6 Травня 2020
Новини

Яким ринкам у Луцьку дозволили працювати з 7 травня

Яким ринкам у Луцьку дозволили працювати з 7 травня

У Луцьку міська влада надала дозвіл на роботу агропродовольчих ринків з 7 травня.

Так, працювати можуть лише 5 ринків з семи зареєстрованих у Луцьку, адже інші два ринки не надали відповідних документів про забезпечення санітарної безпеки відвідувачів.  

Відтак відновити свою діяльність  вони зможуть лише з 11 травня.

Про це йшлося 6 травня під час позачергової 77-ї сесії міської ради - пише ІА Волинські новини

Нагадаємо, 30 квітня сесія міськради проголосувала за облаштування в умовах карантину ринків сільськогосподарської продукції в місті Луцьку. Ярмарки працюють щодня, крім неділі, з 08.00 до 16.00. Натомість через чотири дні ярмарок на вулиці Єршова, що поблизу ТЦ «Глобус» у Луцьку, вирішили закрити як такий, де не дотримуються основних вимог, заходів безпеки і порушується карантин.

Так, відповідно до постанови головного державного санітарного лікаря України від 27.04.2020 р. №14, здійснювати торгівлю продуктами харчування можна лише на ринках, які мають реєстрацію агропродовольчого ринку, як оператора ринку харчових продуктів.

На розгляд сесії винесли питання «Про внесеня змін до рішення про тимчасове зупинення роботи об’єктів загального користування, розташованих у м. Луцьку та населених пунктах Прилуцького старостинського округу, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію,спричинену коронавірусом COVID-19».

Відтак, міська рада внесла зміни до попереднього рішення. Зокрема, залишається заборона роботи ярмарків та інших місць масової торгівлі, крім сільськогосподарських ярмарків, місця яких визначені розпорядчими документами міської ради або виконавчого комітету та агропродовольчих ринків, які є операторами ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», за умови дотримання усіх встановлених протиепідемічних вимог.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк поінформував, що до агропромислових ринків належать Центральний ринок, Завокзальний ринок, фірма «Домінанта» на Карпенка-Карого, Північний ринок, ринок «Лучеськ», ринок на Дружби Народів, Комунальне підприємство «Луцькі ринки» на вулиці Глушець.

Проте працювати з них можуть лише п’ять, які надали відповідні документи. Депутат Олександр Козлюк, який вивчав це питання, пояснив, що контроль за ринками здійснює продспоживслужба.

«Всі ринки, окрім Дружби Народів та ринок на Глушець, надали гарантійні листи, що вони зможуть забезпечити санітарну безпеку відвідувачів. Проте всі оператори, які зареєструється належним чином, потім зможуть здійснювати господарську діяльність з 11 травня», - зазначив Олександр Козлюк.

Натомість депутат, радник міського голови Ігор Поліщук наголосив, що в чистому вигляді в місті немає жодного агропромислового ринку.

«Наприклад, у критому павільйоні на Центральному ринку продають і фрукти іноземного походження, і молочні продукти з Білорусі. Продспоживслужба все це контролює. Якщо на якомусь з ринків будуть порушення, держпродспоживслужба нам сигналізує і ми припиним роботу такого ринку», - зазначив Ігор Поліщук та запропонував не конкретизувати перлік товарів, адже держпродспоживслужба контролює, чим торгують на ринках.

Також депутати дискутували щодо надання дозволу роботи магазинам, які продають будівельні матеріали. Відзначимо, що раніше вони працювали лише з адресною доставкою.

Депутат Тарас Шляхтич наголосив, що зараз на ринку є монополісти з продажу будівельних матеріалів.

«Всі бачать цю соціальну несправедливість, коли працюють великі монополісти «Нова Лінія» та «Епіцентр». Тому ми пропонуємо відкрити невеликі будівельні магазини», - зазначив Тарас Шляхтич.

Втім, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт виступив проти внесення змін щодо будівельних магазинів, адже є відповідна постанова Кабінету Мінстірів, тож він запропонував залишити дозвіл роботи цих магазинів, але лише з адресною доставкою.

««Нова Лінія» та «Епіцентр» мають окремий дозвіл Кабінету Міністрів. Чому вони мають цей дозвіл – це питання до Кабміну. Ми лише керуємося нормами закону», - зазначив Григорій Пустовіт.

Депутат Андрій Козюра підтримав Григорія Пустовіта, наголосивши, що рішення міської ради не може суперечити рішення Кабміну, яке має більшу силу.

«Підприємців, які продають будівельні матеріали, можуть штрафувати відповідно до постанови Кабміну, а вони будуть говорити, що торгівлю їм дозволила міська рада. А рішення Кабміну має більше силу, тому варто залишити дозвіл роботи з адресною доставкою», - зазначив Андрій Козюра.

В підсумку, депутати дозволили роботу агропромислових ринків, щодо будівельних магазинів, то рішення про їхню роботу залишили без змін.

Зазначимо, що керівникам таких ринків необхідно ретельно приготуватися до роботи та забезпечити дотримання всіх карантинних заходів, визначених відповідними нормативно-правовими актами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, ринки, луцька міська рада, карантин, коронавірус
В тему

Останні матеріали