28 Січня 2020
Новини

Світовий банк профінансував навчання понад двох тисяч волинських медиків

Світовий банк профінансував навчання понад двох тисяч волинських медиків

Показник матриці результатів щодо персоналу, який підвищив кваліфікацію у рамках навчального компоненту субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» проекту «Покращення охорони здоров’я на службі у людей», перевиконано.

Адже планувалося, що слухачами навчальних модулів мали б стати 1494 особи. Натомість маємо 2052 медиків, які підняли на вищий рівень свої знання, уміння і навички щодо запобігання, раннього виявлення, правильної діагностики та якісного лікування серцево-судинних недуг завдяки лекціям і практичним, які відбувалися в обласному центрі Волині.

Окрім того, кілька десятків волинян із закладів охорони здоров’я усіх рівнів надання медичної допомоги та представники профільного управління мали змогу побувати за кордоном, де переймали кращі практики тих змін у галузі медицини інших держав, які варто втілювати у життя в Україні.

Навчання розпочалися у 2017-му році з модулів для лікарів загальної практики – сімейних лікарів та сестер медичних загальної практики – сімейної медицини. І загалом упродовж двох років поспіль відбулося 52 дводенні модулі для цієї цільової аудиторії. А, окрім цього, 5 одноденних модулів провели для лікарів-кардіологів вторинного рівня надання медичної допомоги та лікарів-терапевтів терапевтичних відділень і консультативних поліклінік. 

У 2019 році до навчань залучили ще й персонал КЗ «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». І загалом минулого року відбулося 40 одноденних модулів. Бо ще задіяли лікарів-сімейників, яким минулоріч викладали нові підходи до лікування інших серцево-судинних недуг, ніж у 2017-2018 роках. Тож, наприклад, лікарі ЗПСЛ за три роки навчань охопили сучасні аспекти діагностики та лікування чи не усіх найпоширеніших нозологій.

Зокрема вони вивчали такі теми, як атеросклероз, гострий коронарний синдромом і його ЕКГ-ознаки, артеріальну гіпертензію, оцінку індивідуального серцевого ризику за шкалою SCORE та ведення пацієнтів із високим і дуже високим індивідуальним серцевим ризиком, стабільну ішемічну хворобу серця, черезшкірні коронарні втручання, хірургічне лікування пацієнтів з серцевою патологією, профілактику серцево-судинних захворювань, фактори ризику та їхня корекція, фібриляцію передсердь, реанімацію, серцеву недостатність, шлуночкові аритмії, сучасну антитромботичну терапію, тромбоемболію легеневої артерії і т.п.

Усі модулі проходили на базі Волинської обласної клінічної лікарні, яка надавала приміщення на безоплатній основі. Такий крок адміністрації медзакладу – його внесок у якісне впровадження субпроєкту, яке, що важливо, дозволило зекономити кошти на оренді аудиторії для навчань. А матеріально-технічна база лікарні була незамінною для проведення практичних занять, що високо оцінили і лектори, і слухачі.

А от лекції та практичні колегам читали провідні фахівці у галузях кардіології та кардіохірургії краю. Це Зубик Ростислав Ярославович, лікар-кардіолог вищої категорії, лікар-кардіолог Медичного центру «Благомед», Пецентій Володимир Васильович, лікар вищої категорії, завідувач відділення кардіохірургії Волинської обласної клінічної лікарні, Руда Вікторія Михайлівна, лікар-кардіолог кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, Саламатін Сергій Дмитрович, лікар-кардіолог вищої категорії, завідувач кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст з кардіології УОЗ Волинської обласної державної адміністрації, Січкарук Ірина Миколаївна, лікар-кардіолог рентгенохірургічного блоку та ПІТ кардіологічного відділення Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису Луцької міської клінічної лікарні, Ягенський Андрій Володимирович, професор, завідувач Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології Луцької міської клінічної лікарні.

Усі лекції та практичні розроблялися ними на основі останніх досліджень, протоколів та рекомендації європейських та світових кардіологів і пройшли затвердження у Світовому банку. Там, до слова, оцінили такий підхід профільного управління до підвищення кваліфікації медперсоналу за рахунок коштів позики.

«Кожна область по-своєму підходила до реалізації цілей і завдань регіональних проектів. Тому нам цікаво порівнювати їхню тактику і результати, аналізувати здобутки чи прорахунки, аби використовувати узагальнений досвід проекту для подальшої розбудови системи охорони здоров’я в Україні.

Наприклад, на Волині зробили акцент на тренінги з надання кардіологічної допомоги для лікарів первинної ланки, медсестер, кардіологів, спеціалістів інтенсивної допомоги. Лікарі дуже задоволені. Кажуть, що вперше пройшли таку структуровану й конкретну підготовку і тепер знають, як надавати пацієнту допомогу на кожному етапі. 

деяких інших областях тренінги організовували за кошти місцевих бюджетів. Тож ми не могли контролювати ні тих, хто проводить такі навчання, ні те, як вони відбуваються та чи й відбуваються взагалі», – розповіла про досвід краю виданню «Ваше здоров’я» Олена Дорошенко, фахівець Світового банку з питань охорони здоров’я в Білорусі, Україні та Молдові.

«Вдалося підняти рівень профілактики, виявлення та лікування пацієнтів із хворобами системи кровообігу завдяки тому, що зуміли провести комплексні навчання наших медиків. Ми маємо лікарів і медсестер, які розмовляють однією мовою, розуміють найсучасніші вимоги надання медичної допомоги при кардіологічних захворювання», – коротко окреслює результат проведення тренінгів начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Щоб оцінити ефективність навчань, усі учасники до початку лекцій і після їх закінчення заповнювали тести, розроблені тренерами. Опрацювання таких даних дозволило оцінити коефіцієнт корисної дії тренінгів, порівнявши співвідношення правильних і помилкових відповідей кожного слухача до і по завершенню занять. А ще дало змогу виділити проблемні питання чи прогалини у знаннях та навичках медперсоналу. Це, своєю чергою, враховувалося при розробці тем наступних лекцій та практичних.

Аби ще чіткіше розуміти, куди рахуватися у плані підвищення професійного рівня медперсоналу первинки, звіт щодо навчань лікарів загальної практики – сімейної медицини (за результатами тестувань під час тренінгів) готує професор Андрій Ягенський.

Найімовірніше, його представлять за місяць-другий.

Задоволені заняттями і самі слухачі. Їм, до слова, за кошти субпроєкту вдалося надрукувати та видати на руки посібники щодо протоколів діагностики та лікування основних серцево-судинних недуг, що забезпечило можливість після власне модулів у будь-який момент мати на робочому столі підказку.

А найважливіше у цьому процесі – вчасно та якісно надана допомога, що означає врятоване життя. Тож коли організатори навчань або тренери чують щирі слова вдячності та розповіді про те, як почуте на заняттях допомагало швидко прийняти правильне рішення щодо діагнозу й подальшого алгоритму дій з пацієнтом, це є найкращою оцінкою ефективності модулів. А таких історій, на щастя, було і є чимало.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: навчання, медицина, Волинь
В тему

Останні матеріали