8 Квітня 2019
Новини

Водіям на замітку: посвідчення видаватимуть «по-новому»

Водіям на замітку: посвідчення видаватимуть «по-новому»

Кабінетом міністрів внесено зміни до ряду постанов, пов’язаних з порядком видачі посвідчень водія, підготовки водіїв, а також акредитацією автошкіл.

Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС України.

Найголовнішими нововведеннями є наступні.

  • По-перше, запроваджено відеофіксацію процесів складення іспитів зі знань правил дорожнього руху і навичок керування транспортними засобами.

«Відеофіксація процесу складення теоретичного іспиту наразі вже реалізована в сервісних центрах МВС нового зразка. Відтепер й під час складення практичного іспиту дії кандидата у водії та екзаменатора фіксуватимуться за допомогою обладнання, що встановлюватиметься в кожному екзаменаційному авто», - йдеться у повідомленні.

«Найбільш темне місце в процесі складання іспиту на водійське посвідчення нарешті отримає багато світла та прозорості», - повідомив начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Крім того, неможливо буде скласти теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний – в іншому.

  • По-друге, скорочено до 2-ох років термін чинності отриманого в автошколі Свідоцтва про закінчення навчального закладу з підготовки водіїв транспортних засобів.

«Ліквідовуємо абсурд. Для прикладу, раніше кандидат у водії міг прийти складати іспит в сервісному центрі через 5 років по закінченні автошколи (термін дії свідоцтва складав 10 років)», - повідомив начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій. 

Регламентовано, що отримати або обміняти посвідчення водія неможливо без відмітки про місце реєстрації в документі, що посвідчує особу. Зокрема водійське посвідчення може бути аналогом паспорта лише в частині підтвердження права керувати транспортним засобом.

«У процедурі взаємодії територіальних органів з надання сервісних послуг МВС з навчальними закладами з підготовки водіїв транспортних засобів запроваджено електронний обмін інформацією», - повідомляє прес-служба.

«Викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних та практичних занять, а також транспортний засіб, на якому здійснюватиметься практичне заняття», - наголосили в МВС.

Як зазначається, нововведення покликане посилити контроль за організацією навчального процесу в кожному закладі з підготовки водіїв та, зокрема, за навчанням кожного слухача.

Зміни стосуватимуться і кількості слухачів у групах з навчання в автошколах. Зараз у групі не може бути більш ніж 30 осіб, а після набуття чинності правилами  ліміту не буде.

  • По-третє, нововведення, що стосуються діяльності автошкіл, передбачають скасування необхідності придбання в територіальних сервісних центрах МВС бланків свідоцтв про закінчення закладу з підготовки водіїв та спрощений механізм акредитації закладів, що належать до сфери управління Міносвіти.

Так, постановою уряду автошколи звільняються від необхідності закуповувати у Міністерства внутрішніх справ документи про закінчення навчання для своїх випускників. Зараз це робиться в обов'язковому порядку. Замість цього пропонується вносити електронні форми цих свідчень до єдиного реєстру МВС і ввести дистанційну електронну реєстрацію груп, які проходитимуть навчання.

«Нормативними змінами також передбачено, що всі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти будуть допущені до складання іспитів без додаткового навчання в автошколі», - підсумували у прес-службі.

  • По-четверте. групу крові впишуть у водійське посвідчення.

Медична довідка включатиме в себе трохи іншу інформацію. У ній потрібно буде вказувати ті обмеження щодо здоров'я водія, які не є перешкодою для водіння автомобіля. При цьому вказувати потрібно і групу крові. Вона ж буде вписана і у водійське посвідчення.

На думку автомобіліста Владислава Скалія, нові зміни достатньо суперечливі.

«З одного боку, якщо скасують єдині бланки від МВС  вартість навчання може бути знижена. Якщо приберуть ліміт з кількості учнів у групах більше охочих зможуть отримати теоретичні знання, але якість навчання може постраждати. Не виключено, що окремі автошколи наповнюватимуть групи по 40 осіб і більше. Що стосується водійських прав як посвідчення особи  будуть складнощі, треба з собою носити паспорт», пояснив автолюбитель.

Таке нововведення покликане посилити контроль за організацією навчального процесу.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, водійські права, транспорт
В тему