29 Січня 2019
Новини

У Луцьку прокуратура розбереться із підвищенням плати за харчування для «незареєстрованих» дошкільнят

У Луцьку прокуратура розбереться із підвищенням плати за харчування для «незареєстрованих» дошкільнят

У Луцьку батьки дітей, котрі приписані у навколишніх селах, проте відвідують міські дошкільні заклади, змушені платити за харчування своїх чад чи не удвічі дорожче, аніж батьки малечі з місцевою реєстрацією.

За відповідне рішення проголосували члени виконавчого комітету ще у листопаді минулого року.

Один день харчування таких дітей обходиться батькам у 30 гривень. Якщо цю суму помножити на 21 день, то виходить досить вагома цифра – близько 650 гривень. 

До нашої редакції звернулися батьки вихованців одного із міських садочків, чиї діти мають не луцьку прописку, зі скаргою, що з початку місяця їм уже нарахували понад 600 гривень за харчування дітей. Дошкільнята ж, які зареєстровані в Луцьку, харчуються за 18 гривень у день. 40% коштів за них платить Луцька міська рада. Позиція останньої, аби ОТГ компенсували дитсадкам кошти за харчування сільських дітей.

Читайте також: Дитячі садочки Луцька перевірятимуть на якість харчування

Ми попросили начальника управління освіти Луцької міської ради Зіновію Лещенко прокоментувати цю ситуацію, а також пояснити, чим керувалися члени виконкому, голосуючи за цей проект рішення.

Посадовиця відмовилася надавати будь-які коментарі з цього питання, мотивуючи тим, що проект рішення виноситься на розгляд пленарного засідання сесії, котре відбудеться 30 січня. За результатами голосування депутатів можна буде робити якісь висновки і про щось говорити.

Зіновія Лещенко лише зауважила, що наразі ведуться переговори із головами об’єднаних територіальних громад, щоб частково або ж повністю оплачували харчування дітей, котрі зареєстровані в ОТГ.

«Це було б принаймні чесно», – підкреслила жінка.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів зазначив, що попередньо питання компенсації коштів за харчування дітей погодили з головами Липинської та Підгайцівської ОТГ, а також із головою Боратинської ОТГ Сергієм Яручиком.

Читайте також: У луцьких садочках подорожчає плата за харчування

Тим часом у прокуратурі вважають рішення виконкому Луцької міськради щодо сільських дітлахів, які відвідують садочки облцентру, таким, що порушує права дітей. Тож Луцька місцева прокуратура звернулася до Волинського окружного адміністративного суду з позовом до виконавчого комітету Луцької міської ради, аби визнати протиправними та скасувати рішення  виконкому, якими визначено розмір плати за харчування у дошкільних навчальних закладах у залежності від місця проживання сім’ї дитини. Про це повідомляє прес-служба наглядового відомства в області.

Прокурори з’ясували, що рішеннями виконкому міської ради для батьків-лучан встановлена батьківська плата за харчування дітей у закладі дошкільної освіти у розмірі 60% вартості харчування на день (решту 40% оплачує місто). А для дітей  із сімей, які належать до інших територіальних громад, батьківська плата – стовідсоткова.

«Таким чином розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для жителів міста Луцька становить у залежності від вікової групи від 15 до 24 грн у день, а для жителів інших територіальних громад – від 25 до 40 грн у день. Окрім того, за дітей пільгових категорій із інших територіальних громад, які згідно із  чинним законодавством звільняються від плати за харчування або сплачують її у меншому розмірі, батьки повинні будуть сплачувати за харчування у встановленому рішеннями розмірі і встановлених умовах, що теж є порушенням прав дітей», – ідеться у повідомленні на сайті прокуратури Волині.

На думку волинських прокурорів, такі положення рішень мерії є дискримінаційними, такими, що  приймались із порушенням норм Конституції, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» і «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», законодавства про освіту, позаяк ними визначено місячну плату за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах у залежності від місця проживання, що є проявом дискримінації за територіальною ознакою. Відтак вимагатимуть визнання таких положень рішень виконкому міської ради протиправними та їх скасування.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему