16 Червня 2020
Новини

Фестиваль «Фронтера»: коли про Луцьк заговорили, як про один із культурних центрів 

Фестиваль «Фронтера»: коли про Луцьк заговорили, як про один із культурних центрів 
Роман Бондарук та Елла Яцута

Проведення у перші вихідні жовтня літературного фестивалю для Луцька вже стало традицією. На цю мистецьку подію з’їжджаються відомі сучасні письменники, театрали, музиканти, автори та перекладачі з України, Польщі, Білорусі, Литви та Латвії. Для його проведення заздалегідь обираються і готуються найцікавіші історико-культурні геолокації міста, в яких протягом трьох днів проходять зустрічі з митцями, презентації новинок книжкового ринку, концерти, вистави, поетичні, прозові читання, дискусії.

Програма фестивалю складається з трьох сцен. У рамках основної виступали абсолютні зірки літературного світу, такі як Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько та ін. Також тут діють молодіжна і дитяча сцени, відповідно, презентації книжок у рамках цих сцен відбуваються в форматі перформансу, майстер-класів, і в ігровому форматі, якщо мова йде про найменших читачів, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Як з’явилася ідея створення цього літературного фестивалю в Луцьку? – запитую у його директорки Елли Яцути.

– Вона з’явилася в мене, як в керівниці громадської організації Мистецьке об’єднання «Стендаль» у 2016 році. Тоді я і моя команда звернулися до Луцькради і Генерального консульства Республіки Польща за підтримкою. Також ми потребували підтримки саме від представників бізнесу. Одним із перших, хто зголосився, був бізнесмен Роман Бондарук. Разом із ним і командою «Стендалю» ми відвідали міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ, який протягом багатьох років проходив у Чернівцях. Ми поїхали туди, аби перейняти досвід і познайомитися з їхньою командою. В результаті ми домовилися з чернівецькою командою про співпрацю та умовно про франшизу їхнього фестивалю в Луцьку. Так у 2017 році з’явився міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN LUTSK, і це була перша спроба на Волині організувати масштабне літературне дійство. Це був справді унікальний досвід, вперше в обласному центрі Волині протягом трьох днів виступали найвідоміші письменники з різних країн, і в різних місцях Луцька можна було почути, як читають поезію українською, польською, білоруською, естонською, звучав навіть іврит. Це був жовтень 2017 року, – розповідає директорка «Фронтери»

Фестиваль пройшов успішно, та організатори зрозуміли, що хочуть переформатувати його і створити власний луцький бренд. І саме тоді з’явилася ідея «Фронтери». MERIDIAN LUTSK був акцентований на поезію, «Фронтера» ж мала на меті охопити інші жанри – прозові і драматургію. Вперше фестиваль відбувся у 2018 році. Важливо було зберегти усіх тих партнерів, з якими була налагоджена співпраця з самого початку. І першим, хто знову відгукнувся, був Роман Бондарук. Він же став одним із співорганізаторів «Фронтери». Власне саме він став прикладом для інших представників бізнесу, що літературно-мистецькі події варто підтримувати і що вони дійсно потрібні місту.

– Насправді проведення фестивалю такого рівня – досить дороге задоволення. Тому що це передбачає проїзд не менше від 30-ти осіб. А це: транспортні витрати, витрати на харчування, на гонорари, оренда приміщень, апаратури, реклама. Це дуже великий бюджет, тому ми постійно шукаємо підтримки або фінансової, або послугами, – додає Елла Яцута.

Планується проведення фестивалю і цьогоріч – 2 – 4 жовтня. На сьогодні організатори «Фронтери» вже ведуть перемовини з Українським культурним фондом, який, можливо, підтримає фестиваль співфінансуванням.

Як наголошує директорка фестивалю, культуру дуже важливо підтримувати, навіть у період кризи, адже це саме той сегмент, який «зшиває» людей.

– Дуже шкода, що такі заходи багато хто сприймає як видовищно-розважальні. Насправді ж йдеться про саморозвиток, про пошук діалогу і розуміння світу навколо себе. Якщо говорити про місто і область, то дуже приємно, коли після проведення фестивалю про нас згадували у всеукраїнських виданнях, тобто в інформаційному просторі про Луцьк заговорили, як про один із культурних центрів. І це дуже важливо, – наголошує Елла Яцута.

Як охарактеризував «Фронтеру» яскравий літератор сучасності Сергій Жадан, такий фестиваль – це спроба виговоритись, бо таким чином література долає «глухоту світу».

Ірина Бура

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: культура, луцьк
В тему