28 Січня 2019
Новини

У Туреччині «дерусифікували» могилу Роксолани

У Туреччині «дерусифікували» могилу Роксолани

Українські дипломати наполягли у тексті біля усипальниці легендарної українки замінити напис про її нібито «російське походження».

У турецькій столиці Стамбулі біля усипальниці дружини султана Сулеймана Першого Роксолани змінено текст напису про нібито її російське походження, повідомляє «Прикарпаття.онлайн».

Посольство України у Туреччині звернулося до турецької сторони, аби дерусифікували походження Роксолани. Дипломати у Twitter написали, що на звернення Посольства України у Туреччині турецька сторона вилучила текст напису про нібито російське походження дружини султана Сулеймана Першого Роксолани біля її могили в мечеті Сулейманіє. «Поступово відновлюємо історичну правду», – зазначили у диппредставництві України в турецькій столиці.

Роксолана
Роксолана

Довідково
Достовірне місце народження Роксолани не відоме, як і її справжнє ім’я. Однак згідно з різними історичними джерелами, найімовірніше, вона народилася у місті Рогатин (нині Івано-Франківська область) або Чемерівцях (Хмельницька область). Інформація про її «російське» походження, найпевніше, пов’язана з тим, що у давні часи східноєвропейські землі називали Руссю. У сучасній українській традиції Роксолана входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Політика
В тему

Останні матеріали