4 Червня 2020
Новини

Рада ухвалила закон про «злодіїв в законі»

Рада ухвалила закон про «злодіїв в законі»

Нардепи підтримали законопроєкт про відповідальність за злочини, вчинені "злодіями в законі".

За документ у другому читанні та в цілому проголосували 236 народних депутатів, - пише obozrevatel.

Згідно інформації на табло, розмовляли кримінальний авторитет Дніпропетровщини "Сводік" і авторитет "Марік". При цьому звучали "запікані" матюки.

Як зазначено в прийнятому законі, "злодієм у законі" визнається особа, яка "дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти".

При цьому злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний "стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі".

Документ доповнює КК України новими статтями, а саме:

  • статтею 255-1 "Створення злочинної спільноти і перебування особи в статусі "злодій у законі", що передбачає встановлення кримінальної відповідальності за створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній;

  • статтею 255-2 "Звернення до "злодія у законі" чи іншого учасника злочинної спільноти", що передбачає встановлення кримінальної відповідальності за звернення до "злодія у законі" з проханням вчинити злочин;

  • статтею 255-3 "Організація проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій чи злочинних спільнот, сприяння в її проведенні або керівництво нею", що передбачає встановлення кримінальної відповідальності за організацію проведення сходки для розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів.

Перебування особи в статусі "злодій у законі" – каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Створення злочинної організації або керівництво нею чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, – каратимуться позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою спільнотою, – каратимуться позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.

Звернення до "злодія у законі" чи іншого учасника злочинної спільноти з проханням вчинити злочин –каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки – карамуться позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Організація проведення сходки представників злочинних організацій чи злочинних спільнот – каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: депутати, вру, закон, кримінал
В тему