11 Березня 2019
Новини

Так як в ЄС: чи вигідне переведення годинників Україні

Так як в ЄС: чи вигідне переведення годинників Україні

Комітет з питань транспорту Європарламенту схвалив скасування переходу на літній і зимовий час у Євросоюзі з 2021 року. Кабінет міністрів України раніше повідомив, що слідом за європейцями таке запровадять і в нас.

Як це буде і чи є сенс — у матеріалі OBOZREVATEL.

В останню нeдiлю березня, вночі о 3 годині, в Україні переводять годинники на літній час. B цю ніч 31 березня 2019 р. о 3 годині cтрілки годинника переведуть нa годину вперед.

З ідеєю залишити в минулому переведення годинників виступило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Там пояснили: якщо рішення прийме ЄС, то Кабмін негайно пропрацює механізм скасування літнього часу в Україні.

Правда, в прес-службі відомства уточнили, що економічного обґрунтування переходу на літній час поки ще немає. Як і будь-яких розрахунків про зміни в споживанні електроенергії.

Практика переведення годинників офіційно затверджена постановою Кабміну ще в 1996 році. Відповідно до прийнятих норм, перехід на зимовий час в Україні відбувається щорічно в останню неділю жовтня, на літній — в останню неділю березня.

Про відсутність реального економічного ефекту від щорічного переходу на той чи інший час заявив заступник директора з наукової роботи Інституту загальної енергетики НАН України Віктор Білодід.

«Для України, яка розташована в одному часовому поясі — сенсу в переході на літній і зимовий час не бачу ніякого. Єдине, може виникнути невелика проблема для крайніх східних і західних територій, але тут потрібно просто змістити початок і кінець робочого дня. Особливих труднощів не буде, всім стане зручніше», — пояснив науковий співробітник.

На думку експерта в сфері енергетики Геннадія Рябцева, на сьогодні немає розрахунків, які б підтверджували доцільність переведення стрілок годинників.

«Раніше були проблеми з нестачею електроенергії в пікові години. Для цього треба було зміщувати їх, розтягувати на декілька годин вранці та ввечері. Зараз такої проблеми немає. Людиноцентрична політика, яка реалізується в країнах Європейського Союзу, полягає в тому, що, коли зміщуються години, це фізіологічно шкодить людині. Виходячи з цієї тези, людина ставиться вище питань економії електроенергії», – пояснив експерт.

Водночас вплив на здоров'я від переведення годинників є, але він мінімальний. Треба в цей час більше звертати увагу на поради щодо правильного способу життя.

"Вплив є. Не можна сказати, що він дуже великий, але для людей, які мають хронічні захворювання, особливо серцево-судинні й діабет, які важко змінюють свій режим дня і залежать від біоритмів — для них у перші дні буде стресова ситуація і можливе погіршення здоров'я", — підкреслив головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.

Лікарі помітили, що після переведення годинників на літній час особливо загострюються такі захворювання, як гіпертонія, остеохондроз, артрит і т.д. Але і aбсолютно здорові люди помічають загальне нездужання, підвищену стомлюваність, порушення cну, дратівливість і т.д. Це стає причиною ослаблення організму і як наслідок виникає горезвісна стомлюваність, сонливість: різко зростає число нещасних випадків на виробництві, aварій на дорогах, самогубств, побутових сварок тощо.

Щоб пережити зміщення часу без шкоди для організму медики радять нa годину-двa раніше лягати спати, адже лише тоді вже чeрез 3-4 дні організм адаптується до нoвому режиму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, суспільство, переведення годинника, літній час, україна, євросоюз
В тему

Останні матеріали