22 Вересня 2020
Новини

Зеленський ухвалив закон щодо протидії домашньому насильству

Зеленський ухвалив закон щодо протидії домашньому насильству

Зеленський ухвалив закон щодо протидії домашньому насильству

Директорка представництва міжнародної організації "Право на здоров’я" в Україні Галина Скіпальська каже, що цим указом передбачено повноцінний запуск національнього кол-центру з питань протидії домашньому насильству. Про це пише "Суспільне".

"Цим указом передбачено дуже важливий момент – приведення у порядок координації реагування на випадки домашнього насильства. По-перше, має на повну потужність запрацювати національний кол-центр з питань протидії домашньому насильству 15-47. Він повинен мати зв'язок з усіма областями, на рівні областей, повинні працювати його відділення. Має бути зв'язок з усіма структурами – поліцією, медициною, соціальними службами, притулками, мобільними бригадами, денними центрами", - сказала Скіпальська.

Вона додала, що поліція повинна реагувати на виклики щодо домашнього насильства, а коли цього не відбувається, треба скаржитися.

"Якщо має місце бездіяльність поліції, соціальних служб тощо, слід скаржитися до національного кол-центру 15-47. Це урядовий кол-центр, який подбає, аби люди, які не виконують свої посадові обов’язки були притягнуті до відповідальності. Указом президента передбачено, що мобільних груп реагування має стати більше. Крім того, сусіди мають бути більш активні і не боятися викликати поліцію, коли чують заклики про допомогу", - наголосила вона.

Згідно з указом президента "Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства" уряду доручено, зокрема:

  • розробити та затвердити державну оціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року;
  • забезпечити належне функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, збереження та захисту даних Реєстру;
  • удосконалити порядок прийому і розгляду заяв та повідомлень про домашнє насильство стосовно дітей та за участю дітей, виявлення дітей, які постраждали від домашнього насильства, а також організації надання їм допомоги та захисту;
  • опрацювати питання щодо запровадження мобільних груп з реагування на випадки домашнього насильства.

Крім того, Кабмін має розробити та протягом пів року внести розгляд Верховної ради законопроекти, спрямовані на забезпечення додаткових гарантій неповнолітнім при проведенні їх допиту, опитування під час кримінального провадження, а також на встановлення відповідальності за переслідування (сталкінг), у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, як насильства за ознакою статі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, закон
В тему