26 Серпня 2020
Новини

Білоруси бояться розправи і втікають у Литву

Білоруси бояться розправи і втікають у Литву

Більше ніж 10 громадян Білорусі попросили про притулок у Литві. У литовському Департаменті міграції повідомляють, що люди бояться розправи на білоруській території.

Десять білорусів звернулись з проханням про притулок на кордоні, ще один – уже на території Литви. Про це повідомила керівник Департаменту Литви Евеліна Гудзінскайте, інформує Інтерфакс-Україна.

"З урахуванням того, що зараз відбувається в Білорусі, я б сказала, що це дуже небагато",– повідомила Гудзінскайте.

Зазначимо, що прохання про надання притулку у Литві розглядають від кількох тижнів до пів року.

Ще близько 20 білорусів прибули до Литви, скориставшись гуманітарним викликом. Таку можливість уряд Литви запровадив у середині серпня – після старту протестів у Білорусі.

Головне про протести у Білорусі

9 серпня у країні відбулися вибори президента. За офіційними результатами, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко. Білоруси назвали вибори сфальсифікованими.

У ніч на 10 серпня в країні розпочалися масові протести. За офіційними даними, під час протестів загинули 4 осіб. Однак активісти стверджують, що жертв більше.

Понад 7 тисяч осіб було затримано. З 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк, люди вимагають нових виборів президента.

Опозиція створила Координаційну раду, яка має займатиcь передачею влади в країні. Прокуратура Білорусі відкрила кримінальну справу проти новоствореного органу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, литва
В тему