22 Серпня 2019
Новини

Нарешті перемир'я: військові США покидають Афганістан

Нарешті перемир'я: військові США покидають Афганістан

Представник держдепартаменту США по Афганістану Залмай Халілзад провів переговори з керівництвом «Талібану», в результаті яких сторони домовилися про виведення американських військ і перші кроки до перемир'я.

Про це в четвер, 22 серпня, повідомляє Капітал.

Відзначається, що представники США і таліби  уклали мирну угоду, яка передбачає виведення військового контингенту США з країни. Проте підписання відкладається із-за позиції офіційної влади Афганістану. З Дохи Халілзад планує поїхати в афганську столицю для додаткових переговорів.

США і «Талібан» домовляються про врегулювання ситуації в Афганістані трохи більше року. Вони встигли сформувати чотири пункти встановлення миру в країні.

«Талібан» гарантує, що не дозволить міжнародним терористичним угрупованням на кшталт «Аль-Каїди» використовувати Афганістан як тренувальний майданчик для атак за кордоном. США зобов'язуються вивести з території країни війська.

За даними ЗМІ, базовий сценарій угоди такий: після укладення миру відразу буде виведена частина американського контингенту (мова йде про п'ять тисяч військовослужбовців з 14 тисяч, які перебувають в країні), військові, які залишилися, покинуть країну протягом двох років. Конфліктуючі афганські сторони повинні розпочати внутрішньополітичний діалог.

В країні встановлюється безстрокове перемир'я. Відзначається, що в переговорах не бере участь офіційна влада Афганістану, оскільки таліби вважають чинний уряд маріонетковим. Позиція офіційного уряду Афганістану - зараз головна перешкода для підписання мирної угоди. США хоче підтвердження від офіційних властей, що вони є прихильниками миру.

Уряд Афганістану, в свою чергу, поки що не збирається вступати в переговори з талібами. Вони можливі тільки після президентських виборів, які пройдуть 28 вересня.

Нагадаємо, 3 серпня в столиці Катару Досі проходив восьмий раунд переговорів США і представників «Талібану». Американці хочуть досягти мирної угоди, а не домовленості про виведення військ, зазначив спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад.

За даними ООН, за півроку афганські силовики і міжнародні сили НАТО вбили більше цивільних осіб в Афганістані, ніж бойовики руху «Талібан».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, війна, афганістан, сша, талібан, армія
В тему

Останні матеріали