31 Травня 2019
Новини

Юні генії: винаходи українських школярів вразили американців (фото)

Юні генії: винаходи українських школярів вразили американців (фото)

Двоє українських школярів – 11-класник з Києва Назар Поночевний та його однолітка з Маріуполя Ольга Харасахал – посіли призові місця на міжнародному науковому конкурсі International Science Engineer Forum (ISEF), що відбувся у США.

Про це повідомляє ТСН.

Науковий проект Назара має назву «Програмне забезпечення для гармонійного об'єднання відео і музики». В Україні ця розробка стала призером ІІІ етапу «Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України». Назарові вдалося «навчити» комп’ютер «розуміти прекрасне».

«Працювати з Назаром дуже цікаво. Він дуже працьовитий і цілеспрямований; в роботі над  проектом він завжди був головним двигуном, брав на себе головне робоче навантаження - а, мабуть, це і є головною формулою Назарчиного успіху», - каже психолог, методист Національного центру «МАН» Наталія Панасенко.

Маріупольчанка Ольна Харасахал чотири роки працювала в онкодиспансері волонтером і займалася науковою діяльністю. В результаті її досліджень з'явився проект, присвячений новому способу діагностування метастазів меланоми «Вакуумна фільтрація з ДОФА-типуванням як новий метод діагностики циркулюючих пухлинних клітин всіх типів меланоми». Вивченням раку займаються багато вчених, а Ольга розробила метод ранньої діагностики одного з найагресивніших його різновидів (меланобластоми) за аналізом крові.

Загалом Україну представляли вісім молодих науковців. Конкурс ISEF, який називають «конкурсом геніїв», існує від 1950 року. в ньому беруть участь школярі та студенти 13-18 років з усього світу. Конкурсні проекти оцінює компетентне журі. Україна вперше взяла участь у конкурсі у 2004 році. Проекти, які згодом представляються у США, відбирають на національному етапі цього конкурсу – «Intel Еко-Україна» та «Intel Техно-Україна». У першому беруть участь проекти з біоінженерії та екології, а у другому – технічні проекти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українки після перемоги на «Міс Євразія-2019» свиснули корону (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, київ, Світ, Фото
В тему