1 Лютого 2019
Новини

Протягом року діти 2 тисячі разів заявляли про домашнє насильство

Протягом року діти 2 тисячі разів заявляли про домашнє насильство

Упродовж 2018 року було скоєно 4,3 тисячі злочинів відносно дітей, від яких постраждали 4,7 тисяч дітей. Майже 1,5 тисячі дітей стали жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів. 

Про це вчора, 31 січня, повідомив заступник Голови Національної поліції – керівник патрульної поліції Олександр Фацевич під час розширеної наради за підсумками роботи поліції превенції за 2018 рік.

При цьому правоохоронці фіксують зниження кількості злочинів учинених стосовно дітей, оскільки у 2017 році таких злочинів було зафіксовано 4,6 тисяч. Тоді від кримінальних правопорушень потерпілими стали п’ять тисяч дітей, з них 1,7 тисяч – від тяжких та особливо тяжких злочинів. 

Тим часом у 2018 році було зареєстровано 11,3 тисячі повідомлень про зникнення дітей. 10 тисяч неповнолітніх поліцейські знайшли і повернули батькам упродовж першої ж доби після зникнення. Відтак всього в країні у розшуку з урахуванням минулих років залишається 46 дітей.

Крім того, учасники наради підбили підсумки профілактичної роботи у сфері забезпечення прав дітей. Упродовж року ювенальні поліцейські склали 70,6 тисяч адміністративних протоколів.  Серед них 41,3 тисячі – за невиконання обов'язків  щодо виховання дітей. Ще майже 2,5 тисячі протоколів складено за порушення суб’єктами підприємницької діяльності правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами. Також поліція зафіксувала 2,4 тисячі фактів доведення неповнолітнього до стану сп’яніння. У зв’язку з цим були анульовані 780 ліцензій суб’єктів підприємницької діяльності на право роздрібної торгівлі спиртними напоями і тютюновими виробами.


Олександр Фацевич зазначив, що робота з неблагополучними сім’ями та з родинами, які опинилися у складних життєвих обставинах, є важливим аспектом діяльності підрозділів ювенальної превенції. Зокрема, упродовж 2018 року до територіальних органів поліції надійшло 1285 заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством, які подали самі діти.

Відтак заступник глави Нацполіції акцентував увагу керівників поліції на необхідність запобігання фактам домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми, а також випадкам булінгу. 

«Питання безпеки дітей є пріоритетним для Національної поліції та для держави в цілому», – підкреслив Олександр Фацевич.

Цьому сприяє і впровадження в діяльність правоохоронців низки безпекових проектів, заснованих на комунікації з громадою та міжнародними партнерами. Зокрема, йдеться про спільний з ПрАТ «Київстар» проект інформаційного сервісу з розшуку безвісно зниклих дітей, проект «Безпечна школа», «Відповідальність починається з мене!» та «Будуємо майбутнє разом». Метою цих проектів є забезпечення безпечного середовища для дітей, формування толерантності та попередження конфліктів і злочинів на ґрунті ненависті серед дітей і молоді тощо.

Відтак Олександр Фацевич наголосив на необхідності оперативного реагування поліції на негативні виклики в дитячому середовищі, а також розшук дітей, які залишили місце проживання або навчання. 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна, суспільство
В тему

Останні матеріали