19 Липня 2019
Новини

Сморідна епопея: лучани створили петицію проти екокатастрофи на сайті Президента

Сморідна епопея: лучани створили петицію проти екокатастрофи на сайті Президента

Жителів столиці Волині настільки дістали нестерпні запахи, якими по вечорах накриває місто, що вони б’ють в усі дзвони.

Лучанин Олександр Герасимчук 15 липня на офіційному сайті Президента України створив електронну петицію «Запобігання екологічній катострофі в м. Луцьку та на прилеглих територіях» і закликає земляків її підтримати, щоби глава держави звернув увагу на проблему лучан.

Нагадаємо, не перший рік у теплу пору року смісто потерпає від нестерпного смороду. Місцева влада джерелом огидних запахів, відтінки яких варіюються від фекальних до «аромату» тухлого м’яса. Називає підприємство «Біо ПЕК», яке зливає виробничі відходи на фільтраційні поля Гнідавського цукрозаводу. Цукроварня традиційно відкидає звинувачення , переводячи стрілки на «ковбасників». І така гризня не перший рік, а люди тим часом страждають…

Повний текст колективного звернення, ініційованого лучанином:

«У м. Луцьку та на прилеглих територіях склалася катострофічна ситуація зі станом повітря. Вміст аміаку, сірководню, оцтової кислоти місцями в десятки разів перевищує допустимі норми. Періодично, а місцями постійно, відчуваються неприємні запахи, характерні для зазначених речовин. Проблема з’явилася ще в 2016 році і набула небезпечного масштабу в червні 2019 року. Причини забруднення повітря достовірно не встановлені на даний час. Їх пов’язують з діяльністю заводу з виробництва біоетанолу «Біо ПЕК» та зливанням мелясної барди на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу. Звинувачують також інші підприємства, окремих мешканців, застарілі очистні каналізаційні споруди. Проблема системно не вирішується, а лише епізодично вживаються якісь заходи.

Розумію, що вирішення проблем такого масштабу повинно здійснюватись на регіональному рівні і не відноситься до компетенції президента. Але, в умовах сучасної України, втручання вищого керівництва держави може значно прискорити виявлення причин забруднення, усунення його наслідків, встановлення та притягнення до відповідальності винних, а отже, сприятиме збереженню здоров’я мешканців м. Луцька та прилеглих територій». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, петиція, луцьк
В тему

Останні матеріали