16 Травня 2019
Новини

«Похоронна екологія», або як священик на Львівщині очистив цвинтар від пластику

«Похоронна екологія», або як священик на Львівщині очистив цвинтар від пластику

На Львівщині священик очистив весь цвинтар від пластику.

Про це у соцмережах повідомила медіаторка Наталія Кузьма. 

Інцидент трапився у селі Вільшаник на Самбірщині. Священик взявся навчати місцевих жителів не використовувати штучних квітів та вінків під час поховань та як прикрасу могил. Однак словесне прохання не дало жодних результатів, тому очільник парафії вдався до радикальних методів.

«20 років перед храмом висів плакат про шкідливість штучних квітів та вінків на гробах. Це не давало жодного результату. Тоді отець перейшов у «наступ». Обіцяв, що відправлятиме лише на могилах без пластику. Та розумів, що не зможе так чинити», - пише жінка.

Тоді священик попросив на свій День народження подарунок - почистити цвинтар від пластику. Це дало свій результат. За участю місцевих активістів та просто небайдужих парафіян було очищено половину цвинтаря. Проблема ще залишалась.

«Отець зрозумів, що потрібно взяти на себе відповідальність і «зламати стару систему». Він помолився і разом з іншими почистив увесь цвинтар від пластику. Отець назвав це «божим вітром», що здув непотріб з гробів. Ох, як це було ризиковано. Адже це особистий простір інших. Дві ночі не спав, готувався до пояснень і.. з наступних днів зайняв позицію дякувати. Дякував людям за мудрість, казав, що вони - приклад для інших», - повідомила медіаторка.

Так місцевий священик запровадив у селі «похоронну екологію», за якою тепер покійників ховають без штучних вінків. А як хтось приносить штучні вінки, то його засипають у гріб.

«У цьому селі отець і сортування сміття підтримує, і задає демократичний стиль спілкування з парафіянами, особливо дітьми», - резюмувала жінка.

Нагадаємо, що священики з різних церков вже давно закликають людей відмовитись від штучних квітів. Коли «мертві квіти» з часом втрачають свою привабливість, люди, які доглядають за могилками викидають їх. Та виникає проблема з їх утилізацією. Їх або спалюють, або закопують.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, суспільство, екологія, штучні квіти, релігія, львів
В тему