16 Грудня 2018
Новини

«Прощавай, немита Росія»: Порошенко розгнівав російську православну церкву (фото, відео)

«Прощавай, немита Росія»:  Порошенко розгнівав російську православну церкву (фото, відео)

Різкою критикою відповіла Російська православна церква на виступ президента Петра Порошенка після обрання голови помісної української православної церкви Епіфанія. Не до вподоби російським священникам і результати об'єднавчого Собору в Києві. А слова Порошенка на Соборі вони розцінили «жахливі».

За повідомленням відповідального редактора офіційного видання РПЦ «Журнал Московської патріархії» Сергія Чапніна, «Так, Єпіфаній. Послухав промову Порошенка після собору. Жахлива промова. Про Христа ані слова, зате «прощавай, немита Росія» і тому подібне. Не вдалося зробити автокефалію справді церковною подією, все безнадійно звалилося в суто політичний проект. Виступ Порошенка - маніфест нової української політичної релігії. Сумно. А шанс був».

порошенко епіфаній

«Він зізнається, що в української автокефалії немає жодного самостійного значення. За словами Порошенка, вона назавжди прив'язана до Росії через риторику відштовхування від неї. Цікаво провести контент-аналіз. Підозрюю, що слова «Росія», «російський» президент України повторив стільки ж раз , скільки «автокефалія». Одного без іншого не існує. Позитивної програми у автокефалії немає, головне - позбавлення від Росії», - впевнений Чапнін.

Чапнін також назвав «єрессю» слова українського президента про те, що новостворена церква – «це церква без Путіна і без патріарха Кирила».

«Все-таки автокефальна церква залишається частиною Вселенської церкви. І як би Порошенко не ненавидів обох, він залишається з ними в одній церкві до тих пір, поки вони називають себе православними християнами і ніхто з них не буде відлучений. Більш того, митр. Єпіфаній буде зобов'язаний поминати патріарха Кирила на кожній літургії. Мабуть, Порошенко зовсім не в курсі», - пише редактор «рупора» РПЦ.

Чапнін також назвав промову Порошенка «чудовим маніфестом української громадянської релігії».

«Словом, в абревіатурі РПЦ він поки просто замінив «Р» на «У». Боюся, зміст у результаті залишається колишнім», - резюмував  він.

Сам Петро Порошенко на Софіївській площі прокоментував доленосну подію для України так:«Звершилося! Цей день увійде в історію України як священний день, день створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України, день нашого остаточного здобуття незалежності від Росії. І Україна тепер вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, «з московської чаші московську отруту».

Щойно представники УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та група єпископів УПЦ Московського Патріархату заснували об’єднану Церкву. Дозвольте представити вам її новообраного предстоятеля, Митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Саме йому випадає почесна місія поїхати до Стамбула та отримати Томос.

Я щиро вітаю вас з автокефалією і здобуттям нашої духовної незалежності. Слава Богу і слава Україні!»

Нагадаємо, що на Софіївський площі під час проведення Собору з усіма молилися і військові капелани з Волині.

волинські капелани на соборі

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Відео
В тему