5 Червня 2019
Новини

Що робити з комунальними боргами

Що робити з комунальними боргами

Українцям повідомили деякі нюанси плати за комуналку.

У міністра соцполітики Андрія Реви роз’яснили українцям, що субсидіанти мають право вимагати перерахунку у надавачів комунальних послуг, якщо в травні вони мали переплату за отримані послуги, а в червні їм нарахували борг, пише Today.

Дізнатися причину походження боргу можна, запитавши у комунальників помісячну роздруківку з наступною інформацією: яка соціальна норма, скільки газу, води, тепла, світла фактично спожито домогосподарством, скільки сплачено, а скільки зекономлено. На основі цих даних можна визначити правомірність виставлення заборгованості та причини її виникнення. Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

У Мінсоцполітики пояснили, що якщо станом на травень в особистих кабінетах субсидіантів була переплата, а в червні з’явився борг, це привід для одержувачів житлових субсидій вимагати у газовиків, тепловиків та інших надавачів комунальних послуг перерахунку.

Ті субсидіанти, які мали невикористані субсидії за жовтень 2018 – січень 2019 року, мали право скористатися ними до кінця опалювального сезону, тобто протягом лютого-квітня 2019 року. Тому борги, які виставили в червні таким домогосподарствам постачальники комунальних послуг, є незаконними.

У Реви поінформували, що червневі платіжки за газ, електроенергію, воду та опалення у одержувачів субсидії з мінусом можливі лише в трьох випадках:

• заборгованість в червневій платіжці могла з’явитися у тих людей, які за травень не сплатили рахунки за комунальні послуги;

• у тому разі, коли сім’ї споживають більше за надані їм соціальні нормативи, повинні доплатити за фактично спожиту послугу понад норми;

• якщо у субсидіанта до початку опалювального сезону (2018-2019 рр.) була накопичена заборгованість, яка не сплачена протягом зими.

Така заборгованість, пояснюють у Мінсоцполітики, не покривається субсидією і повинна сплачуватися субсидіантом самостійно.

Читайте також:

Комуналка по-новому: що чекає українців в травні

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, борги, гроші, комунальні послуги
В тему