорусі нелегітимними, а тому і не схвалюють дії Лукашенка.

Про це пише "ТСН".

Влада Німеччини, Латвії, Литви, Словаччини, Естонії, Данії та Чехії не визнає президента Білорусі Олександра Лукашенка очільником держави. Країни наголошують, що сьогоднішня інавгурація є незаконною, а результати президентських виборів – сфальсифіковані. 

Зокрема, офіційний представник кабінету міністрів Німеччини Штеффен Зайберт наголосив, що уряд ФРН й надалі вважатиме результати президентських виборів в Білорусі нелегітимними.

"Федеральний уряд шкодує, що європейські лідери не змогли узгодити список санкцій щодо представників влади Білорусі", - сказав він.

У Копенгагені заявили, що білорусам необхідні справедливі вибори, а також демократично обраний президент. 

"Лукашенко підтвердив власну нелегітимність, влаштувавши таємну інавгурацію. Білорусі потрібні вільні і справедливі вибори і демократично обраний президент. Сфальсифіковані вибори повинні вести Лукашенка не в президентський палац, а до списку санкцій Євросоюзу", - написав голова МЗС Данії Єппе Кофода.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек зазначив також, що президентські вибори в Білорусі не були вільними та чесними, а тому їхні результати не є легітимними.

"Вибори в Білорусі не були ні вільними, ні справедливими. Отже їхній результат нелегітимний, тому сьогоднішня інавгурація Олександра Лукашенка нелегітимна. Білоруське громадянське суспільство користується повною підтримкою Чеської Республіки. Білоруси заслуговують свободи", - написав він. 

Своєю чергою, міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу назвав сьогоднішню інавгурацію Лукашенка нелегітимною і такою, що суперечить принципам демократії.

"Сьогоднішня нелегітимна інавгурація Лукашенка суперечить всім принципам демократії. Лукашенко явно позбувся свого мандату. Ми закликаємо до вільних і справедливих виборів для жителів Білорусі, щоб отримати того президента, якого вони заслуговують", - сказав голова МЗС Естонії. 

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич наголосив, що "секретна інавгурація Олександра Лукашенка не дає йому легітимності і статусу глави держави".

"Таємна "інавгурація" Александра Лукашенка в Білорусі не легітимізує фальсифікації виборів та його статус глави держави. Шкода, що голоси білоруського народу та міжнародної спільноти не мають значення, але лише справжній політичний процес може закінчити політичну кризу в Білорусі", - написав Едгарс Ринкевич. 

Голова МЗС Словаччини Іван Корчок наголосив, що його країна підтримує громадян Білорусі. За його словами, Олександр Лукашенко не має легітимності керувати країною.

"Він відповідальний за президентські вибори в Білорусі, які не були ні вільними, ні справедливими. Словаччина виступає на стороні громадян Білорусі", - зазначив Корчок.

Крім того, у Польщі заявили, що Александр Лукашенко не може вважатися легітимним президентом Білорусі, бо його обрали на недемократичних виборах.

"Президент, обраний на недемократичних виборах, не може вважатися законно виконуючим обов'язки незалежно від того, чи була його присяга таємною чи офіційною", - йдеться у повідомленні польського МЗС.

До слова, Україна для визначення офіційної позиції щодо таємної інавгурації президента Білорусі проведе термінові наради, де також визначить політичний статус Олександра Лукашенка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: олександр лукашенко, білорусь, вибори
В тему