12 Грудня 2018
Новини

Цей продукт захищає мозок від старіння

Цей продукт захищає мозок від старіння

Цей продукт повинен бути у щоденному раціоні кожного українця. Лимон сповільнює старіння і позитивно впливає на захисні сили організму.

Таку думку висловила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Учені вважають: процес старіння починається вже на ранніх стадіях розвитку, а після 12 років наростає швидше і подвоюється кожні вісім років. Тому чим раніше почати профілактику, тим ефективнішим буде результат. Відомо, що харчування, фізична активність та режим дня системно впливають на фізіологію та епігенетику організму.

І ті ж таки вчені наголошують: поки не розроблена прицільна генна і клітинна терапія старіння, нашими головними інструментами у боротьбі проти нього є здорова їжа, напої та спосіб життя.

От, здавалося б, звичний ранковий напій – лимонна вода. Але, по-перше, вона не всім підходить через присутність органічних кислот (наприклад, при запальних захворюваннях органів системи травлення), а по-друге, навіть, якщо лимонний сік не викликає дискомфорту, часто ми витискаємо його з лимона у воду, а саму м'якоть, коли вже немає що тиснути, викидаємо.

А от і неправильно. Бо цінним у лимоні є не лише вітамін С, як ми звикли вважати, але і багато інших біологічно активних речовин, яких багато в шкірці та білій м'якоті під шкіркою. Особливо цінною є речовина зі специфічною назвою – спермідин.

Цінним у лимоні є не лише вітамін С, але і багато інших біологічно активних речовин, яких багато в шкірці та білій м'якоті під нею

Спермідин стимулює важливий процес аутофагії (самоперетравлювання клітинного сміття), який із віком слабне, що погіршує здатність організму боротися із системними запаленнями. Особливо це важливо для головного мозку, більша частина якого складається з клітин, які не діляться. При цьому мозок споживає багато кисню і глюкози. У результаті в мозку накопичуються своєрідні "відходи" виробництва у вигляді неперероблених частин клітин.

Є навіть такий термін, як нейрозапалення, що є однією з причин не лише хвороб Альцгеймера та Паркінсона, але і депресії. Тому продукти, які мають нейропротекторні властивості, мають входити до протизапального щоденного раціону.

Для профілактики старіння мозку важливо, щоб у ньому нормально відбувалися процеси аутофагії. Цьому сприяють, наприклад, періодичні короткі голодування та деякі речовини, зокрема, спермідин, який вважають геропротектором (речовиною, що зупиняє старіння та покращує пам'ять). Окрім того, є багато даних про позитивний вплив спермідину на печінку та профілактику раку печінки, а також на серце.

Раджу вам використовувати весь лимон, разом із шкіркою. Але для цього його потрібно дуже добре помити і ледь зняти верхній шар шкірки. Італійці просто спіралькою зрізають шкірку, заливають окропом і настоюють. Можна настояти всю ніч, а вранці випити цей цілющий молодильний напій.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему