15 Червня 2019
Новини

У селі на Волині оновилися і кровоточать ікони

У селі на Волині оновилися і кровоточать ікони

Таке диво трапилося в селі Сукачі Старовижівського району.

Багатодітна мама Валентина Сулім намагається зрозуміти, чому саме в її оселі оновилося кілька ікон, а на двох із них з’явилися плями, схожі на засохлу кров, хоч, мабуть, жодна наука ніколи не зможе пояснити цього феномену, пише Вісник+К.

Коли народжувала Володю, синок Василько помирав

Василькові було лише чотири рочки, коли лікарі поставили йому страшний діагноз: рак крові. Хлопчик згорів за місяць.

– Сьомого вересня 2009 року я потрапила в пологове відділення, – розповідає жінка. – У той день, коли народжувала свого Володю, Василько впав у кому, а через дві доби синочка не стало. Він помирав, а я навіть не змогла бути поруч з ним. Повернулися ми додому в один день, тільки мій синок Василько – у домовині, а його новонароджений братик – у мене на руках. Думала, від цього горя збожеволію, кричала несамовито, однак не викричала нічого. Так і живу з цим болем уже десятий рік. Усе згадую Василька, який за життя таким неговірким був, а хворіючи, не міг наговоритися.

Та на цьому біди родини Сулімів не закінчилися. Бідкається Валентина Анатоліївна, що не має здоров’я й меншенький син, семирічний Артемко. У нього вроджена вада кишечника. Доведеться робити операцію, нещодавно були у Києві, тому дуже хвилюються.

Навіть квітка стала білосніжною

Сім’я Сулімів не перестає сподіватися на Божу милість. Просить у Всевишнього порятунку й маленький хлопчик, стоячи на колінцях перед святими іконами. Може, від його дитячої молитви й почали в оселі Сулімів спочатку оновлюватися, а потім кровоточити образи? Чи відтоді, як хатні зауважили дивну закономірність: у чоловіковій родині всі родичі помирають через кожні п’ять років?

 – Вінчальним іконам моєї свекрухи Галини Артемівни літ сорок, – показує господиня образи. – Спочатку Спаситель та Божа Мати посвітлішали, а потім на них проступили бурі плями, що нагадують кров – вона «жива», не засохла.

Придивляємося до образів: і справді на маленькому Ісу­сикові та покрові Богородиці видно червоні масні штрихи, те ж саме спостерігається на сонячному сплетінні Спасителя. В іншій кімнаті – образ Божої Матері, з якою вінчалася Валентина.

 – Ікона була такого ж коричневого кольору, як і образ Христа, а стала салатовою, – каже мама п’ятьох дітей. – Лик Богородиці видавався тьмяним, а нині сяє, ніби заново написаний. Покров Божої Матері з червоного перетворився на зеленкувато-голубий. Навіть квітка на іконі стала білосніжною. Наш батюшка порадив образів зі стіни не знімати, сповідатися і причащатися у церкві.

Жінка розповідає, що буваючи із сином у Києві, вже три роки поспіль відвідує могилку матушки Аліпії і просить зцілення своїй дитині. Тому й привезли додому її прижиттєву світлину.

 – Думаю, це вона допомогла Артемкові позбутися кашлю, який довго дошкуляв синові, – висловлює припущення жінка.

Дивують образи і в сусідньому селі

Звістка про те, що оновлюються образи і в покинутій старенькій хаті покійної Марії Сукач, розлетілася далеко за межі села Сукачі. Її навіть не замикають, тому будь-хто може подивитись на диво, яке помітили діти господині, коли зайшли в оселю батьків на Пасху. Їх вразив образ Миколи Чудотворця – таким оновленим не бачили його ніколи. Освітлилася й чеканка на образі Спасителя, темнішою залишається лише в куточках ікони. Як розповідають сусіди, власниця хати та її мати прожили страдницьке життя, мабуть, через це й заслужили в Бога на таку увагу. На думку сільчан, яскравими стали навіть кольори й на одній із вишивок у пустці, де двадцять років ніхто не живе.

А поки жителі Сукачів очікують на підтвердження того, що сталося з образами їхніх земляків, люди в сусідній Старій Гуті не перестають дивуватися оновленій іконі Спасителя, що розміщена на хресті біля одного із сільських джерел.

Передрук заборонений.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, ікона, село
В тему