31 Серпня 2020
Новини

Спадкоємець престолу: що відомо про Колю Лукашенка

Спадкоємець престолу: що відомо про Колю Лукашенка

Олександр Лукашенко вже більше десяти років всюди возить за собою свого молодшого сина Колю і розповідає про те, що саме він буде новим президентом Білорусі.

Коля Лукашенко - один із феноменів сучасного білоруського політичного режиму. Хлопчик, якого тягає за собою на зустрічі та публічні заходи тато-президент, - пише Кореспондент.

Уперше третю, молодшу дитину Олександр Лукашенко показав ЗМІ в 2008 році і відразу ж заявив, що "Коля стане президентом". Фактично, дитинство Колі проходило в роз'їздах і зустрічах з першими особами інших держав, на які він приходив разом з татом.
 
Напередодні Лукашенко одягнув 15-річного сина у військову форму, дав в руки автомат і возив із собою дивитися на протести з вертольота, що знову привернуло увагу до Колі.
 
 Татів улюбленець
 
Олександр Лукашенко неодноразово говорив, що у них з сином особливий зв'язок.
 
"Все, зі мною в літаку він поспить, поїсть - він прив'язаний, і він прив'язаний до батька. ну що, я його маю відштовхувати, він що, мені заважає?" - говорив Батька.
 
Хто є матір'ю Колі Лукашенка, достеменно невідомо. В інтерв'ю Комсомольской правде Олександр Лукашенко, не назвавши ім'я матері Миколи, повідомив, що вона працює лікарем.
 
За основною версією, що проходить в ЗМІ, матір'ю Миколи є Ірина Абельська, колишній особистий лікар Лукашенка, доктор медичних наук. Її мати Людмила Постоялко була міністром охорони здоров'я Білорусі в 2002-2006 роках.
 
Існує версія, що Олександр Лукашенко почав з'являтися з хлопчиком на публіці після консультацій з відомим британським піарником Тімоті Беллом, що почалися в березні 2008 року. Той повідомив президенту, що сімейна людина викличе у громадян більше довіри, і дав пораду зробити образ білоруського Батьки образом білоруського тата, доброго і турботливого.
 
Хоча існували й інші точки зору.
 
"Можна навіть не сумніватися, що в оточенні Лукашенка просто немає особи, яка могла б сказати йому просту фразу: так не можна. Навіть не тому, що Коля - позашлюбний син і публічні політики намагаються не афішувати такі факти своєї біографії. Так не можна, тому що на наших очах люблячий тато калічить психіку дитини. Чотирирічний хлопчик повинен ходити в дитячий садок, займатися і розважатися зі своїми однолітками, а не гратися з малолітства в гру під назвою "велика політика" із сивочолими дідами і президентською охороною", - писала відома білоруська журналістка, шеф-редактор газети Народна воля Світлана Калінкіна.
 
 
 
Дитинство в поїздках
 
Коля з дитинства потрапляє в зовсім не дитячі місця. Він брав участь у військових навчаннях і парадах і навіть приїхав на місце терористичного акту в Мінському метрополітені.
 
Молодший син Лукашенка вже встиг зустрітися з Бараком Обамою, двома Папами Римськими, Уго Чавесом, Сі Цзипінем, а також став наймолодшим офіційним глядачем Олімпіади 2008 року. У 2015 році він навіть був присутній на Генеральній Асамблеї ООН в якості резидента своєї країни.
 
 
Правда, з часом про президентські перспективи Колі Лукашенко-старший почав міркувати вже більш стримано:
 
"Він у мене така опозиційно налаштована людина. Мене радує те, що він бачить і інше життя. Йому локшину на вуха не повісиш. У ньому немає манії величі. Він боїться зробити щось не так. Діти президента не повинні розпальцьованими ходити. Мені в цьому плані пощастило. Коля мій ніколи не буде президентом. У нас іноді заходять розмови. Середній спортом займається, старший - у Національному олімпійському комітеті. А Коля поїздив зі мною в передвиборну кампанію. Він іншою став дитиною, він побачив увесь цей бруд. Ні в жодному разі".
 
 
 З автоматом в руках
 
Найбільше уваги в 2020 році привернула поява збройного Миколи Лукашенка поруч з батьком 23 серпня.
 
Микола з автоматом АКС-74У в руках і в повній екіпіровці бійця спецпризначення, включаючи бронежилет, супроводжував батька в ситуаційному залі в Палаці незалежності і біля нього.
 
 
На відео, знятому при підльоті вертольота до оточеного Палацу незалежності після закінчення ходи Олександр Лукашенко просить підлетіти ближче до проспекту Переможців, на якому розташована резиденція, і каже: "Як щури розбіглися". Голос Миколи за кадром запитує: "Ну де вони?", на що Олександр Лукашенко відповідає: "Втекли. Вони дізналися, що ти будеш там".
 
Координаційна рада опозиції Білорусі зажадала від правоохоронних органів розслідувати видачу табельної зброї 15-річному Колі.
 
"Факт передачі бойової зброї неповнолітньому вимагає перевірки і реакції компетентних органів, і ми просимо звернути на це увагу", - заявила член президії Координаційної ради Марія Колесникова.
 
Згідно з білоруським законодавством, неповнолітнім заборонено володіти і користуватися вогнепальною зброєю. Незаконні дії щодо вогнепальної зброї караються виправними роботами на строк до 2 років, або арештом, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 7 років зі штрафом або без штрафу.
 
Зброя в руках 15-річного Колі Лукашенка також викликала бурхливу реакцію в соцмережах. У мережі задумалися про те, що 15-річного хлопця необхідно врятувати від батька. Користувачі Twitter почали публікувати жарти, темою яких стало співчуття до Лукашенка-молодшого, а також припущення, що його тримають в заручниках.
 
Деякі заявили, що Миколі необхідна негайна допомога. У мережі також відзначили, що із задоволенням прочитали б мемуари сина-підлітка Лукашенка. "Коли-небудь Коля Лукашенко напише книгу "Пролітаючи над палацом кукухою", - жартують в Мережі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: олександр лукашенко, білорусь
В тему