30 Грудня 2019
Новини

У понад 20 українських містах знизять комунальні платіжки, – Гончарук

У понад 20 українських містах знизять комунальні платіжки, – Гончарук

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що в більш ніж 20 великих містах України прийняли рішення про зниження тарифів для населення.

Йдеться про тарифи на опалення і на газ. У багатьох місцях це зниження становитиме близько 30%, пише Сьогодні.

"Це наша ініціатива, яка була проголошена президентом, і нами протягом буквально двох тижнів підготовлена. Вона є лише першим кроком у цьому напрямку. Це добре продумана ініціатива. Це не те, що ми як би собі "вигадали" – а давайте, просто знизимо платіжку на третину. Це наслідок, я вам скажу, ринкових реформ. Чому? Тому що коли ти не втручаєшся, коли політики не втручаються в ціну на газ, не маніпулюють нею, не встановлюють якусь корупційну ренту, то очевидно, що ринок створює такі ситуації, коли ціна на газ знижується, і це не можна не використовувати", – заявив він.

Прем'єр-міністр підкреслив, що зниження почнеться на початку 2020 року. Водночас ті люди, які використовують індивідуальне опалення, вже зараз відчули ефект від падіння ціни на газ.

"Якщо людина може дозволити собі платити за газ безпосередньо, а таких людей в Україні, з індивідуальним опаленням, – понад 60%, це дуже добре. Вони вже відчули цієї осені і цієї зими реальний ефект від роботи ринку. Але є люди, які споживають комунальні послуги, і вони є залежними від теплокомуненерго. Це комунальні підприємства, рідше приватні або державні, переважно комунальні. Тобто підприємства, які залежать від мерів, від місцевих депутатів, і для них встановлений тариф. Цей тариф встановлюється один раз на сезон, і він залежить від ціни на газ, звичайно. І так сталося, що цей тариф був фактично сформований на основі торішніх цін на газ, коли ціни були вище. Ну, така несправедливість, коли б ціни на газ зменшуються, а тариф також повинен бути зменшений. Тому ми в уряді вирішили надати можливість, ми створили спеціальний інструмент для міст, які дозволяють їм знизити платіжку на третину", – пояснив глава уряду.

За словами прем'єра, вже понад 20 великих міст України прийняли пропозицію про знижки для населення, і в Кабміні вже очікують, що там вже в січні ціни в платіжках, які отримують люди, будуть значно менше.

Відповідаючи на запитання, яка буде реакція уряду на ті міста, влада яких може не погоджуватися знижувати тарифи, прем'єр заявив, що з ними "вестиметься робота".

"Переконуватимемо дуже просто. Шукати аргументи, сідати, дивитимемося на цифри. Звичайно, в кожному місті ситуація індивідуальна. Це правда, що стан комунальних мереж різний. Це правда, що зарплати на теплокомуненерго недостатньо високі. Тому те, наскільки повинна бути знижена ця платіжка, кожне місто визначає самостійно. Але взагалі не реагувати на те, що ціна на газ стала значно менше, це просто несправедливо", – підкреслив Олексій Гончарук.

Олексій Гончарук заявив, що уряд працює над тим, щоб ціни на комунальні платежі були знижені у всіх регіонах України.

Раніше стало відомо, що з січня 2020 року нарахування за доставку газу оформлять окремою платіжкою. Про це нагадала компанія-оператор 20 операторів газорозподільних мереж (облгазів).

Раніше сайт "Сегодня" писав, що з 2020 року українці, які використовують природний газ для побутових потреб (приготування їжі, підігрів води та опалення будинків), платитимуть за нього по-новому: із загальної суми в рахунках окремо виділять абонплату.

Економісти підтримують введення абонплати, але називають її першим кроком для запровадження в Україні реальної конкуренції між постачальниками газу. Другим етапом має стати анбандлінг (розукрупнення) облгазів, а не тільки анбандлінг "Нафтогазу", про нову модель якого зараз багато говорять.

Нагадаємо: анбандлінг в нафтогазовій сфері – це передача в "різні руки" розвідки, видобутку, транспортування і розподілу енергоносіїв для полегшення контролю над природними монополіями, а в перспективі – створення конкуренції в кожній області.

Член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що нова схема плати за газ прозоріша, ніж нинішня, оскільки показує, за що платить споживач: товар (газ) – окремо, послуги з його доставки – окремо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, тарифи, комунальні послуги
В тему