15 Серпня 2020
Новини

Вибори в Білорусі: ЄС не визнає результати та вводить санкції

Вибори в Білорусі: ЄС не визнає результати та вводить санкції

Євросоюз не визнає результатів виборів у Білорусі та розпочинає підготовку санкцій проти посадовців, що винні у фальсифікаціях та насильстві проти учасників протестів.

Про це повідомив представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками відеозустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, - передає Суспільне.

"Завершили добре та конструктивне засідання Ради ЄС із закордонних справ. Східне Середземномор’я: Повна солідарність з Грецією/Кіпром; заклик до Туреччини здійснити негайну деескалацію та повернутися до діалогу. Білорусь ЄС не прийняв результати виборів. Робота розпочинається над санкціями проти тих, хто відповідальний за насильство і фальсифікації", - написав він у своєму Twitter .

Поки невідомо, який буде обсяг цих санкцій, є лише "зелене світло" на те, аби ввести їх. Також представник ЄС зазначив, що список осіб, проти яких введуть санкції, буде складений "підрозділом зовнішньої політики. Після цього країнам Євросоюзу потрібно буде одноголосно проголосувати за введення санкцій щодо кожної окремої особи чи організації.

"Жорстоке придушення мирних протестів і придушення опозиції неприпустимі. В якості важливого кроку ЄС вирішив підготувати обмежувальні заходи проти осіб, відповідальних за насильство і фальсифікацію виборів", - написав очільник МЗС Естонії Урмас Рейнсалу у Twitter.

Австрія Німеччина та Швеція є прихильниками найбільш жорстких санкцій проти Мінська. Угорщина є найбільшим скептиком такої політики. Чехія, Данія та країни Балтії також закликали до посередництва між Лукашенком та опозицією. Литва запропонувала надати медичну допомогу жертвам репресій, які, як вважають, залишили сотні поранених.

Раніше уряди країн і керівні органи Європейського Союзу вдисловили обурення через насильство білоруських силовиків до протестувальників.

Що відомо

  • У Мінську і ще понад десяти містах Білорусі тривають масові акції протесту у зв'язку з результатами виборів, за якими у чинного президента Олександра Лукашенка 80,1% голосів, а у його опонентки Світлани Тихановської — 10,1%.
  • У ніч на 13 серпня у кількох білоруських містах силовики затримали 700 осіб, тоді як за перші дні протестів — 6 тисяч.
  • Пізніше зі слідчих ізоляторів почали звільняти учасників акцій протесту.
  • 14 серпня працівники промислових підприємств Білорусі вдруге вийшли на акції солідарності з вимогою переглянути результати виборів президента країни та припинити насильство щодо громадян.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, вибори
В тему